0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

B 囡兩個幾月大,飲奶越來越慢;成日餵餵下訓左;一餐奶100ml 最長可以餵成兩個鐘,有時餵左咁耐成支嘔返出來。

掃風超級難掃特別係餵到訓左時候無論上博頭、拍背脊、搖身打轉都掃唔到風,可以掃足半粒鐘都唔出風、掃唔到風頂住更加唔肯飲奶,唔理照餵就嘔奶⋯

睇過醫生、醫生話正常,開左益生菌比佢飲但情況都係差不多⋯

依家轉為小食多餐、每餐飲40-50ml 每個鐘頭飲一次,每日24小時佔左8成時間係餵奶、掃風、餵奶、掃風;

就黎崩潰⋯救命呀。有冇人試過係咁⋯

複式洋房

同我個囡兩個月時差唔多一樣
飲得慢又易嘔
胃口又唔大
我個囡仲要好精靈咁踢黎踢去...有時踢到揣氣嘔........好驚太活躍

試下分多餐
轉下奶嘴,吉大d 個咀
食益生菌,轉埋奶粉後呢排好d

上次打二月針時已經跌出一百位..轉戒埋去兒科醫生監察....聽日覆診希望入返 一百裏面

人地bb 飲得多又快又好快訓真係好好湊

複式洋房

ithankstogod 發表於 19-10-28 12:36
B 囡兩個幾月大,飲奶越來越慢;成日餵餵下訓左;一餐奶100ml 最長可以餵成兩個鐘,有時餵左咁耐成支嘔返出 ...

我係喂人奶,初頭果陣bb都係飲1-2個鐘,一係就飲兩啖訓覺,又係掃風勁耐都唔得,又時不時嘔奶,後來我將個b抱起慢慢掃背脊之後就好佐好多,如果肚仔有氣就一定要掃出來先,如果唔係都唔肯飲奶架,我就無限定bb一餐要食幾多,不過就一肚餓就喂

複式洋房

回覆 ithankstogod 的帖子

我個b飲人奶兩個月果陣24小時埋身餵15 次以上,感覺自己就是只母牛,以架5個月終於4個鐘飲一次了

複式洋房

Liucaihongfly 發表於 19-10-28 13:16

我個b飲人奶兩個月果陣24小時埋身餵15 次以上,感覺自己就是只母牛,以架5個月 ...

我果陣都係,不過依家就來四個月飲奶已經穩定佐,但係有大便噶煩惱

洋房

Chayip 發表於 19-10-28 13:08
同我個囡兩個月時差唔多一樣
飲得慢又易嘔
胃口又唔大

我個囡一肚餓就嘈到拆天踢來踢去但每次飲10分鐘就訓,依家變左分餐餵,試過吉大奶咀就濁到嘔所以買中碼奶咀就算⋯

醫生開益生菌有食,感覺有小小幫助,由illuma 轉能恩嘔得仲利害,我主係人奶,唔夠就補奶粉。

我想問一百係咩指數?

係啦,人地個b 15分鐘飲完一支奶掃風又易好羨慕

洋房

TsangCarol 發表於 19-10-28 13:15
我係喂人奶,初頭果陣bb都係飲1-2個鐘,一係就飲兩啖訓覺,又係掃風勁耐都唔得,又時不時嘔奶,後來我將個 ...

已經用過唔同方法掃,我想知你點掃?

洋房

Liucaihongfly 發表於 19-10-28 13:16

我個b飲人奶兩個月果陣24小時埋身餵15 次以上,感覺自己就是只母牛,以架5個月 ...

嘩,你果時咪好辛苦冇時間訓,4個月好難崖

洋房

TsangCarol 發表於 19-10-28 14:28
我果陣都係,不過依家就來四個月飲奶已經穩定佐,但係有大便噶煩惱
...

原來咁多人係咁,要4個月先穩定,你個B 一開始都係大便唔係日日有?

複式洋房

ithankstogod 發表於 19-10-28 16:25
原來咁多人係咁,要4個月先穩定,你個B 一開始都係大便唔係日日有?

