0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係bb嘅爸爸,借老婆account一用

bb女就來5個月,出生低體重,健康院複診都一路3%樓下不過keep住長,宜家大概5kg。bb都幾精靈,不過一日飲奶少,500-600ml。

我本人full time工,返shift唔定時,一週一次夜班。返工都算辛苦不過慣左。平時如果晚班收工,bb已訓,日頭收工有時返屋企會訓下休息下,同埋外母日頭會幫手湊b但係同佢關係一向麻麻,所以佢帶b果時好少主動去同b玩。所以因為同b接觸少,所以感情並不十分深厚。

大宅

回覆樓主:

bb因為食的少又低體重,所以宜家一日喂7餐,包括夜晚3am果餐,從來都係我喂,除非夜班。餵夜奶也是我同bb最親子的時間。bb雖然食的少但係訓的很好,可以夜晚10:30pm訓到早上10-11am。健康院話佢唔肚餓醒唔駛夜奶但我們堅持喂因為總量少。

bb 3am有時食的ok有80-90,有時很差30-40ml,特別外母好多時日頭會喂到100ml,自己會嫉妒(同外母關係唔好,所以會有d攀比心態)。昨晚又係好差30,我好唔開心,對著b發脾氣,搞到同老婆吵大禍。

我知道自己好唔剛唔應該逼bb食奶,但有時一剎那見到佢唔肯食又扭真係激動,但都係唔想戒夜奶住除非每日總量進步。有咩辦法可以控制自己情緒或者心態

男爵府

ryanychu 發表於 19-11-30 10:53
bb因為食的少又低體重,所以宜家一日喂7餐,包括夜晚3am果餐,從來都係我喂,除非夜班。餵夜奶也是我同bb最 ...

其實真係唔應該餵。反而你唔餵半夜嗰餐佢日頭餓啲有機會食得多啲。同埋6個月都做既事好大機會變成習慣。如果6個月嗰陣都仲食緊夜奶既話我怕第時BB 再大仲難戒,因為佢慣左半夜食,而唔係因為餓。
其實你唔覺得個B 瞓得好冧你無端端搞佢塞枝奶落去仲殘忍過等佢瞓咩?
親子時間應該喺佢醒左既時候,而唔係自私地半夜想同佢親子而夾硬餵夜奶。
5kg 既BB 食500-600 好正常,佢喺得生長線範圍內即係正常,唔係考試唔需要迫佢長上去。幾多媽媽羨慕你BB 可以一覺瞓天光。但其實你網絡上查吓,生長激素分泌最多係晚上9pm - 1am,所以如果你想BB 長肥啲可能可以考慮早啲俾佢瞓。

別墅

ryanychu 發表於 19-11-30 10:53
bb因為食的少又低體重,所以宜家一日喂7餐,包括夜晚3am果餐,從來都係我喂,除非夜班。餵夜奶也是我同bb最 ...

其實唔使同外母比,只要諗住BB 食幾多其他人都控制唔到,我只是按需要餵,食到盡量比佢食,就問心無愧,毋須發脾氣,傷身又對BB無益, 佢會感受到你的情緒
比我是這樣想的

複式洋房

回覆樓主:

其實半夜個餐真係可以唔洗餵
因為訓得多係會長肉
我囡都係食奶差 一日有時食600ml都無
但因為夜晚訓得長 可以訓到12個鐘
佢食得少但長到肉 所以已經5個月大 半夜個餐建議由佢訓 唔洗叫醒佢食奶
同埋唔洗同外母比較 嚟啲比較嚟無意思 盞自己唔開心 唯有諗起碼自己bb可以食到多啲奶仲好啦

大宅

非常多謝各位媽媽用心回覆!

雖然我係爸爸,但返工之餘我都想用多d時間同bb玩下增進感情。無奈有時放工後好累同需要溫書考試晉升,同外母關係差,所以佢全力湊b嘅時候我都係做自己野。喂夜奶也是因為總量少,阿b半夜會食住訓所以一路堅持,唔係純粹親子。

將來遇到b唔食奶自己唔開心嘅時候,會記住各位媽媽的忠告,調整心態。希望考試完多時間陪b同佢玩,同媽媽一起share bb嘅成長

複式洋房

回覆樓主:

爸爸加油呀,我地媽媽都有比較心態。我有時都會諗bb同我唔係成日笑既之類,不過人生流流長。要對大把時間對住嫁。

大宅

angelwcy 發表於 19-11-30 12:26
其實唔使同外母比,只要諗住BB 食幾多其他人都控制唔到,我只是按需要餵,食到盡量比佢食,就問心無愧,毋須發 ...

