夫婦情感

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 gilgil39 的帖子

係, 佢地係有情緒有感受, 但係唔識用語言表達。我唔會話俾C6知懷疑佢係亞保,
因為預咗佢唔會覺得自己有問題。
佢係"旁人笑我太瘋癲, 我笑他人看不清"只有佢看透萬事。

侯爵府

2024年龍年勳章

冇喇, 成年人已經有晒人生經驗, 有固定一套想法改唔到。屋企請咗工人, 同我都係主力服侍佢。

子爵府

gilgil39 發表於 20-3-5 10:03
其實個大人係咪冇嘢可以做到?如果有心去面對,克服就去睇書自己去修正自己?
所以我成日同c6講其實佢最需 ...

係!大人冇野可做到!
唯一係佢願坦承面對自己有此問題,才能去了解和解决!亞保仔係會較自我, 唔會覺得自己有問題,當年我都係經醫生把口話畀佢聽,佢地兩父子情況真係好似!

畀個例子:佢兩父子鬧交, 明明係講緊同一樣嘢 ,但係老豆有老豆講個情況,個仔又講另一個情況,但係佢哋又能夠一應一答,我喺旁邊真係睇到好好笑!

小菜豆    發表於 20-3-5 10:36

子爵府

wewanwan 發表於 20-3-5 08:49
生活上未同佢住過一段時間,但日常情況都會遇到,例如我叫佢幫我換床單,佢可以唔拎起床上面既野,就咁鋪張 ...

Sorry!

佢哋係冇common sense!

小菜豆    發表於 20-3-5 10:36

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-5 10:27
Sorry!

佢哋係冇common sense!

冇common sense 係阿氏特徵?
我search資料時冇睇過有呢樣野,但響c6身上成日見到
仲有好奇怪,阿氏記憶力好,我仔記憶力去到資優級別,但在生活上就完全好冇記性,例如會問我:媽媽,我食咗早餐未?.....呢啲問題?簡直匪夷所思!
C6又係生活上長期冇記性;定係佢唔想上心?有時我唔明佢返工點搞

子爵府

gilgil39 發表於 20-3-5 10:52
仲有好奇怪 ...

Common sense嘅意思係,你唔好諗住有啲大家都認為會識做嘅嘢,佢哋會懂得去做! 淨係呢句common sense我已經同C6嘈過唔知幾多次, 因為喺佢哋思考唔係一定係咁!(自我)

子爵府

仲有好奇怪 ...

如果講阿仔我可以話你聽,小學程度時強的記憶力喺學習上對佢哋有好大幫助,但係去到中學你會發覺好大問題,因為每一科都唔似以前我哋考會咁,純靠記課文而係真係要去分析, 所以去到中學時候會讀得好辛苦!

子爵府

仲有好奇怪 ...

至於工作, 你可以放心!正如樓上jm 858D 所說因工作關係到生活上的經濟,所以佢哋會克服到呢個情況!

亞保仔其實最好做一啲唔多同人接觸,多同機器接觸嘅工作,又或者如政府工咁,全部跟足步驟,不常變嘅嘢 ,佢哋會做得開心啲!

侯爵府

2024年龍年勳章

wingyaumama 發表於 20-3-5 11:15
如果講阿仔我可以話你聽,小學程度時強的記憶力喺學習上對佢哋有好大幫助,但係去到中學你會發覺好大問題 ...

agree, 我仔見心理學家都係咁講,
記性好小幼階段學術冇問題。
但理解能力差, 就去到中學學術會吃力。

我仔評估後認知遲緩比同年小朋友慢,
佢地應該真係天生冇乜common sense

別墅

wingyaumama 發表於 20-3-5 09:01
首先你要知佢強項弱項係乜嘢!

例如我C6對水電呢方便好有信心, 如果屋企有關水電嘅問題佢都會好主動 去 ...

謝謝你的分享!
另外,可以分享一下,亞氏老公不會同你溝通,冇心靈上的交流,如何可以維繫感情? 長年單方面去包容,自己感受卻要不斷被忽略,有甚麼辦法令自己好過一點?

子爵府

superbreadkaka 發表於 20-3-5 13:59
謝謝你的分享!
另外,可以分享一下,亞氏老公不會同你溝通,冇心靈上的交流,如何可以維繫感情? 長年單方 ...

要找出大家共同興趣,例如我和他都喜歡跑步,每星期六或日將小朋友交比親人照顧,就和他做半天運動,當中拍拖時的感覺會回來的!

再續

子爵府

他們不是沒有情感只是不懂得及不知道應如何表達! 你要慢慢引導 真的要講到好白你的感受,他們才會明白!

正如我那天在醫院剛做完流產手術回家,他可以因為晚上是公司的annual dinner,竟可捨我而去!

他並非不關心或不重視, 只因他認為醫生已經批准我出院即係話我身體已經冇事啦,所以佢自覺可以安心離去!

通常遇到類似這些情形我會在事後同佢講我當時心裏面嘅不安和傷心的感受和需要有人陪伴, 他會內疚的!

小菜豆    發表於 20-3-5 16:09

大宅

喔,好似我的一位同事,經常沒手尾,留下手尾要同事處理,例如,食完野留下包裝紙在椅上、Pantry用完留下垃圾在枱上、工作錯漏百出,令同事相當大負擔

子爵府

事實上我同我C6最大問題係性生活,他要求高,我要求低也是導致一些夫妻關係問題!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 wingyaumama 的帖子

呢樣正常夫妻都難溝通, 更何況唔理解別人感受嘅亞保

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-5 16:08

呢樣正常夫妻都難溝通, 更何況唔理解別人感受嘅亞保

以前因照顧小朋友,我冇閒理會佢,所以已習慣冇佢幫手(佢幫手反而阻住我),現在兒女大終於有閒整理我們兩人的事,留意多了C6!

比我知佢上叫G網,但以我知佢應唔會真係敢做,但我為免多心,找了私家偵探查佢,幸好並冇出軌行為(否則我一定離婚)!

之後我講明對佢信任未足,要佢加GPS,假期去哪要預早告知,盡可能要同我一齊才出外!但我見佢反而樂在其中,佢話因我願陪佢!

侯爵府

2024年龍年勳章

咁搞笑?妳應該係香港唯一成功嘅人妻例子。
而家修成正果,笑看風雲。
做流產手術佢去飲飲食食,
又差d衰嫖妓,生活辛苦又冇人可以分擔倚靠,
如果發生係正常夫婦,老婆可以恨佢一世。

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-5 18:18

咁搞笑?妳應該係香港唯一成功嘅人妻例子。

唔係㗎!我其實真係好恨佢㗎!
可幸我有個亞氏保加的仔仔,從佢身上我明白理解我C6的諗法,所以在生活上我可妥協!

但佢上叫G網,我就真係難接受!心情其實好反覆,時好時壞!

侯爵府

2024年龍年勳章

佢地就係唔識表達,
又要用d好乞人憎嘅行為去引起另一半關注。
嫖妓不遂,之後好享受被妳監視
妳而家苦盡甘來。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

罪不政死既
係爭啲
唔好要求太高算啦
唔係有外遇臭脾氣去賭有個難頂99,基本上都仲可以一齊既

首頁
45678...10

尾頁

跳至