單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友做了單親爸爸三年獨力養二個仔,有一層同老婆聯名已供完既樓,離家出走了三年的老婆現回來話辦離婚,不理小朋友住屋問題,要賣樓分一半。想請問,佢有冇可能分到半層樓,同埋佢話要共同撫養,但係三年都冇俾個錢,離婚後佢需唔需要比贍養費對小朋友,我朋友係咪應該要攞返個撫養權?請大家比意見,點同佢老婆傾

男爵府

陪月勳章

YY239 發表於 19-12-18 07:51
朋友做了單親爸爸三年獨力養二個仔,有一層同老婆聯名已供完既樓,離家出走了三年的老婆現回來話辦離婚,不 ...

層樓有佢老婆名,一定有得分,婚姻財產亦都通常一人一半。如果你想因為佢嘅行為而分得少、或無得分係要訴訟離婚、打官司⋯⋯啲錢最後落曬啲律師度

珍珠宮

aryemyem 發表於 19-12-18 10:11
層樓有佢老婆名,一定有得分,婚姻財產亦都通常一人一半。如果你想因為佢嘅行為而分得少、或無得分係要訴 ...
正確,婚前住所有得分的..不過你試下同佢DEAL WITH,比一筆錢佢走囉...

無需打官司了,WASTE MONEY

珍珠宮

一下加埋父母,仔女個名落去,甘打官司都分少D...

大宅

Macusmama 發表於 19-12-18 11:11
正確,婚前住所有得分的..不過你試下同佢DEAL WITH,比一筆錢佢走囉...

無需打官司了,WASTE MONEY

因為對小朋友依家住係到,係咪有機會個官判,夠18歲先賣樓,個女人係咪要比贍養費小朋友?

珍珠宮

YY239 發表於 19-12-19 12:55
因為對小朋友依家住係到,係咪有機會個官判,夠18歲先賣樓,個女人係咪要比贍養費小朋友?
...
你要女方比回費用你?一下佢揾錢多過你...
再者,如佢唔肯比,你又會唔會打官司呢?如果你係男方,不如叫佢走,等18歲先再分樓錢啦...你去養個女,都係有責任的...
個女人無情唔打算要你個女,甘比佢走囉...離婚,可協議到個女18歲先賣樓分錢囉...

首頁

尾頁

跳至