夫婦情感

跳至

首頁
56789...10

尾頁

子爵府

superbreadkaka 發表於 20-3-5 13:59
謝謝你的分享!
另外,可以分享一下,亞氏老公不會同你溝通,冇心靈上的交流,如何可以維繫感情? 長年單方 ...

呢啲正正係影響緊我,湊仔辛苦,有病,唔開心.....都冇人可以同我分擔。完全缺乏深度嘅溝通,久而久之,好影響父妻感情......

男爵府

回覆樓主:

同我老公一模一樣
咁多年都係咁
冇哂氣

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-5 11:21
至於工作, 你可以放心!正如樓上jm 858D 所說因工作關係到生活上的經濟,所以佢哋會克服到呢個情況!

亞 ...

呢樣我有同仔講過,不如響實驗室研究嘢,因為佢社交好差

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-5 10:06
回覆 gilgil39 的帖子

係, 佢地係有情緒有感受, 但係唔識用語言表達。我唔會話俾C6知懷疑佢係亞保,

我覺得佢哋嘅感受都係好淺層,所謂吾開心轉頭又冇事;情緒亦係少少嘢就炆憎,eq 極低。所以成日同阿仔哎交,日嘈夜嘈.....

小菜豆    發表於 20-3-6 16:32

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-5 11:11
Common sense嘅意思係,你唔好諗住有啲大家都認為會識做嘅嘢,佢哋會懂得去做! 淨係呢句common sense我已 ...

咁又係!日常生活中有好多事,以成人計冇理由唔識,做吾倒;但佢偏偏可以做到一塌糊塗,係令我覺得唔合理。
即使我問佢點解會做吾倒,佢都唔識表達,自己都唔知點解

子爵府

ChingChing19 發表於 20-3-5 15:09
回覆 gilgil39 的帖子

喔,好似我的一位同事,經常沒手尾,留下手尾要同事處理,例如,食完野留下包裝紙在 ...

可能阿氏人周圍都有

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-5 15:05
他們不是沒有情感只是不懂得及不知道應如何表達! 你要慢慢引導 真的要講到好白你的感受,他們才會明白!

...

就幾日前我唔舒服,但仲做緊家務,但佢仲灘係張床睇手機,好似有問候下我,我即時講呢個情況應該來幫手,比我休息.....真係唔明咁都要教

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-5 15:12
事實上我同我C6最大問題係性生活,他要求高,我要求低也是導致一些夫妻關係問題! ...

但性生活要求不關阿氏吧
我只覺得因為溝通不足,加上生活上佢哋幫唔到手,影響夫妻感情.... 平常沒有情感交流,仲點會想行埋?........呢様都令我好困擾。

大宅

好似我既情況⋯

老公除左每個月比足家用之外⋯再諗唔到點解要繼續咁樣生活落去⋯

我長期好似單親生活的

大宅

gilgil39 發表於 20-3-1 14:39
如果另一半永遠長唔大,除性格大细路,不會管教子女,更不會管理自己,如飲食不健康,喜歡吃零食,細路見到 ...

我老公既行為自理都係差唔多。
朝朝都無沖廁;污糟襪周地放;10次有8次完涼污糟衫唔記得執;食完飲完既野唔會丟落垃圾桶;要洗既褲時常有好多野,例如:散銀、散紙、廁紙、鎖匙都試過;講左好多次d筆唔好亂放,成日亂放,小朋友就用到d筆畫到d牆花哂。

明白好多人都會有呢d情況

但係佢再衰D,加埋借錢搞到成個家既大部分收入都要黎還債。

子爵府

寶妮 發表於 20-3-5 21:55
好似我既情況⋯

老公除左每個月比足家用之外⋯再諗唔到點解要繼續咁樣生活落去⋯

明白!我好多時都有呢種假單親感覺

子爵府

ccjelly 發表於 20-3-5 22:11
我老公既行為自理都係差唔多。
朝朝都無沖廁;污糟襪周地放;10次有8次完涼污糟衫唔記得執;食完飲完既 ...

咁你仲慘

大宅

gilgil39 發表於 20-3-1 14:40
大家的思想已經好唔一致,好難溝通,心靈的溝通更加沒有;佢冇同理心,唔識理人感受;我有唔舒服,亦都唔識 ...

