懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日第一次去私家做產檢,去之前老婆突然話下體濕濕,去洗手 間一睇,發覺有灘血,之後去見醫生順便講埋,當時已經好驚,咁醫生check完話陰道冇血漬,肛門都冇,小便都冇,之後就照超聲波,見到有心跳,左右卵巢正常,叫我放心,觀察下先,bb有心跳就冇咩大問題,但都當我作小產咁醫先,開左黃體素,DHC食,有冇人BROTHER,SISTER有依D情況,你地經驗係點,THX ALL

大宅

鬼王龍馬 發表於 20-2-18 18:49
今日第一次去私家做產檢,去之前老婆突然話下體濕濕,去洗手 間一睇,發覺有灘血,之後去見醫生順便講埋, ...

其實第一胎我就見啡,咁記憶中因為bb長大而令到周邊有血或啡即像,不過醫生唔建議旭動太多!但如果keep住咁流,記得搵醫生睇下

男爵府

回覆樓主:

盡量訓床休息
如果肚痛+不停流啡流血就要睇醫生
可以入急症睇
介凍飲介寒涼野,直到陀穩左先好食寒涼野

早期流啡係好普通嫁,唔好太擔心,最緊要休息多d

大宅

今日第一次去私家做產檢,去之前老婆突然話下體濕濕,去洗手 間一睇,發覺有灘血,之後去見醫生順便講埋, ...

我初期分別流過4次血。第一次流左一星期,因為我係台灣ivf佢地一早留左出血針藥畀我,所以一出血自己打左支油針食左2次止血藥都唔得先去左急症。之後轉介左我去早期妊娠診所,檢查左之後就話係胎盤同子宮分離可能會自己生番好,要平瞓床盡量唔好郁。嗰時除左去廁所同食飯我都冇離開過張床,所有野都慢動作。一星期之後去檢查就變番正常而且冇流血。

第二次去左私家睇,bb一切正常但搵唔到原因。第三,四次我都冇再去睇醫生都係自己瞓下床少郁動就算。

複式洋房

suki-c 發表於 20-2-18 22:41
其實第一胎我就見啡,咁記憶中因為bb長大而令到周邊有血或啡即像,不過醫生唔建議旭動太多!但如果keep住 ...

即係屬於正常現象?

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-2-18 23:45
盡量訓床休息
如果肚痛+不停流啡流血就要睇醫生
可以入急症睇

我第一次做人爸爸,見啡真係好驚

大宅

鬼王龍馬 發表於 20-2-19 08:17
即係屬於正常現象?

Le個問題,應該咁講,有好多孕婦都試過,不過就要注意一下!

複式洋房

suki-c 發表於 20-2-19 08:58
Le個問題,應該咁講,有好多孕婦都試過,不過就要注意一下!

有冇咩要再特別留意?我已經叫左老婆依家長時間係床打平休息

複式洋房

我刚照到心跳第二日都流啡,果時問過醫生,只要唔係一直流鮮血同肚痛,問題不大佢話除咗幫我照多次睇下BB仲系唔係度,都做唔到D乜嘢,叫我返屋企休息多啲,再定期返去檢查,我宜38週喇⋯⋯所以唔使甘緊張住,如果流血同肚痛就要去醫院,我之前爬文見到過有人話流啡食鴨舌可以止到,你都可以試吓

複式洋房

OnnaLam_FB 發表於 20-2-19 11:50
我刚照到心跳第二日都流啡,果時問過醫生,只要唔係一直流鮮血同肚痛,問題不大佢話除咗幫我照多次睇下BB ...

野都唔敢亂食,同埋個醫生話唔好食咁多葉酸,有機會自閉,依家停食左葉酸,另外叫食DHC

大宅

鬼王龍馬 發表於 20-2-19 12:52
野都唔敢亂食,同埋個醫生話唔好食咁多葉酸,有機會自閉,依家停食左葉酸,另外叫食DHC
...

想問下你睇邊個醫生?

我之前有問過我果個醫生葉酸同自閉症果樣野 佢話其實個機率係好細 同埋宜家我食緊既份量係用mcg黎計 佢話有d媽媽直情食1mg(即係1000mcg)甚至5mg(即係5000mcg)添 咁果d咪要好驚 我見出面街買既多數都唔會超過1mg 反而我宜家中期做完糖水測試血色素低佢要特登再開返500mcg既葉酸比我食

另外想問DHC係咩黎?

複式洋房

rainbowflower 發表於 20-2-19 14:38
想問下你睇邊個醫生?

我之前有問過我果個醫生葉酸同自閉症果樣野 佢話其實個機率係好細 同埋 ...

DHC係幫助發育

大宅

鬼王龍馬 發表於 20-2-19 10:58
有冇咩要再特別留意?我已經叫左老婆依家長時間係床打平休息

新手爸爸要留意下自己情緒,我知道你好擔心又好關心老婆,但某程我覺得都會比到少少壓力對方!現在要留意下有無流血,第2留意下太太既情緒,其實懷孕同普通人一樣,太過緊張都會影響胎兒,開開心心迎接新生命的來臨,

大宅

我初期有兩次啡血,其中一次都算幾多,醫生話胚胎旁有瘀血,原因可能係月經未清,可能係著床,佢話好常見,開左黃體素,提我最重要休息,開左一星期病假,我日訓夜訓,食足藥,就冇血了,放心,聽醫生話!祝福你,祝福Bb!

複式洋房

beargwai 發表於 20-2-19 22:36
我初期有兩次啡血,其中一次都算幾多,醫生話胚胎旁有瘀血,原因可能係月經未清,可能係著床,佢話好常見, ...

係,我醫生都開左黃體素俾我老婆,但老婆依家成日失眠,訓唔著。。都唔知點算好?

洋房

鬼王龍馬 發表於 20-2-20 06:45
係,我醫生都開左黃體素俾我老婆,但老婆依家成日失眠,訓唔著。。都唔知點算好?
...

要盡量放鬆,初期流啡係好常見,唔好吃寒涼食物,唔好走動太多,寒涼水果都唔好食,唔可以同房,醫生應該有開保胎藥,多休息就冇事了,月份大些就好了。祝福BB同媽咪健康平安!足月順利生產!

複式洋房

BoboNing_FB 發表於 20-2-26 14:37
要盡量放鬆,初期流啡係好常見,唔好吃寒涼食物,唔好走動太多,寒涼水果都唔好食,唔可以同房,醫生應該 ...

點解唔可以同房?

複式洋房

鬼王龍馬 發表於 20-2-26 22:16
點解唔可以同房?

呢個「同房」係指曳曳

大宅

小心飲食,多休息,要放鬆心情

別墅

我都系4w時見姐,照左陰超未見胎芽,又無藥食,醫生話流產的先兆。但我無肚痛,我之後改睇中醫安胎,瞓床1星期,飲左4日中藥就無再見紅了,希望順順利利。

首頁

尾頁

跳至