自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

爸爸,你有癌症時我有左bb,屋企人唔想我出入醫院太多,你大部分覆診都係由老公同媽咪陪伴你,你會怪我嗎?我以為每次mark低所有要問醫生嘅問題,已好有規劃,但係依家回想,好似乜都無做過咁,你會怪我嗎?

大肚後期,為左想見你多d,方便照顧你,我地開始一齊住,但我自己有時心情唔好,工作一整天返屋企又好攰,陪你嘅時間唔多,又少幫你按摩。細個我地關係唔好,我17歲時已同你分開住,可能係相處時間少,有時想同你傾計,都搵唔到話題,只係識問你有冇食野,有冇飲多d水,我不善辭令,唔識同你傾計,又唔識開解你,驚一講野就喊,影響埋你情緒,你會怪我嗎?

別墅

jasminchow 發表於 19-10-25 05:02
爸爸,你有癌症時我有左bb,屋企人唔想我出入醫院太多,你大部分覆診都係由老公同媽咪陪伴你,你會怪我嗎? ...

我記得你講過叫我唔好喊,你話好似飲茶咁,只係你飲完茶走先,傻女黎嘅,唔好喊,我果次又影響到你情緒,有嚇親你嗎?

你化療期間,成日都想食咖哩角,飲鴛鴦,我見到你食完就哦你少食呢d無益食物,偏偏你咁多年都係鍾意食呢d野,到後期你根本吞唔落野,你有怪我囉囉嗦嗦嗎?

別墅

回覆樓主:

你係醫院時成日叫媽咪買白兔糖椰子糖去,後期我就專登叫阿媽唔好買。我知道癌細胞係好喜歡糖份,我驚影響到你,就唔想你食咁多糖。原來隔離post有個癌症康復者話之前介左糖後個人好負面無晒力量,飲下熱朱古力成個人唔同晒。Daddy,我以為我為你好,但可能我有份令你無胃口,食唔落野,無心機打仗,你有怪我嗎?

別墅

回覆樓主:

隔離post話佢地屋企人成日煲湯比佢地嘅癌症家人,而我只係煮左幾次飯比你,唔知係咪唔岩你口味,你次次都食好少,又叫我買樽腐乳/炸菜比你送粥,我覺得得自己做得唔夠好。媽咪話你連湯都飲得2啖,只係想食蒸水蛋,後來你唔飲,媽咪都好少煲湯,你連營養奶都唔想飲,點解啊爸?

到Bb出世,咁岩你入左院,我地同一間醫院,我唔理所有野,出院當日都要抱埋bb去你果層搵你,但你唔敢抱bb,驚身體有菌,我又只係留左10分鐘,你就叫我快d走,好多菌,阿爸你有怪我驚你有菌嗎?

別墅

回覆樓主:

後來你出左院,我又餵人奶,bb成日喊,搞到你重要擔心阿b係咪唔夠飽,點解成日喊,又騷擾你休息,係咪咁樣搞到你身體重差左?

其實我有積蓄,係我唔好,驚bb出左世要洗好多錢,無辭工,我其實應該辭左工去陪伴你,照顧你,但我無做到,係我貪錢,我唔知你重係度嘅時間咁短,對唔住!

別墅

回覆樓主:

爸,我知你最鍾意去旅行,但我只帶你去過2次旅行,有次重坐商務客艙,你記得嗎?你說已好足夠,但我卻嫌自己做得不夠!我記得問過你,你重有咩想做,你話「無啦,我成世人最想就係搭飛機,你連飛機都帶我搭過,想做嘅都做晒,好滿足架喇」爸,你真係對我無要求嗎?面對一個初生bb,一個病人,我係咪應該辭左工同你去多次旅行呢?

別墅

回覆樓主:

中秋前一曰,醫院嘅人黎家訪,覺得你情況好差,食唔到野又瘦,又骨痛到行唔到坐唔到,媽咪無受過有關照顧病者嘅訓練,靠牛力枱你去廁所,比櫈仔你坐係度沖涼,所以院方決定即刻收你入院,不過唔係入普通醫院,係係照顧重症病人嘅細醫院,契爺話入得去,無幾多個出得番黎,因為唔嚴重都唔收你。

別墅

回覆樓主:

我果陣係公司,午飯時間知道呢個消息,忍唔住喊住打比你:「點解咁急送你入院啊?有冇話幾時出院?阿爸你會無事架,我會黎睇你架,你唔洗擔心,你一定會出院架,醫生無話要幾耐呀?」我記得我一路喊,你又唔知聽得清唔清楚,只記得你答我:「無事呀,做d檢查咋,放心啦。」明明知道你被我嚇親,明明知道你連講野都無力,而我只係咁無用重要你安慰我,算唔算不孝?