我老公都係,d衰人我做晒,佢做好人,永遠唔會話d囝囡,咩都唔理,其實好多嘢佢都唔知,仲話我唔關心佢,佢自己就要自由,咁我呢?佢依d叫做自私,搞到我好唔開心,今日同佢嘈完,我好耐無喊過,我喊佢都唔知呀!

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-5 09:56
其實由個仔有問題到我而家懷疑c6, c6係察覚吾倒佢同個仔嘅問題。而c6好多時都講唔出自己個感覺, 所以想了 ...
你試下搵D地方唔好幫你C6補鍋,例如帶埋子女一齊出外旅行,其實係附近酒店住都唔係重點,重點係等佢自食其果,希望佢會好自然咁搵你補鍋,跟住你可以同佢講數,談判,佢唔寫檢討悔過書,唔承認自己有「缺陷」就唔同佢補鍋。
例如你可以睇住佢唔會交電費果時選擇「離家出走」。
希望咁可以激發佢悔改。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 20-3-6 02:07
你試下搵D地方唔好幫你C6補鍋,例如帶埋子女一齊出外旅行,其實係附近酒店住都唔係重點,重點係等佢自食其 ...

我最近已經係咁做,洗完衫發現佢條褲痴住好多廁紙碎,我留返比佢自己搞,一個月兩次

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-6 09:08
我最近已經係咁做,洗完衫發現佢條褲痴住好多廁紙碎,我留返比佢自己搞,一個月兩次
...
咁佢有冇搞?
我估計佢未必搞,照著出街返工,如果佢真係唔在乎,或者留意唔到呢D細節嘢?
佢從未試過自己住,或者只係同室友住?
我係一個人去外國留學嘅,離開屋企後到結婚係有一段日子要自己完全照顧自己起居飲食,呢個訓練對我好有幫助。或者我嘅 OCD 症令我好有動力唔重複犯同樣整污糟環境嘅事。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-5 20:58
呢樣我有同仔講過,不如響實驗室研究嘢,因為佢社交好差
好提議!
我發現我唔適合做D要有team work 先可以完成作業嘅工種,我情緒壓力會好大,工作壓力又會感覺比其他人大。因為我唔識有效地同人溝通。結果,將作業所有嘢攬曬上身一個人做曬。選擇唔浪費時間資源同隊友交代點解幾個方案要以呢個方案做,每個方案利弊係邊,因為作業限期好短時間內就要交足好多唔同「貨」。
好命嘅亞保 佢嘅專長配合到唔需要 team work 嘅專業。
好似我唔好命嘅亞保,專行係越來越多 team work 需要。搞到我身心疲憊,burnt out.

珍珠宮

wingyaumama 發表於 20-3-5 11:11
Common sense嘅意思係,你唔好諗住有啲大家都認為會識做嘅嘢,佢哋會懂得去做! 淨係呢句common sense我已 ...
哈哈,我前夫又係成日「炳」我冇 Common sense。搞到我一有新朋友來同我互動,我就要講畀人知我冇 Common sense,好同佢哋備個案。

珍珠宮

wingyaumama 發表於 20-3-5 15:05
他們不是沒有情感只是不懂得及不知道應如何表達! 你要慢慢引導 真的要講到好白你的感受,他們才會明白!

...
講中,我前夫次次話完我,我都會好內疚。
我內疚嘅表現係粒聲唔出,自我反思,做 retrospective 。
我會防備佢誤會我嘅閉關靜思係在搞冷戰。所以我會同佢先聲明,我沒有生他的氣。我是在思過。

珍珠宮

wingyaumama 發表於 20-3-5 11:15
如果講阿仔我可以話你聽,小學程度時強的記憶力喺學習上對佢哋有好大幫助,但係去到中學你會發覺好大問題 ...

亞保 就係唔係範範都得。好多時都係偏埋一邊腦。
例如:我就偏埋左邊腦。所以到中學時要用右腦先讀得好果D科目,我讀得好辛苦。開始見證到自己唔係聰明人,要將勤補缺。
後來工作搵食後,有需要提昇自己嘅右腦功能,同埋左右腦之間嘅溝通功能,所以我開始練習用左手多D,例如 左手用筷子。
現在,我唔妄想我D女同我一樣左腦發達,要等佢哋自己發現,如果佢哋係右腦發達D嘅,就介紹D要靠右腦搵食嘅行業畀佢哋知道。好似我個亞保大女咁,無人教佢,佢自然就用左手執筆。我以過來人鼓勵她用右手揸筷子,畀D機會用她左腦。

首頁
56789...10

尾頁

跳至