自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係咁既
公司辭職既通知期係3個月,咁我就係10月2號遞信,產假係plan(11月11日- 1月18日) total 10周。
事前都有打過電話上勞工處資詢過,通知期係唔包括產在內的,咁就遞信辭職,諗住放完產假返黎再補埋餘下既日子就可以專心湊bb啦。
咁點知公司話10月2號遞信姐係到下年一月就係last day, 咁turn out俾到我既產假係(11月11日- 12月23日80%既人工) + (12月24日 - 下年1月1日既剩餘大假100%既人工)
咁姐係扣左我18日既產假(1月1-18日) 然後仲有6日用剩低既6日大假填補落去。
我既大前題係3月個既通知期可以返足,同埋唔想產假被扣,但你地會唔會覺得有問題係

複式洋房

sfs051439 發表於 19-10-16 19:29
係咁既
公司辭職既通知期係3個月,咁我就係10月2號遞信,產假係plan(11月11日- 1月18日) total 10周。
事前 ...

1.點解有薪年假會加上產假去塞滿所謂3個月通知期?
2.點解唔係放足10周產假+6日大假,然後再返埋剩餘既日子去滿足3個月通知期 咁樣呢?
3.公司就話 "根據僱員法,僱員自行辭職等於自動放棄員工福利" 咁樣就可以出唔齊產假俾我咩?而且我又唔係話完產假唔返工,公司有權咁樣安排?
有冇姊妹有遇過類似既問題可以分享下同埋幫手分析下合唔合理。當然我都會打去勞工處問,但宜家冇人聽我又忍唔著所以就想開post問下大家

子爵府

sfs051439 發表於 19-10-16 19:30
2.點解唔係放足10周產假+6日大假,然後再返埋剩餘既日 ...

notice period係唔可以請有薪假期。
勞工法規,比請係人情 唔比係道理

子爵府

Taitaimui 發表於 19-10-16 19:37

而且,老闆係有權安排你啲年假幾時放(例如有啲人係新年放廠假)。
所以佢無犯法。

複式洋房

Taitaimui 發表於 19-10-16 19:37

宜家係我想享用足10周產假,然後再返工完成通知期,有薪年期當然可以係我生完bb後用,但不滿係佢唔足產假我。

子爵府

咁點解你咁早比信

子爵府

回覆 sfs051439 的帖子

有啲唔明,想clarify,你本身係想幾時last day?

你就算唔放產假,你10月2日遞信,3個月通知期,你都要1月1日先係last day,依家有10週產假唔當得通知期,如果俾足通知期,又唔可以扣大假,咁你應該都要成3月先last day 喎

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

二世龜 發表於 19-10-16 19:48
咁點解你咁早比信

因為遞信前係問過勞工處,得到既回應係話"產假不包括通知期在內"
如果係知道包括,咁我就臨放產假前先遞啦。

公爵府

BK Milk勳章

sfs051439 發表於 19-10-16 19:54
因為遞信前係問過勞工處,得到既回應係話"產假不包括通知期在內"
如果係知道包括,咁我就臨放產假前先遞啦 ...

但係你已經遞左信,即係你放棄左自己既產假,勞工處只係講唔包括通知期內係通產假期間遞信唔係之前。

子爵府

就你個case依家咁睇,佢係用你遞信個日開始計三個月,之後倒扣你唔當通知期的產假,然後就補返大假錢俾你就算

用戶要求終止服務

你公司無計錯,產假並不能當作通知期,如果間公司只需兩個月通知期,你放產假前就辭職而又當係通知期,咁咪差不多唔駛返工就離職。

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-10-16 19:53

有啲唔明,想clarify,你本身係想幾時last day?

我想既last day應該係3月頭既(2nd Oct to 8th Nov) 6周+ 產假完(20th Jan to Mar頭) 6周
所以你講得岩,我要返到3月我係冇問題

複式洋房

titanlow 發表於 19-10-16 20:18
你公司無計錯,產假並不能當作通知期,如果間公司只需兩個月通知期,你放產假前就辭職而又當係通知期,咁咪 ...

問題係哩間係要3個月嘛

侯爵府

sfs051439 發表於 19-10-16 20:22
我想既last day應該係3月頭既(2nd Oct to 8th Nov) 6周+ 產假完(20th Jan to Mar頭) 6周
所以你講得岩, ...

你有問題應該同返你公司講
你同我地講都冇用

子爵府

sfs051439 發表於 19-10-16 19:30
2.點解唔係放足10周產假+6日大假,然後再返埋剩餘既日 ...

就第3點呢個說法,可以問一問勞工署既說法。

放棄員工福利一項,產假並唔係一個福利,而係一個員工法例,公司必須要俾產假予懷孕員工,除非未做夠年期先係無薪產假,但10週就一定要放足。

複式洋房

Mary媽咪 發表於 19-10-16 20:36
你有問題應該同返你公司講
你同我地講都冇用

我當然了解一下先同公司講啦⋯宜家就係想問下有沒人了解哩d情況應該點樣處理先去同公司講,自己都搞唔清楚同公司理論d咩?

侯爵府

sfs051439 發表於 19-10-16 20:41
我當然了解一下先同公司講啦⋯宜家就係想問下有沒人了解哩d情況應該點樣處理先去同公司講,自己都搞唔清楚 ...

咪問勞工處你呢個case 公司有冇錯囉
如果有jm 講錯
你就算拎黎同公司講咪又係無用

伯爵府

我當然了解一下先同公司講啦⋯宜家就係想問下有沒人了解哩d情況應該點樣處理先去同公司講,自己都搞唔清楚 ...

合約寫左三個月通知期,你10月2日俾通知,一月二日就係last day.

公司唔同你計較三個月當中有d 係有薪假期,佢接受就無問題。

相反,如果公司10月2日俾通知你將會三個月解雇你,產假就不能用來做通知期,即係勞工處講果樣野。

男爵府

其實你自己都係衰貪心
一般人都唔會咁樣辭職

wcpcelia    發表於 19-10-17 09:25
karenlyk    發表於 19-10-17 08:53

首頁

尾頁

跳至