自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我會,不過會一齊去

侯爵府

畀面勳章

FebJo 發表於 20-3-5 10:51
有無過來人家長可以分享下?
有無咩要注意?
我家小朋友仲有一年便升中…想了解多少少!Thx

我想讀埋高中先去,總之DSE前好走

大宅

patekp 發表於 20-3-6 23:05
沒好多!?
撞到一個已經可以令你小朋友抱憾終身,唔通你以為會人生更精彩?

以樓主既答案,我難以想像會有好多老師主動公開係班房咁煽動學生去扔汽油彈,放火同打人等或公開咒罵人。

撞到一個衰老師當然會抱憾終生,就好似那些竟然可以係班房or係條街比人影住都用粗言穢語咒罵示威者為曱甴等言詞的所謂老師都會存在,所以作為家長當然要小心選擇學校。

但如果有D家長認為老師係學校同學生一齊討論政治觀點或者係反政府or反政府某D政策就為之黃的話,咁sorry,想提下嗰D家長唔好以為送去外國就沒他們認為的黃老師,外國尤其高中某D科目,堂上政治討論係好正常,外國老師唔會自我審查,學另一個jm話齋,可能去大陸,新加坡那些會更適合他們。

tester5    發表於 20-3-9 22:08

男爵府

ChloePP 發表於 20-3-7 16:05
以樓主既答案,我難以想像會有好多老師主動公開係班房咁煽動學生去扔汽油彈,放火同打人等或公開咒罵人。
...

討論政治無問題,而煽動上街攪事又是兩回事
樓主請自行判斷,梗有不同意見走出來,自己衡量及決定可以

珍珠宮

FebJo 發表於 20-3-6 17:33
帶領學生去暴動,支持學生違法達義,掟汽油彈,教學生乜乜死全家,係警察就係衰人,唔認同你就放火打人, ...

可考慮返國內讀

男爵府

ChloePP 發表於 20-3-7 16:05
...

阿囡班主任唔會係班房煽動學去扔汽油彈,放火,但佢會係班房同班學生講:警察唔會打我哋d C9,警察剩係會打你哋d學生。你哋唔好約埋成班去街吖,警察當你哋去遊行,會拉架.......成日呻d呻d,佢成日送小禮物俾班學生,又成日請成班學生食嘢,所以可以話個個都好鍾意佢,佢講乜信乜。好似我囡就信到十足十,好彩佢都會返來話我知。

我覺得老師上堂討論政治冇問題,佢應該引導學生由唔同角度睇件事,而唔係硬性將自己嘅觀點同角度灌輸俾班學生,唔理黃、藍都係。

大宅

迷你人 發表於 20-3-7 16:23
討論政治無問題,而煽動上街攪事又是兩回事
樓主請自行判斷,梗有不同意見走出來,自己衡量及決定可以
...

明白!
我會繼續去了解!

伯爵府

莫失莫忘 發表於 20-3-5 11:47
我老公都有講過話不如阿女升中就俾佢去boarding school,我一諗到阿女有機會第一次m我唔可以係佢身邊我就否 ...

呢樣我都係咁諗,最後我女14歲先去。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至