出世頭一個月一日都5-6包屎
第二個月開始幾日有一次屎(一次屙幾包)仲要我用凡士林刺激個pp先屙
依家三個幾月要成8日先大便,依家成兩個星期都無大便,準備帶去睇醫生

複式洋房

ithankstogod 發表於 19-10-28 16:22
已經用過唔同方法掃,我想知你點掃?

我初頭個b坐係我大髀掃,掃半個鐘都唔係好得,我就將個b抱直趴係我心口掃,掃果陣記得托住個頭仔,半夜扭計我都係用呢個方法,如果太攰就坐係床度又係趴係我心口,一手托住個pp,一手掃下個背脊.
依家三個幾月已經好好湊,食飽就訓

複式洋房

回覆 TsangCarol 的帖子

佢以架5個月食奶同訓覺基本上穩定了但新問題又出現,poopoo3-4日先一次

複式洋房

基本上冇得訓,不過以架keep住6am~10am~2pm~6pm~12pm~6am的模式,總算穩定了

複式洋房

ithankstogod 發表於 19-10-28 16:20
我個囡一肚餓就嘈到拆天踢來踢去但每次飲10分鐘就訓,依家變左分餐餵,試過吉大奶咀就濁到嘔所以買中碼奶 ...

一百排果表咋

複式洋房

Liucaihongfly 發表於 19-10-28 17:21
回覆 TsangCarol 的帖子

佢以架5個月食奶同訓覺基本上穩定了但新問題又出現,poopoo3-4日先一次 ...

飲人奶噶話,3-4日好正常,奶粉就唔係好清楚
醫生話吸收曬就無咁多野屙
頭先帶個b去睇醫生,醫生叫飲水

洋房

TsangCarol 發表於 19-10-28 16:44
出世頭一個月一日都5-6包屎
第二個月開始幾日有一次屎(一次屙幾包)仲要我用凡士林刺激個pp先屙
依家三個 ...

8 日咁耐,我個b 都唔知係咪遺傳我,食野慢、易嘔、一日兩次便便。

仲有超級怕水,沖左咁多次涼都係每次咸到顛

複式洋房

ithankstogod 發表於 19-10-29 01:22
8 日咁耐,我個b 都唔知係咪遺傳我,食野慢、易嘔、一日兩次便便。

仲有超級怕水,沖左咁多次涼都係每次 ...

我果個有得玩水就超級開心,玩到唔肯起身
你幫b沖涼有無俾D水拍下心口同pp呀,有時突然放落水會驚架wo,同埋水溫好緊要吖,我呢超級怕熱,D水熱D都唔得
我b初頭每食一餐奶都會有屎尿架,越大越少便
我個b一開始我唔識喂奶一炮喂完,之後眨眼又嘔D出來,試過全部嘔曬出來
差D嚇死我,後來問佐護士,建議我一餐飲下就掃下風等D奶落肚之後再喂就無佐呢個嘔奶問題

大宅

ithankstogod 發表於 19-10-28 12:36
B 囡兩個幾月大,飲奶越來越慢;成日餵餵下訓左;一餐奶100ml 最長可以餵成兩個鐘,有時餵左咁耐成支嘔返出 ...

同路人,我個個1個月多啲已經係咁,而家2個月都仲係食70-90,有時30,40就唔飲爆喊

大宅

回覆樓主:

我隻出世醫院都係飲成粒鐘
飲到畀病房助理鬧話我餵太耐

初時返屋企都係甘,
後來我唔會佢一喊就立即餵
慢慢沖奶換片,
佢飲奶時不斷搞醒佢唔畀佢訓
係要狼心d ga 喇

飲完先慢慢甘打直佢一陣
背挺直少少
之後先掃風
我隻又係掃好耐
之後2個半月開始食快左
同易掃左
但到而家有時都食住訓
通常見佢眼想味就督醒佢
留意下bb咩情況下易醒
我隻好憎落床仔
佢一食住訓我話落床仔佢會醒晒

別墅

天丫(emoji)(emoji) 100ml 喂 2小時!宜係聽到都想喊(emoji)(emoji)(emoji)

我以前用 pigeon 咀飲得慢,宜加 3個月轉咗用 NUK, 好快,舒服咗好多,你可以考慮下

首頁

尾頁

跳至