自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

頭先聽到位家長起度講電話,點解個小朋友考尾二
老師打來,話認真要跟進,叫佢要私補,一收線。個媽打羅咁找人幫手

其實係咪真係小朋友有問題,定家庭問題多?係咪真補習幫到手

我以前細個係媽咪陪我溫書,英文唔識,無人問,我考中間,係咪現在已唔得?

伯爵府

jacobkit 發表於 19-11-27 17:45
老師打來,話認真要跟進,叫佢要私補,一收線。個媽打羅咁 ...

咁每班每級總有人考尾一,二既啦。應該係睇7x,8x分考第尾,還是2x, 3x分考第尾。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

老師打來,話認真要跟進,叫佢要私補,一收線。個媽打羅咁 ...

咁一班裡頭, 一定有人會考尾架喎!
我仔就係, 不過我仔本身有ADHD +讀障。
你以前考中間, 咁你個班都會有第尾架? 點會冇?!

小朋友個個能力唔一樣, 有時考試時間狀態唔好, 遊魂/ 大意/ 懶, 冇溫習, 都會成績差....
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我自己個小朋友就係懶,唔肯溫書唔肯寫,到肯寫時溫完都係唔識答題,嘔血

子爵府

牛年勳章

好多原因架喎,可能雙職家庭,小朋友冇人敎。又有可能小朋友未開竅,溫極唔入腦。甚至有啲小朋友有考試恐懼,平時冇問題,一考試就出事

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Myluckybaby 發表於 19-11-27 17:49
咁每班每級總有人考尾一,二既啦。應該係睇7x,8x分考第尾,還是2x, 3x分考第尾。
...

我聽到係得一科合格,英文得2x分,小二

男爵府

可能大細B

我兩個親戚小朋友讀同一間幼稚園, 一個大B一個12月細B. 我覺兩個咁上下聰明.
細B 派左間谷校. 小一成績好差. 特別係默書跟唔到. 補習補左一年.
到二年級就追得返

公爵府

咁又係,叻嗰啲學校考80分已經包尾,
咁我覺得無乜所謂,
除非科科十零分啦,咁就擺明有問題

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家長無理佢?? 或且係細B, 進度跟唔上??

大宅

其實係咪一定要咁殘忍排名次排到最後?
我以前學校一班5x人..
排名次排到20就唔排..
之後既就無名次..
咁就唔會知邊個第尾..
無咁hurt..

珍珠宮

環保接龍勳章

好多原因,排除sen或能力問題:
幼稚園好happy咁過3年,除左幼稚園教過寫過又唔温習,又唔睇課外圖書,上到小學幾乎文盲,咪追唔到課程。

雙職父母早出晚歸,平時4大長老或工人湊,做功課/温習拿西,冇人跟,唔明嘅野積左好多。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

回覆樓主:

應該全級咁睇,如果初小都唔合格就要諗下問題出係邊

伯爵府

想生BB熱投

總有人要考包尾。其他同學大勁。你需知道第一同第尾,都可能係爭10幾20分架咋。宜家壓力大

wcpcelia    發表於 19-11-28 09:30
I am Agent P

水晶宮

gracelam 發表於 19-11-27 18:00
好多原因,排除sen或能力問題:
幼稚園好happy咁過3年,除左幼稚園教過寫過又唔温習,又唔睇課外圖書,上到 ...

我女就係三年太happy,文盲

中文難過英文

常識都好多字

伯爵府

jacobkit 發表於 19-11-27 17:52

去到唔合格家長和老師就要想法找出原因了,不能愈積愈多。

公爵府

BK Milk勳章

jacobkit 發表於 19-11-27 17:52

得2x分?咁佢係唔識定讀寫障礙?如果係有病既只能慢慢跟同睇醫生,如果係唔識既就真係要搵人補習,不過小一個時冇問題咩?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好難講wor,不過大家上同一堂做同一份卷,有人高有人低,即低嘅出左問題
可能小朋友學習能力出問題
可能家長覺得考天才都夠,唔駛特別努力
可能小朋友專注力有問題,溫左都寫唔出
可能唔小心扣埋d無謂分

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我兩個小朋友,大果個讀小學時我要返工,冇理過佢學業,佢成績唔洗我擔心,已經讀B1中學。
細果個上小學時我轉咗做ftm,一直跟默書測驗,對住佢先知合格原來係奢侈品,上年二年班時確診有讀寫(另,懷疑專注力不足),平時佢駁嘴駁舌,鬼咁醒,但一讀書就變咗個蠢蛋。

所以未必家庭問題,小朋友資質都好重要

男爵府

我女小一,有同學已寫字慢,或唔係好跟到,
老師主動推薦入功輔班,家長間大群組傾時,個家長都話家庭雙職,跟唔晒功課。

珍珠宮

tyyho1 發表於 19-11-27 17:56
其實係咪一定要咁殘忍排名次排到最後?
我以前學校一班5x人..
排名次排到20就唔排..

我都有聽過有學校係這種做法。

如果係你小朋友考第尾,你會唔會想知?
還是淨係知佢考頭20以外就算?
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁

尾頁

跳至