別墅

回覆樓主:

後黎你入左院,屋企人輪住去睇你,可惜人丁單薄,妹妹接受唔到你病,唔識面對你,亦少黎睇你。我一星期有1至2日去探你,平曰我朝早7點出門返工,夜晚6點半放工去醫院睇你,重要拎埋係公司揼嘅人奶去醫院,8點半離開醫院,返屋企已是九點3,重要沖涼洗頭先食飯湊仔,時間真係唔夠用。每次去探你,就只識幫你洗毛巾,洗杯,不停洗野,換水,按摩,又唔識講野,成碌木咁。

別墅

回覆樓主:

我重記得你問我,你好鍾意做野咩,黎左都無停過,坐係度陪下我啦。明明知你想我坐係度陪你傾計,但係自已個樣又扮唔到開心,驚望多你2眼就喊,唯有行黎行去,搵野做。記得有次你叫我幫你剪指甲,剪完我話剪埋腳,你明明唔好意思,但我蠢到死,只識話順便剪埋,無咩問題。

其實你係我老豆,就算要我幫你清潔大小二便,又有咩問題?阿爸你知道嗎?我一直無幫你換片,唔係因為驚你污糟,而係我怕你尷尬,我驚你唔鐘意,之前媽咪叫你著尿片你話佢痴線,後來行動不便,真係要著,為左你尊嚴,我先唔敢提,係咪好傻?

別墅

回覆樓主:

爸,你走左快2年,我好掛住你,今晚喊到成地都係廁紙,係咪好無用呢?我發夢都夢到你幾次,係咪你報夢比我知?阿妹話夢到你話咩痛苦都無晒,依家好舒服,重收到我燒比你嘅電單車,希望係真。

別墅

回覆樓主:

你d錄音我重有keep住,希望有一曰我有勇氣聽番。

我想你了,我的電單車車手爸爸,謝謝你這幾十年對我的信任和給我的自由,成就了我。大家都一切如常,妹妹也生性不少,只是媽媽還在想你,有空跟她夢中談談吧,Good night Daddy。

複式洋房

jasminchow 發表於 19-10-25 05:02
爸爸,你有癌症時我有左bb,屋企人唔想我出入醫院太多,你大部分覆診都係由老公同媽咪陪伴你,你會怪我嗎? ...

睇完好唏噓,感同身受。當年我爸走後,我都係好內疚、好後悔,覺得自己無盡孝道,好對佢唔住,亦不斷諗翻起過往點點滴滴,偶爾會情緒失控。其實你當時有左又好難做既,好多單野本身好瑣碎,唔可以話你做錯左,只係人走左,不免無限放大。唔好再怪責自己喇,相信你爸爸從來無怪過你,只係想你開開心心。加油!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

jasminchow 發表於 19-10-25 05:11
你d錄音我重有keep住,希望有一曰我有勇氣聽番。

我想你了,我的電單車車手爸爸,謝謝你這幾十年對我的信 ...

睇完係咁流淚....
樓主你都要釋懷,做仔女通常覺得自己做得唔夠,但做父母既,只想見到你地安好,唔想影響到你。你爸爸到了一個冇痛苦既地方了,你也釋懷吧!你快樂就是你爸爸的快樂。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

加油!

大宅

睇到眼濕濕,一定要珍惜眼前人加油!

水晶宮

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

男爵府

呢個post 我一路睇一路喊,因為就快到我媽媽死忌,呢兩日我亦不停諗起我媽咪,她走左已五年,但我仍然好掛住佢!我都成日問自己係咪做得唔好?我媽咪亦係癌症走的,走前兩個月已經入左寧養部,由發現有病到走差不多三年,睇住佢尾個大半年受盡折磨,痛到瞓唔到食唔落,真係好心痛!最後係落住瑪啡情況下瞓住離開,唯一可以安慰自己既就係佢終於唔駛再受苦!
樓主,相信你爸爸一定感受到你既孝心,俾啲時間自己,慢慢會釋懷的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

好好生活
加油
爸爸會明白你心意

首頁
12345...6

尾頁

跳至