自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身學校都提供不少學習音樂的平台, 之前學校都有建議同學仔參加一些校外活動然後上堂可以分享, 而我見下個月世界三大男高音其中一個黎香港告別演出, 心大心細想帶小朋友去睇一次, 等佢感受下何謂真正既男高音. 3大男高音中, 一個去世, 一個官司纏身, 宜家得返最後一個, 佢都72歲唔睇真係未必有下一次. 但最平飛都要$8xx, 仲諗緊去唔去好.

男爵府

去,機會難得

複式洋房

回覆 lovinxenia 的帖子

聽妳意見, 我宜家考慮買再貴D. 既然機會難得. 好似之前modonna 黎香港, $14xx 都要去睇一次.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

依家三大係邊位?d飛會高貴,同應該過左高峰期

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

小朋友去太貴啦

侯爵府

tratra1010 發表於 19-10-24 11:45
本身學校都提供不少學習音樂的平台, 之前學校都有建議同學仔參加一些校外活動然後上堂可以分享, 而我見下個 ...

小朋友係幾小先?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

小學就免了,
如果中學佢又有興趣先諗諗

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔係黑心,但呢個男高音年紀真係唔知有冇下次
如果小朋友對音樂有熱誠都不妨聽下
機會難得

水晶宮

本身學校都提供不少學習音樂的平台, 之前學校都有建議同學仔參加一些校外活動然後上堂可以分享, 而我見下個 ...

小朋友幾大?本身對音樂興趣大嗎?

「三大男高音」呢個名對一般小朋友嚟講其實冇咩意義,其他音樂或劇場表演可能會較適合,特別如果作為入門。

我記得好耐以前嘅音樂老師講,畀一大舊錢去睇呢啲大明星用晒擴音器表演,其實值唔值係見人見智。

複式洋房

apelok 發表於 19-10-24 12:37
唔係黑心,但呢個男高音年紀真係唔知有冇下次
如果小朋友對音樂有熱誠都不妨聽下
機會難得

我都係咁諗.
首先係世界三大男高音之一.
其次係想比小朋友一個體驗, 老土D講, 起碼佢係學校分享時都唔同D.

複式洋房

oceandeepsea 發表於 19-10-24 12:30
依家三大係邊位?d飛會高貴,同應該過左高峰期

世界三大男高音: 有Luciano Pavarotti (已去世) , Placido Domingo (官司纏身), 同埋今次黎香港告別演出既Jose Carreras

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-10-24 12:44

「三大男高音」呢個名對一般小朋友嚟講其實冇咩意義,其他音樂或劇場 ...

小朋友小學5年級. 對音樂都有興趣.

而我諗又唔會用晒擴音器既, 始終係世界級男高音.
同埋個演出有一支50幾人既交響樂團合作. 不過最重要係, 機會買少見少. 因為世界3大中, 真係得返佢唱.
同埋佢都72歲了.

水晶宮

tratra1010 發表於 19-10-24 12:55
小朋友小學5年級. 對音樂都有興趣.

其實最緊要你自己覺得有意思。

或者可以試下喺 YouTube 搵下有冇佢表演嘅影片,畀少少你小朋友睇下先,prep 下?

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-10-24 12:44

「三大男高音」呢個名對一般小朋友嚟講其實冇咩意義,其他音樂或劇場 ...

同意。所謂三大男高音,其實都係商業宣傳,絕對唔代表佢地係最好。當年就算全盛時期,三個之中我認為Carreras並非唱功最好嗰個。白血病後復出,力氣更差左。對小朋友來講,名氣意義唔大。再講,七十歲高齡,真係唔好期望太高,就算Renee Fleming, 剛剛六十,揀歌都揀D易嘅唱,畢竟歲月不饒人,而聲樂係一種好需要體力嘅藝術。

想聽高質素嘅聲樂表演,大把機會。響會展聽,800蚊飛都不過係睇大電視,音響又唔係好,其實響屋企睇片聽唱片好過。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

曾經,在會展睇過Pavarotti演唱會,係我人生最差經驗之一
嬲到我中場捉個工作人員黎喪鬧,我見今次都係會展,各位小心中伏

個場大,我買$1700飛,我無唸過一排櫈係130張,雖然前,但只能睇電視

好多人盛裝渣車黎,停車場滿左定封左,好多人遲到。個地石屎地,一整晚俾照俾人入,高跟鞋皮鞋咯咯響

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

則邊都算,個場係臨時,觀眾席幾呎外有圍板,圍板後就係餐區,除左高跟鞋聲,仲有一整晚餐車聲,輪聲滾滾加埋餐具叮叮叮叮叮

最離譜一樣,因為中途不停有人入,個場全部臨時摺櫈,職員亦係臨時工。黑黝黝搵唔到位俾人,佢地要求睇緊show嘅客人出示門票(用電筒照田雞幫你照明),要你在黑暗中即搵,仲要唔止一次

如果你想試下貼錢買難受,我誠意推介你去買飛

水晶宮

ashlia 發表於 19-10-24 13:10
同意。所謂三大男高音,其實都係商業宣傳,絕對唔代表佢地係最好。當年就算全盛時期,三個之中我認為Carre ...

你講得太好了,講咗我想講但懶組織懶打嘅(因為我餵緊飯)

就算唔係聲樂,係流行曲,我自己都好怕紅館嗰種演唱會 去過香港其他大場,感覺都係好麻麻。我鍾意細場地或者 cabaret 嗰種。

男爵府

小朋友對唱歌有濃厚興趣— 去
普通就唔去

好多係商業標榜,聲樂年紀大其實係無咁好氣,近年睇過sumi Jo 同Lea salonga, 比佢地全盛時期其實差了,同一價錢,我可能會睇2場年青聲樂家,唱得更好。

wcpcelia    發表於 19-10-25 21:47

男爵府

係邊演出?
我自己覺得:聲樂最好在細場(演藝、TST文化中心),仲要坐前排,真係聽到演者真聲才有欣賞價值。

複式洋房

ashlia 發表於 19-10-24 13:10
同意。所謂三大男高音,其實都係商業宣傳,絕對唔代表佢地係最好。當年就算全盛時期,三個之中我認為Carre ...

先多謝妳既意見, 不過對我黎講唔係每樣野都可以用性價比去衡量, 特別係藝術.
如果係咁, 其實所有演唱會都唔駛去, 因為唱live 一定唔會夠CD 好.

首頁

尾頁

跳至