懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本身4月頭係預產期,舊年7月發現懷孕,由避TG同今日避肺炎,我覺得呢幾個月既準媽媽好慘情,開頭擔心邊區有TG,出街或者返工都提心吊膽,驚堵路,驚有咩事走唔切~點知一蟹不如一蟹,而家仲驚過之前,仲有個幾月就生,除左擔心自己仲好擔心BB出世之後個社會會變成點~
日日睇住d疫情,醫院到時又唔知變成點,有無呢一兩個月bb就出世既媽媽互相支持下(emoji)

別墅

Candonmo 發表於 20-2-4 23:47
我本身4月頭係預產期,舊年7月發現懷孕,由避TG同今日避肺炎,我覺得呢幾個月既準媽媽好慘情,開頭擔心邊區 ...

我都係4月中預產期啊~
只能說,我地既BB未出世已經被訓練係逆境中成長,出世後都一定會好tough的

一齊加油呀媽媽

別墅

係呀!真係要心臟好強大先承受到咁多野!(emoji)(emoji)(emoji)大家都要樂觀面對!生個開心bb(emoji)(emoji)加油!

複式洋房

我本身4月頭係預產期,舊年7月發現懷孕,由避TG同今日避肺炎,我覺得呢幾個月既準媽媽好慘情,開頭擔心邊區 ...

我6/2就開刀生啦

大宅

生於亂世,陀住佢日日都提心吊膽

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我5月頭預產,由8月知有左開始到而家成個孕期又驚又擔心,仲要照結構時發現bb有少少問題,真係心理生理都活在驚慌中,希望到時可以一切順利

複式洋房

我4月尾
大家一起努力啦
為左bb 點都要樂觀啲

sally12666    發表於 20-2-5 03:22

別墅

我三月尾生 公立 已經同自己講無陪產探病 為母則強 我地一齊加油

複式洋房

我4月頭生,大家互相支持!上個月同幾日前因為見紅去過威院同屯門急診,都乜話唔擔心!威院個日警戒提升到嚴重,屯門個時就緊急,好彩無乜事,每次住左一晚就出院。

別墅

三月底生同上公立生 由知道先生冇得陪產個刻起 心已死 個人已經刀槍不入 個心麻木了咩都已經影響吾到我

大宅

Elsa324 發表於 20-2-5 03:25
三月底生同上公立生 由知道先生冇得陪產個刻起 心已死 個人已經刀槍不入 個心麻木了咩都已經影響吾 ...

咁快已經知道無得陪?咁我咪唔駛旨意,我4月頭預產期~

大宅

三月尾生第二胎,一早預左自己入產房。同意樓上有位媽媽講生於亂世,小孩定決有種使命嚟轉世,為母則強,bb所有野都睇你頭,回頭再看前人面對打仗,颱風,日本人入侵, 飢荒缺水缺糧咪又係咗生存之後生兒育女,最近嘅2003年SARS都好多bb出世,大家都健康。人要有事根本預計唔到,點解唔做happy mum,你都想自己有個happy baby架。

別墅

我4月中開刀,身同感受!由驗到有之後一直要憺心唔同野,身邊朋友不斷安慰我喺亦境時候出世既BB一定會更堅強勇敢本身應該好好享受陀住BB呢段同佢咁close既時間,但依家只想快D到4月中見到BB平安健康出生...

洋房

真係感同身受你4月先生仲好點,希望疫情快快有轉機⋯我二月底生真係日日都提心吊膽,又差要驚陪月又要驚工人姐姐,工人姐姐呢幾日到我都唔知可以點隔離佢

複式洋房

我4月頭預產期 3月中開刀
我直頭覺得成個懷孕期都逆境
初初有時社會運動 好多地方要避開 交通受影響
到一啲家事要面對不知所謂既奶奶
再到依家疫情咁嚴重 日日上網搵口罩 好驚口罩唔夠用 又驚到時醫院唔知咩情況

我淨係知整個孕期都成日喊 好小事都喊不停喊

大宅

共勉之

大宅

我3月尾預產期原本應該政府開刀,依家想轉私家開刀,要聽日先知私家肯唔肯接......真係好徬徨!

別墅

各位媽媽加油~
11月尾訂左部掛頸空汽清新機諗住防TG, 咁啱就1月頭送黎就防肺炎。
因為TG就買左個防毒面具看門口,大住肚有咩事真係走唔郁,
如果再遲d唔夠口罩都可能要拎出黎用~

一早同醫生夾話仁安5日前book 都重有位,但無端端有肺炎,真係打亂晒陣腳。
上星期六做產檢即刻send 信俾私家,星期一覆有位,尋日俾按金,醫生即刻幫我book 下星期2 朝早手術室,樣樣都好趕咁~

別墅

jimmycow 發表於 20-2-5 15:16
我3月尾預產期原本應該政府開刀,依家想轉私家開刀,要聽日先知私家肯唔肯接......真係好徬徨!
...

尋日我俾按金個陣真係好多媽媽都一樣係俾按金~姑娘都話唔好諗住有標準房,預半私家就穩陣~

民房

回覆 ShrimpB 的帖子

我都係4月中預產期,喺沙田新城市返工,由修例風波開始已經日日提心吊膽,驚俾人撞到。平靜少少就開始爆肺炎,仲驚😭😭😭😭😭😭已經有大半年唔敢出街,生左之後都唔知咩環境。大家打算喺公立生嘅媽媽,有冇諗過轉去私家生?要咩手續?仁安順產大約幾錢?

首頁

尾頁

跳至