自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身學校都提供不少學習音樂的平台, 之前學校都有建議同學仔參加一些校外活動然後上堂可以分享, 而我見下個月世界三大男高音其中一個黎香港告別演出, 心大心細想帶小朋友去睇一次, 等佢感受下何謂真正既男高音. 3大男高音中, 一個去世, 一個官司纏身, 宜家得返最後一個, 佢都72歲唔睇真係未必有下一次. 但最平飛都要$8xx, 仲諗緊去唔去好.

複式洋房

回覆 lovinxenia 的帖子

聽妳意見, 我宜家考慮買再貴D. 既然機會難得. 好似之前modonna 黎香港, $14xx 都要去睇一次.

複式洋房

apelok 發表於 19-10-24 12:37
唔係黑心,但呢個男高音年紀真係唔知有冇下次
如果小朋友對音樂有熱誠都不妨聽下
機會難得

我都係咁諗.
首先係世界三大男高音之一.
其次係想比小朋友一個體驗, 老土D講, 起碼佢係學校分享時都唔同D.

複式洋房

oceandeepsea 發表於 19-10-24 12:30
依家三大係邊位?d飛會高貴,同應該過左高峰期

世界三大男高音: 有Luciano Pavarotti (已去世) , Placido Domingo (官司纏身), 同埋今次黎香港告別演出既Jose Carreras

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-10-24 12:44
小朋友幾大?本身對音樂興趣大嗎?

「三大男高音」呢個名對一般小朋友嚟講其實冇咩意義,其他音樂或劇場 ...

小朋友小學5年級. 對音樂都有興趣.

而我諗又唔會用晒擴音器既, 始終係世界級男高音.
同埋個演出有一支50幾人既交響樂團合作. 不過最重要係, 機會買少見少. 因為世界3大中, 真係得返佢唱.
同埋佢都72歲了.

複式洋房

ashlia 發表於 19-10-24 13:10
同意。所謂三大男高音,其實都係商業宣傳,絕對唔代表佢地係最好。當年就算全盛時期,三個之中我認為Carre ...

先多謝妳既意見, 不過對我黎講唔係每樣野都可以用性價比去衡量, 特別係藝術.
如果係咁, 其實所有演唱會都唔駛去, 因為唱live 一定唔會夠CD 好.

複式洋房

lovedgs 發表於 19-10-24 13:30
係邊演出?
我自己覺得:聲樂最好在細場(演藝、TST文化中心),仲要坐前排,真係聽到演者真聲才有欣賞價值。 ...

係會展, 11月19日only 一場.

複式洋房

肥虎虎 發表於 19-10-24 14:08
既然藝術係無需用東西去衡量
咁區區$8xx亦唔係考慮之一
鐘意就去就係咁簡單

我非常同意呀, 我認我自我感覺良好D, 加上我自己都想去睇一次.
可能小朋友真係唔知咩係男高音, 但我都想盡我能力, 比佢地有一次特別既體驗.
所以我上黎討論區, 聽下大家意見,. $8xx 係考慮之中, 因為聽到有其他意見後, 我覺得應該要買貴D, 可以坐前D, 音效會好一D..

複式洋房

singwin 發表於 19-10-24 14:29
你上youtube 大把three tenors 演唱会,俾個仔睇下有冇興趣先啦

我緊係有問左佢先啦.
當然興趣不及韓星.

複式洋房

好多謝大家既意見. 沒有對錯, 純粹討論.之不過我覺得有點可惜, 當一個72歲既世界級男高音黎香港作告別演出, 好多人反而會執著場地問題, 音響問題, 視覺問題, 有幾多人真係會appreciate 哩個人? , 就如有巴打/絲打提及"不竟表演者的努力和藝術造詣是值得欣賞和學習".

首頁

尾頁

跳至