影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 鎰仔mama 於 09-5-26 16:00 發表
追 ~ 追 ~ 追 ~

妳咁out架, 睇完好耐喇

水晶宮

原帖由 nz 於 09-5-28 19:25 發表

小詹:

我睇日版2真係睇到又喊又笑,好like松本潤,做得好似道明寺.
我估如果唔係日版1收視高,跟本無後來的續集,有些情節有些亂,但無損套劇:lol :lol . ...

如果唔計較選角問題, 日版都係我至愛,
花澤類只會默默支持杉菜, 唔會像韓版咁,
同埋日版有完美的結局, 睇得好開心

水晶宮

原帖由 nz 於 09-5-28 21:56 發表

喜愛日版的,通常係因為佢忠於原著,松本潤徹頭徹尾就做緊道時寺,入晒角色,我都好開心睇到一套咁'正'嘅劇(相比'交響'當然會差的.)但三地版中真係最好.

我有時唸將韓版的男主角扔落日版個劇本道就好啦!
:loveliness: ...

嘩哈哈, 咁就完美喇

水晶宮

原帖由 littlesister 於 09-5-29 10:49 發表

我就係見日版咁選角, 攪到我冇心機睇 不過我都覺得應該跟原著好睇d, 所以韓版前12集好睇d

不過韓劇最鍾意寫到女主角犯賤, 明明有個有樣有型有錢又對佢200%好既好男人唔要, 係要揀個對自己冇咁好 ...

因為要忠於原著, 所以女主角最終都會同男1一齊.
韓版最大敗筆在編劇, 或者就如外間所講, 佢十分偏愛男2, 因此刻意塑造劇中令人喜愛同情的智厚, 但我反而討厭這樣的男2, 我覺得佢背叛自己的好友, 唔似原著咁, 默默做寺和菜的守護神.....

水晶宮

原帖由 littlesister 於 09-5-29 11:46 發表
呢d 咪就係香港觀眾和韓國觀眾看法上既最大分別囉

我就係因為佢改到道明寺太差勁, 簡直冇鬼用, 所以俾智厚呢個角色感動左, 個人覺得如果俊表咁差勁, 我係智厚都會想親自俾幸福絲草, 因為最初都已經讓愛, ...

講真, 如果佢唔係韓版"花樣男子", 我都會揀男2
表實在太無用, 若京唔悔婚, 唔知點算
仲有下半部某啲劇情, 睇到我以為自己有精神分裂

水晶宮

原帖由 nz 於 09-5-29 12:49 發表

大家所講正正就係我對韓版失望透的主因.

漫畫版雖然係open ending,但杉菜情歸道明寺都99.9%啦!我都好喜愛花澤類,佢為男女主角能做的都儘做了(看比蕯斜塔求婚一段),但比韓編一改,真係唔掂.

韓編請看以下杉菜一段 ...

所以我好喜歡漫畫/台版/日版嘅花澤類,
但我更愛道明寺

水晶宮

原帖由 小詹 於 09-5-29 14:46 發表

最大問題係個編劇啦,我相信佢係冇睇過原著,1-12集..編排得還可以,12集後劇情就開始圍住智厚同在京..中間還要加插個智厚爺爺 ..反而俊表同絲草兩個人既互動就輕輕帶過就算,最後一兩集劇情,速度仲快過坐火箭 ...

直情係用光速嘅速度去睇

未睇嘅媽咪---唔好意思, 不自覺講咗啲劇情出嚟

水晶宮

原帖由 010 於 09-5-29 17:17 發表
比你地講完...呢兩晚的起心肝看下"日本版"
d選角....就真係唔係好得.
但....劇情真係好睇好多喎...
呢幾晚實無得好訓啦
(一於追埋佢)

比心機睇埋佢,
女主角井上真央幾可愛

水晶宮

原帖由 sosochui 於 09-6-9 15:44 發表
Wow, 咁熱鬧既 怕唔怕太空媽頂唔順呀

製作花樣男子唔小心選角, 真係冇得原諒, 簡直係死罸 話明"花樣", 日版搵幾個"x樣"既人做主角, 仲話忠於原著, 個道明寺唔夠高已經唔合格啦:igiveup ...

係囉, 其實有好多好多選擇, 點解會揀成咁?

但好彩結局拍得幾完美

首頁

尾頁

跳至