其實5個月大bb識認人,日頭都係外母喂5餐,一般只有一兩餐食得差,大部分都ok,夜晚3點同早晨8點分別係我同太太喂,通常食d比較差。佢會唔會因為唔係外母喂而唔開心所以唔食定係純粹因為睡覺唔想食?如果真係同喂的人有關係,長此下去我們都很擔心。。。

大宅

ryanychu 發表於 19-11-30 13:30
其實5個月大bb識認人,日頭都係外母喂5餐,一般只有一兩餐食得差,大部分都ok,夜晚3點同早晨8點分別係我 ...

唔會架,我仔仔都岩岩5個月大,我老公果行都係日夜顛倒,未必成日見到仔仔,但只要佢有時間或放假都陪下仔仔,我又成日FaceTime 比佢見下爸爸,佢好中意爸爸架,所以唔洗擔心bb唔親你或老婆。

如果食住訓就由佢食住訓,我仔11點果餐都係訓住食,要比啲耐心慢慢餵。

你BB便便ok ma ? 如果便便唔暢通,都會食得少!

大宅

tiffany_mok 發表於 19-11-30 15:16
唔會架,我仔仔都岩岩5個月大,我老公果行都係日夜顛倒,未必成日見到仔仔,但只要佢有時間或放假都陪下仔 ...

多謝你!便便都算ok,幾乎每日都有,有時2-3次,最多都係3日一定有便便

大宅

ryanychu 發表於 19-11-30 13:21

雖然我係爸爸,但返工之餘我都想用多d時間同bb玩下增進感情。無奈有時放工後 ...

你訓到半路我嘈醒你,塞你食飯 你得唔得?
佢又眼訓 心情自然差 仲邊有胃口食奶奶

大宅

雖然我係爸爸,但返工之餘我都想用多d時間同bb玩下增進感情。無奈有時放工後 ...

夜晚3:00唔洗餵,佢日間自然會食番多啲。你bb可以一口氣訓12小時好叻,唔洗特登叫醒佢食奶,bb肚餓的話本能會叫喊攞奶食。調番轉,你夜晚俾人叫醒食宵夜你食唔食?

侯爵府

回覆樓主:

5個月飲奶差,不如加固,其實一餐100ml 都算少,更何況30ml, 初生bb 都唔只啦

同埋,有d bb 係唔鍾意飲奶,試下同佢慢慢加固

男爵府

當夜奶用既動詞係「戒」既時候你可以諗吓其實呢樣係壞習慣先會要「戒」,戒夜奶唔係單單因為方便大人,係由BB 既角度出發建立良好既睡眠同飲食習慣。食野應該係清醒時食,BB 先知道咩係肚餓同飽,佢瞓住食,醒左又唔知自己食左,但又冇餓(even 仲飽緊),咪繼續唔食,惡性循環。係大人先會執著總奶量,BB 其實唔會餓親自己,人天生係知餓同飽。諗遠啲,唔通BB 食固既時候食唔多你半夜整醒佢食夜粥?
增加總奶量有好多方法可以試,但夜奶係應該戒。

大宅

honeybid2 發表於 19-12-1 00:04

當夜奶用既動詞係「戒」既時候你可以諗吓其實呢樣係壞習 ...

我覺得呢位媽媽解釋得好好
樓主不妨同太太認真傾下

大宅

非常感謝大家!會同家人認真傾下

別墅

bb夜晚瞓得好唔要食根本不用餵,一來訓覺訓得好都可以長肉,二來比人搞醒心情都唔好啦!你自己又辛苦

你眼瞓想瞓覺,比人叫醒食碗飯,食唔晒仲要比人鬧,你覺得自己可唔可憐呀?
湊bb應該係著重小朋友需要,因應返佢需求,唔係滿足自己成就感,比較邊個湊得好D,坦白講你咁樣好自私

複式洋房

我都覺得寧願比bb一覺訓天光好過嘈醒佢比奶佢飲,除非佢自己起身要飲,因為bb瞓得先長肉...我女呢排唔瞓得攪到無重過

同埋無需要同外母比較,你係bb既爸爸,呢一點永遠都係,無人取代到,只要你返到屋企,笑住有質量咁同bb玩一陣,佢就會感受到你對佢既愛

大宅

我都認同樓上有媽媽講,BB瞓瞓下比你地嘈醒食奶,一定會食得差啲。
可能我BB體重夠,奶量夠。所以我唔會半夜叫醒BB食奶。
不過我都有朋友係會叫醒BB食奶。真係個個BB唔同。

五個月真係戒得夜奶。會唔會考慮日頭喂多啲一餐?

別墅

回覆樓主:

其實你會唔會覺得你好自私?!
你因為bb食量少,而特登去堅持餵夜奶,我覺得你係迫bb飲!?食幾多吾係大人話事,係bb話事,bb肚餓自然會醒!有事要將心比己,你自己訓緊覺,比人叫醒都吾開心啦,更何況睡眠對bb嚟講比飲奶更重要!
同埋點解要比外母去影響你同自己bb嘅關係,點解吾可以一齊去湊或者陪bb玩?大家都係為咗bb,想bb好,何必甘介懷?

首頁

尾頁

跳至