自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

家有深黃Dse高中生,想比佢了解美國

佢心中口中覺得美國好好(香港好差)
我想比佢考完DSE後去了解美國。Feel 下啲警察同自由同種族歧視等 開下眼界

忽發其想,可否提議佢自己(同埋同學?)去一轉美國 背包行。

我自己無去過美國,想問下大家,我諗法可唔可行?同埋應該點安排? 去啲邊區、同住咩地方

感謝

珍珠宮

去一個旅行唔會真正感受到當地生活
可能令佢愛上添

水晶宮

自私諗,無論是否改變到佢立場,去美國繼續深黃總好過留在香港去街頭抗爭
少奶奶的身份,丫頭的命...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

去旅行只會見到真實生活冰山一角,如果你真係放手就俾個仔去美國讀下書,俾佢見識下,而且自由民主唔係每個人都有嘅無條件嘅權利,附帶亦有義務同責任。至於歧視,呢個係有心態調整因素,我喺美國住咗十幾年,有冇歧視?有,但唔會日日見到,亦唔會個個歧視你,仲有睇下自己有冇做D咩俾人歧視。

bopomofo2405    發表於 19-11-29 11:29

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

如果去完真正愛上, 你ok佢留低?

男爵府

vickling 發表於 19-11-29 02:27

如果只逗留短時間, 相信未必會遇到你想佢遇到嘅人和事喎, 而且我覺得普遍美國人都幾友善同有人情味, 起碼我住嘅區D人係咁, 我驚佢黎左之後更加唔喜歡HK, 我個仔以前係HK讀幼稚園, 宜家係US讀緊first grade, 佢同我講好鍾意呢度, 每次佢一曳我就話同佢返HK, 佢即係話唔好以後唔曳啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

值情去讀書啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

rose-mag 發表於 19-11-29 05:28
去旅行只會見到真實生活冰山一角,如果你真係放手就俾個仔去美國讀下書,俾佢見識下,而且自由民主唔係每個 ...

你講得啱:全世界所有所謂的民主自由都不是絕對的,不是無條件的享有權利,而是附帶有義務,責任

子爵府

去旅行只會見到真實生活冰山一角,如果你真係放手就俾個仔去美國讀下書,俾佢見識下,而且自由民主唔係每個 ...

你講得岩,自由唔係無條件。 年輕人未出社會,父母比太多無條件嘅野佢,佢錯覺左。父母太愛,種過左龍。

計劃中 degree應該都係在香港讀,等佢有料讀master時就會比佢去外讀,到時再等佢選國家

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

早一個月前係美國一個月回來,反而感覺上覺得到好多白鬼 (我講埋我係黃鬼吧)好禮貌對待 (唔係因為我有錢駛係佢地身上)。有點兒意料不到。 反而受到黑鬼既對待就真係麻麻。可能一來佢哋個格係咁,尤是底下層係咁,再者我都覺得美國既黃鬼一般都幾岐視黑人,所以佢哋對黃鬼可能印象仲衰過白鬼。

大宅

比你可以睇得到「唔好」嘅地方真係會有危險,一般遊客絕對要避免。
仲有美國最唔好嘅地方係要開車,唔開車有70%地方根本去唔到。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

男爵府

旅行同生活係完全兩回事 如果你可以比佢係果度讀書生活佢先真係可以體會到 但你都要有心理準備 佢可能真係會愛上果度唔想返香港 到時你又接唔接受到呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sf013hk 發表於 19-11-29 06:48
回覆 rose-mag 的帖子

早一個月前係美國一個月回來,反而感覺上覺得到好多白鬼 (我講埋我係黃鬼吧)好禮 ...

其實一dd, 有衰格嘅白人,覺得自己比其他人叻,我地話所謂white man's pride, 同樣地亦有好嘅黑人,不過一般黑人自己已經成日覺得人地睇佢唔起,比較敏感,少少事就發大到天埳落嚟咁,又鍾意告人搞事,好多人/公司都怕咗佢地,仲有墨西哥同不同地方嘅移民,要融入就要自己都努力成為好公民。唔同地區嘅人友善同包容度都有分別,簡單嚟講,西岸人係友善過東岸,而加州係包容度比較高嘅一個州。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

畀面勳章

其實新聞成日有,racism,校園槍擊案,us cops d 片,好多都睇倒

大宅

旅行吾夠全面,要住落佢先知吾係全美國都咁先進。比佢去讀下書,平平地可以去社區學院或大學讀英文班。讀一兩個學期,住apartment,比佢體驗下落雨大少少,風大少少都會冇電冇internet果種滋味。再比佢試下屋企上網只有30M至60M嘅plan, 想好似香港咁通街揾到1G平到嘔嘅plan吾平又吾多有,佢就-定嗌救命。總要吾好比架車佢,要佢坐巴士,等佢試下冇車搭,等好耐都冇-班車就知香港交通有幾好。

大宅

可給他先看書, 為什麼會有911事件, 為什麼有部份國家是多麼憎恨美國。
經濟殺手的告白 Confessions of an Economic Hit Man- John Perkins

子爵府

2024年龍年勳章

講得太啱了~從來冇人否定過民主自由,但的確無論邊個地方,有權利就一定有義務,唔係無約束嘅。同埋真心唔覺回歸後至今年六月前嘅香港係冇人權民主自由。好明顯對比,曾日新聞伊拉克有人燒伊朗大使館,實彈鎮壓,三十幾人死,呢種就唔見有國際社會出聲,連美國都冇講嘢。
年輕人多D出去行下感受下,點都係好事。不過,人先入為主嘅成見都好可怕,同樣生活係香港都一樣會得出兩種咁唔同嘅感受,仿彿平行時空。所以,關鍵係人心,是否理性客觀,人好多時只選自己想睇嘅去睇。

珍珠宮

LOVEMANDY 發表於 19-11-29 07:02
其實新聞成日有,racism,校園槍擊案,us cops d 片,好多都睇倒

琴晚無線財經台先播美國吸毒,濫藥好嚴重,好恐怖,三藩市都係,政府都冇晒辦法,你搵啲片比佢睇

象牙宮

2024年龍年勳章

送佢去外國吧,好過一陣上前線被拉。

公爵府

去下美國
又可以去下中國...
感受下唔同地方又咩唔同
有d 短期course番一,兩月可以試下
黃親戚番過西安睇兵馬俑話好壯觀

首頁

尾頁

跳至