論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我哋姐姐個passport 係agency 度keep 住,點解而家要取回,要收姐姐人工10%, 佢話係勞工法例,是真嗎?

大宅

siuyan1212 發表於 19-11-15 11:54
我哋姐姐個passport 係agency 度keep 住,點解而家要取回,要收姐姐人工10%, 佢話係勞工法例,是真嗎?
...

你大佢報警, 無人可keep工人護照, 包括顧主。

男爵府

[quote]siuyan1212 發表於 19-11-15 11:54
...[/quote你同姐姐講可以報警

複式洋房

siuyan1212 發表於 19-11-15 11:54
...

未聽過

複式洋房

回覆 siuyan1212 的帖子

我估工人姐姐搞錯左。我個姐姐來第一個月要交人工的10% 做AGENT 費用, 當時我去接姐姐時, AGENT 有叫佢去拎ID 時順便交埋, 係咪你個AGENT 講錯左, 變成拎ID 要收10%。

子爵府

係agent講定係姐姐講?
有可能係姐姐搞錯咗或者佢自己講大話

子爵府

應該係法律容許agent收取姐姐月薪10%作為佣金,但唔係規定要收。有好多姐姐黎到先知要俾呢筆錢。我有兩個姐姐都係剛到幾個月,係分兩間agent請的。一間冇收,一間話要收。我事前都唔知。仲以為間agent咁好服務幫姐姐去埋入境處拎身分證。(另一位姐姐要自己去拎)到姐姐去agent度先知要俾四百幾蚊,以為係張身分證要錢。咁姐姐身上冇咁多錢就打俾我求救,我就打去agent度問下點解拎身分證要俾錢,咁先知要交10%呢樣野。最後我過幾日自己上去agent度拎張身分證。講笑咁問唔係唔可以扣押姐姐既證明文件咩?我同agent講身分證我就一定要今日攞,宜家香港咁既情況姐姐放假俾人查身分證點算。

子爵府

莫失莫忘 發表於 19-11-15 19:28
應該係法律容許agent收取姐姐月薪10%作為佣金,但唔係規定要收。有好多姐姐黎到先知要俾呢筆錢。我有兩個姐 ...

至於10%佣金係佢同姐姐之間既事,佢可以繼續追姐姐。

子爵府

pigpeg03 發表於 19-11-15 18:31
回覆 siuyan1212 的帖子

我估工人姐姐搞錯左。我個姐姐來第一個月要交人工的10% 做AGENT 費用, 當時我去接 ...

你agent有講清楚好好,我覺得我個agent有心誤導姐姐令佢以為係因為身分證要收費。我覺得收佣金唔係問題,但要事前講明,唔好呃d初黎香港報到既姐姐。

複式洋房

莫失莫忘 發表於 19-11-15 19:33
你agent有講清楚好好,我覺得我個agent有心誤導姐姐令佢以為係因為身分證要收費。我覺得收佣金唔係問題, ...

係呀!我知道姐姐後來因第一個月冇咩錢,只先給了$200,第二個月再俾尾數,Agent都給她先拿走身份證。

男爵府

係agency 講架!
聽完你地咁講,應該係10%佣金!但我吾明,咁同初初黎時每月還果D$有冇關係?

禁止訪問

子爵府

siuyan1212 發表於 19-11-15 22:38
係agency 講架!
聽完你地咁講,應該係10%佣金!但我吾明,咁同初初黎時每月還果D$有冇關係?
...

應該係兩樣野。我姐姐話佢地俾左大約hkd9000 費用,應該黎香港頭幾個月仲分期還緊。10%係拎身分證個刻先知,係另外加的。其實agent佢地一開始加埋10%係中介費咪得,做咩要咁麻煩又要姐姐上班後一個月上agency一次

男爵府

我今日都問清楚姐姐,佢都知道係未比!咁我估應該ok 啦!

不過咁樣真係有啲混亂!

首頁

尾頁

跳至