自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

結婚近十年,對老公感覺愈來愈陌生,常常在想是不是應該離婚?

背景:結婚十年,有兩個幼稚園小朋友。兩公婆返工,工人姐姐湊小朋友,自己一家住。

1)佢負責供樓水電煤,比一萬家用,佔佢人工7成左右,但平時出街食飯買嘢,根本上佢唔會拎銀包出來,過時過節都冇話送下嘢比我,有時就算話送我買完到最後都不會自動比返錢我
2)在家一到日都話忙,不停係房對住電腦做到十一二點,我成日話你份人工唔值得咁做
3)因為好忙?我地好少會傾計。佢都好少同我單獨出街
4)生完兩個小朋友後冇性生活,大家都不想,覺得好攰
5)唯一好處是佢會同小朋友玩,睇書,教做功課

感覺係同屋主不是夫婦

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

2果點計較左D喎, 可能佢唔做到12點保唔住份工呢? 如果佢真係做緊野你咁講都好刻薄下

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

佢俾左人工7成做家用,又會幫手小朋友功課,都唔係咁差啫,至於送禮物,結左婚10年我自己本身都已經無計較,要送唔一定要等大時大節

ying_mail    發表於 20-3-9 20:26
myfaye    發表於 20-3-9 15:27

伯爵府

bkteapot 發表於 20-3-9 13:25
2果點計較左D喎, 可能佢唔做到12點保唔住份工呢? 如果佢真係做緊野你咁講都好刻薄下 ...

唔係,只係佢鍾意咁做法,佢同事上司唔係咁。
我地一齊返工。

別墅

回覆樓主:

其實佢供樓加家用已佔7成,佢仲使唔使俾家用父母?如果有,佢都唔係太多錢剩,佢自己都要使費,平時唔出錢都 ok, 如果佢冇供樓又冇家用平時又唔俾錢咁就有問題。

wcpcelia    發表於 20-3-9 14:43

伯爵府

polliebb 發表於 20-3-9 13:28
佢俾左人工7成做家用,又會幫手小朋友功課,都唔係咁差啫,至於送禮物,結左婚10年我自己本身都已經無計較 ...

係,但除此之外,感覺不到是兩公婆。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

其實你老公已經好過好多老公, 如果冇小朋友你覺得唔開心合則黎不合則去都冇咩大不了, 有兩個小朋友就唔可能咁任性, 不如你先攤開同老公傾下先, 同埋等小朋友大左冇咁忙, 關係會好返都唔定架.....

girlbear    發表於 20-3-9 14:42
rainbowchuuu3    發表於 20-3-9 13:49

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 13:28
我地一齊返工。
即佢係一個工作狂。

伯爵府

sjwq 發表於 20-3-9 13:29
其實佢供樓加家用已佔7成,佢仲使唔使俾家用父母?如果有,佢都唔係太多錢剩,佢自己都要使費,平時唔出錢 ...

唔使比家用父母。

公爵府

為小朋友,唔分開

珍珠宮

虎到金來勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 13:29
係,但除此之外,感覺不到是兩公婆。

你又工人,你都可以主動約佢出去拍下拖

大宅

回覆樓主:

其實就咁睇,我覺得佢吾算差。
睇得多呢道啲post, 領悟到,2公婆無論如何都要有自己2個人既時間,同埋有正常性生活係好重要。
你個情況吾算最差,同老公傾下,俾番啲時間你地自己相處、去拍下拖。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 13:28
我地一齊返工。

原來同公司做事? 又真係日對夜對...
不過肯同小朋友溫習和比一大截家用,都不錯...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 13:23

背景:結婚十年,有兩個幼稚園小朋友。兩公 ...

其實你先生負擔好大。
我老公供樓、水電煤後,都冇多餘錢比家用我了。個家大家有份。兩公婆要分工合作。分擔家庭開支。
我老公冇比家用,我又冇同佢講過錢,有時出去食飯我主動比,佢反而會話佢比。

個餅係咁大,比左家用你,你仲要時時提住「錢」,我係男人真心講,我會對你「心灰意冷」。

佢會唔會有小小怨言你時時把「錢」掛咀邊所以意興闌珊?第4項,真係好少男人會咁。

不如好好地傾下,有愛才走在一起,唔好咁輕易就放棄。

子爵府

冇性生活問題大d

你哋有冇同房同床兩個人pillow talk傾吓?

侯爵府

1)如果佢俾咗7成人工做家用自己得返4000用已經好緊拙,你仲想佢平時俾錢或者送禮會唔會大貪咗少少?

鼠鼠鼠    發表於 20-3-9 13:55

伯爵府

廷廷媽 發表於 20-3-9 13:29
其實你老公已經好過好多老公, 如果冇小朋友你覺得唔開心合則黎不合則去都冇咩大不了, 有兩個小朋友就唔可能 ...

以前冇小朋友感覺不是這樣,係有了小朋友後感覺大家不像以前。以前佢係屋企做嘢會得閒傾下計,抱下。但有小朋友後就不同了。連拖下手都話有人(小朋友?工人?)睇到。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ivycwl 的帖子

冇性生活係一個問題。

我相信結婚耐咗,感情係會轉變到親情,有無諗下夫婦2個人旅行放鬆下?

珍珠宮

齋睇你呢段文字,我覺得你老公至少都合格以上,對好多人嚟講,可能係中上添

男爵府

回覆樓主:

佢將焦點擺錯左,但同意樓上講,肯將七成人工俾屋企已算係咁,我識人只肯俾供樓既一半,其他老婆俾。

不過感覺係你自己,你覺得唔值得再花時間,想離就離,唔需要問人。跟住落嚟你就問下自己,離婚後想點,細路跟邊個,自己一個搞唔搞得掂。如果你想搵返戀愛既感覺,勸你唔好要對細路,好少人會接受到同一個拖住兩個細路既女人戀愛

人大左,細路都有兩個,我自己就唔會再計較有無禮物收,可以拍下拖已經係大幸。

首頁
12345...17

尾頁

跳至