自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

洋房

myki 發表於 19-12-4 08:33
認同. 香港真係好多怪獸家長. 縱容仔女犯錯而唔教佢哋認錯.

大宅

janice1226 發表於 19-12-4 10:22
成日口講我地以前回辛苦捱點點點, 依家班後生已經好舒服啦...blablabla...比著你聽到你前輩咁講你,你點諗 ...

被人提點,我就會好好反思一下,想想自己有什麼不足,有什麽改善的空間,從而提升自己。
咁當然,不思進取的人多的是。將來,別人爬過自己頭的時候,請要怨天怨地為什麼自己還是原地踏步。

男爵府

ngmyan 發表於 19-12-4 10:31
我才疏,用手写,贪快,識看識写则成。

我以前讀書都成日寫簡體字,貪快!
跟本好多係香港土生土長嘅香港人都識簡體字,我真心唔明有冇好嘈!
成日係度單單打打

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

每次我講我以前後生做到十點十一點,飯都未食,做錯做得唔好會比人鬧,d年青人一聽到我咁講,又話時代唔同呀,想叫我收聲咁

我係香港人,不過我都會寫簡體字,會考已經有寫,考評局係承認既,簡體字吾等同大陸人,繁體字亦唔一定係台灣人

象牙宮

2024年龍年勳章

ngmyan 發表於 19-12-4 10:45
我教后生不斷以亦师亦友的態度,带新人已超過20年,時代變人也要變,只是现在想一步登天,偷懶的人比例人 ...

樓主,你好叻,做到mentor。

已經做咗咁多年,如果唔開心,就透透,花多些時間係自己喜歡的事情上。

大宅

tp-windy 發表於 19-12-4 10:55
我以前讀書都成日寫簡體字,貪快!
跟本好多係香港土生土長嘅香港人都識簡體字,我真心唔明有冇好嘈!
成 ...

我係土生土長香港人
中學到大學都係英文加簡體一齊抄notes……其實我都唔明用簡體字有咩問題
繁體多筆劃,反而少用……會抄得慢左……

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

ngmyan 發表於 19-12-4 09:39
我冇帮自己母校做,帮另一间U做,我亦打算跟大学负责人交代。

今年另外有2間大学也有人接觸我想我幫手做m ...

真係要好好向負責人反影, 佢地俾學生跟MENTOR前應該先做好思想教育, 亦要教好禮貌, 跟MENTOR唔係上堂, 更加唔好當自己係客, 好多學生覺得自己係免費勞工, 成日話俾人搵笨, 但事實上一個乜都唔識的免費都唔要, 一間公司肯TRAIN新人係覺得TRAIN完後可以幫手, 但學生那些肯定會走, TRAIN完真係冇着數. 學校如果唔承諾改善,今年就最後一年, 慳番啖氣好過.

男爵府

stitch_b_b 發表於 19-12-4 11:21

我係土生土長香港人

me too!

侯爵府

my005 發表於 19-12-4 08:07
邊度都有唔好既大學生,但同時,邊度都有優秀既大學生既,無必要咁黑佢地既。

而且,讀書叻,又唔代表性格 ...

岩!不過呢期特別多廢嘅加冇腦冇思維啫

珍珠宮

MKma 發表於 19-12-4 08:30
現在新一代,好多都慣咗衆星拱月,自我中心到暈。

我老公嗰邊有個五歲小朋友,自BB開始四大長老、父母、 ...

眼見呢一代真係好多係咁,通常呢啲大個咗會好難教,好自我中心,又面對唔到失敗,其實好多人教仔女錯晒重點,以為教到文武雙全就為之叻,其實當佢成年後,出來面對社會、外人,就明白EQ絕對緊要過IQ

侯爵府

成日口講我地以前回辛苦捱點點點, 依家班後生已經好舒服啦...blablabla...比著你聽到你前輩咁講你,你點諗 ...

而家啲大學生就係話二句都吾得,辛苦小小又吾得,遲啲收工都吾得,冇禮貌先有人出嚟講吓個問題!

珍珠宮

Jessie688 發表於 19-12-4 08:46
當年7,80後已經比人鬧

當年係挑三揀四,但死都唔去大陸,biz trip都no way嘛
嗰個年代覺得係唔掂嘅人,讀書唔好嘅先去大陸。所以大陸啲工要俾Hardship Allowance(機票、租金、司機)先會有人申請。

子爵府

我公司新請啲上屆畢業既
明明份工無乜前景,都照通宵做野。可能女仔,講下道理就返通宵都肯(第2朝照樣9點)..

反正請左十個8個深圳人,係就係平,但唔掂,結果炒晒。

利申:都算係專業人士但蚊型公司

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我地team多後生,年年幾批新人。
偶然遇著一個掂嘅算好彩(掂得黎肯繼續捱至犀利)
普通嘅,都有
唔捱得、態度差、都唔少,呢味就無分年齡國界,喊住走(覺得被不公平對待)嘅有,改到少少發現做得唔開心,算了,都有
又係偶然會有一個半個會大徹大悟,最近case,個女仔可以用身家顯赫黎形容,去到客度個客(本地大商家)叫得出佢阿爺個名之類。佢初初黎,有點情緒化大支野,但工作能力ok,俾老闆趙完一鑊,改到wor! 而家好友善好主動幫手有承擔,加上佢本身學歷同工作能力,應該離上位不遠了。我都鄧佢開心

珍珠宮

ngmyan 發表於 19-12-4 09:33
已提點,但冇限loop唔要辛苦,醒水的都應收口啦!

無限loop 咁好唔掂喎 同埋點會同mentor 咁呻法㗎

子爵府

作為後輩,原來連前輩的批評都容不下,唉,就係太多你呢啲人,縱壞晒班後生囉⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家返工都話要有上網時間
你話誇唔誇張

子爵府

我今年計劃第一次做mentor ,了解一下時下年青人的唸法

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-12-4 11:49
我地team多後生,年年幾批新人。
偶然遇著一個掂嘅算好彩(掂得黎肯繼續捱至犀利)
普通嘅,都有

我都發現,家世好果D,比較肯做肯捱 intern一樣半夜一兩點照覆email。反而有唔少普通家庭嘅細佬,樣樣都想講數,有direct benefit嘅task先肯認真做,routine嘢就hea做,錯都無所謂,真係好難頂。

首頁
23456...13

尾頁

跳至