懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

這是我的第三胎。
上胎我因為住九龍區,去了聖德肋撒醫院生B。今胎因為搬左去南區住,要重新搵過掛單港島區醫院的醫生幫我接生。
港怡在地理位置上比較近我,一直心思思想試,但上網搵到的分享唔多,希望今次可以幫到其他有興趣的媽媽解答問題。
整體來講,港怡價錢唔貴,冇額外收費,樣樣都好透明,姑娘和嬸嬸都好nice,極力推介!
大家最concern相信係價錢,我嘗試用自己的case去breakdown條數俾大家參考。

待續

大宅

價單時段是2019年12月

順產3日2夜package-標準房:$19800
-包產婦三餐膳食
無痛分娩的藥費:$7000
BB 住三日的開支(包打卡介苗,聽力測試和代謝病):$1944

我做催生,提早左一日入院塞藥,產生多一日的費用:
房費:$900
藥費:$905

出院俾左止痛藥:
藥費:$76

以上是醫院收費的全部(for順產)。注意家人在醫院叫餐,收費是另計的。

另一條數就是醫生費,包括接生費,巡房費,麻醉醫生費(視乎是否做無痛分娩),兒科醫生巡房費。

呢個數字會有大出入,因為每個醫生收費唔一樣。以下是我醫生的收費:
接生費:$40000
巡房費:$3000(3日)
麻醉醫生:$10000
兒科巡房費:$3900(3日)

報告完畢

大宅

補少少相片俾大家
-產房:幾大,同埋有電視睇
-病房:標準房其實係二人房,由於入住率唔高,全程自己一個人一間房
-膳食:只影左早餐,其實佢包的指定膳食都唔錯的,早午晚三餐有options俾你揀

男爵府

wtlnatalie 發表於 20-3-27 12:08
這是我的第三胎。
上胎我因為住九龍區,去了聖德肋撒醫院生B。今胎因為搬左去南區住,要重新搵過掛單港島區 ...

請問樓主婦產和醫生和bb兒科醫生名稱。

別墅

wtlnatalie 發表於 20-3-27 12:33
補少少相片俾大家
-產房:幾大,同埋有電視睇
-病房:標準房其實係二人房,由於入住率唔高,全程自己一個人 ...

請問有冇特定時段可以餵bb 母乳?
有陪產或探病時間?

大宅

ASP2019 發表於 20-3-27 12:38
請問樓主婦產和醫生和bb兒科醫生名稱。

接生醫生係王偉明,佢間診所在銅鑼灣。搵佢做產檢的話千祈唔好約在港怡做,收費貴一倍,你要約去佢診所做檢查。佢都幾細心,試睇左幾個醫生,呢個比較合眼緣。
兒科醫生是毛傑華,佢間診所也是銅鑼灣。是王醫生的兒科partner,我覺得佢斷症幾準,我二仔後來轉埋俾毛醫生睇病。

男爵府

wtlnatalie 發表於 20-3-27 12:45
接生醫生係王偉明,佢間診所在銅鑼灣。搵佢做產檢的話千祈唔好約在港怡做,收費貴一倍,你要約去佢診所做 ...

謝謝妳啊

大宅

Emmasmama 發表於 20-3-27 12:42
請問有冇特定時段可以餵bb 母乳?
有陪產或探病時間?

你可以揀24小時母嬰同房,你按鐘姑娘就會推BB入你房。你想休息時可以叫姑娘推番入去育嬰室。

佢個育嬰室有透明窗,朋友想睇B可以隔窗睇或者推入去你間房。

私家醫院基本上產前或者產房都可以有老公陪。冇探病時間限制,病房冇探病人數限制。老公過夜好似要另外收費。

不過我生的時候未有肺炎,相信而家的醫院措施會有變動,建議你問番醫院的最新安排。

別墅

wtlnatalie 發表於 20-3-27 12:53
你可以揀24小時母嬰同房,你按鐘姑娘就會推BB入你房。你想休息時可以叫姑娘推番入去育嬰室。

佢個育嬰室 ...

Thanks for your sharing!
I guess there might be some limitations on visiting hours etc due to the covid outbreak. Will ask Hospital thanks!

大宅

wtlnatalie 發表於 20-3-27 12:45
接生醫生係王偉明,佢間診所在銅鑼灣。搵佢做產檢的話千祈唔好約在港怡做,收費貴一倍,你要約去佢診所做 ...

銅鑼灣診所檢查大約幾錢一次?等得耐唔耐?

複式洋房

wtlnatalie 發表於 20-3-27 12:08
這是我的第三胎。
上胎我因為住九龍區,去了聖德肋撒醫院生B。今胎因為搬左去南區住,要重新搵過掛單港島區 ...

請問你走佬袋執左啲乜啊?我六月都book左港怡。

男爵府

hilinxi 發表於 20-4-4 21:23

其實無咩要執.....有咩唔夠住院期間再叫老公拎嚟啦

伯爵府

產房係獨立既,果然私家就係私家。

大宅

hilinxi 發表於 20-4-4 21:23

只需要準備睡衣同埋個人物品。
出院時準備bb的衫

大宅

cklsf 發表於 20-4-4 04:41
銅鑼灣診所檢查大約幾錢一次?等得耐唔耐?

好似1200, 唔耐
佢有3D可以照架

複式洋房

回覆樓主:

知唔知有邊個醫生係港怡有掛單做開刀呢?
我宜家睇開個個只做九龍區
因為我睇馮樹明,我又住元朗

大宅

YimSze 發表於 20-4-5 10:57
知唔知有邊個醫生係港怡有掛單做開刀呢?
我宜家睇開個個只做九龍區
因為我睇馮樹明,我又住元朗

港怡網站有好幾位婦產科醫生俾你參考。

港島區診所一般會掛番香港區醫院,但不是個個肯掛港怡,你可以問診所姑娘,有掛的才去睇

複式洋房

wtlnatalie 發表於 20-4-5 10:33
只需要準備睡衣同埋個人物品。
出院時準備bb的衫

我七月都去港怡生,醫院係咪有薑水沖涼㗎?

男爵府

little_angelll 發表於 20-4-8 23:38
我七月都去港怡生,醫院係咪有薑水沖涼㗎?

薑水係咁嘅,你按鐘話想要薑水,啲嬸嬸就會捧一盆薑水入嚟俾你架喇

複式洋房

super_cat 發表於 20-4-9 08:43
薑水係咁嘅,你按鐘話想要薑水,啲嬸嬸就會捧一盆薑水入嚟俾你架喇

幾好喎(emoji) 咁自己唔使準備~ 如果有埋炒米茶就仲好(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至