自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我best friend 在new jersey , 佢同佢老公都發燒。。我好擔心。。佢地無口罩,佢話有都唔敢戴,會比人target
我想問下,我想寄啲中藥粉比佢,強肺,仲有口罩。。。
大家知唔知用乜野方法寄最快到?

大宅

回覆樓主:

中藥粉,如果我申報做。。。防潮濟,或者申報做第二啲灰色地帶既野,會唔會易啲寄到?

大宅

回覆樓主:

如果買包m巾寄,sip入啲m巾入面,會唔會有機會?
我果啲係農本方藥粉,一包包,細細的

大宅

回覆樓主:

啲中藥好緊要。。。點先寄到

大宅

tristawan 發表於 20-3-27 20:43
中藥唔只入唔到境,海關查到仲會罰你朋友,唔好試⋯

咁嚴重。。。咁唔可以搏

大宅

回覆樓主:

我明,唔可以累倒我朋友。。

咁如果我將藥粉塞入膠囊,好似一粒粒藥丸咁,然後當保健藥丸或健康產品咁寄。。。可行嗎。。。

大宅

ayakaya 發表於 20-3-27 21:02
唔得,你唔好諗,check唔到就算,check到好麻煩。可否俾個方佢,試下Chinatown有冇中醫可以執俾佢?
...

都啱。。。唔可以搏。。。

咁用普通有軟墊既信封,每包寄2-3包藥粉,申報係gift,喺郵局寄普通空郵。。。

大宅

回覆樓主:

我明白啦,多謝大家。。。

我問下我朋友,睇下佢想唔想我用化整為零既方法,用普通空郵寄吧。。。

大宅

回覆樓主:

我同我朋友講咗風險,等佢自己決定要唔要我寄了。。。

我本身好信中藥,不過我知每個人想法唔一樣。。。

希望佢只係普通發燒同咳,唔一定係肺炎既。。。我可能過份緊張吧。。。

大宅

回覆樓主:

我朋友收到啲藥啦!

我係用啲口罩包住啲藥,pack 到四四方方,喺郵局用speedpost 寄,500克內都係300元。

因為如果寄fedex, dhl,又要invoice, packing list, 而且check 得好嚴。

而寄speedpost, 我申報是clothes, 叫做比較簡單,都係搏一搏

有好多人話係膠帖。。。
其實我係一個唔容易放棄既人,只要我覺得係啱同應做既野,當我衡量過風險同成本後,我覺得ok就會儘量想辦法去完成。

好好彩,我朋友都退咗燒,啲藥可以留返嚟看門口。

希望疫情快啲過去,世界重回正軌,每個人都可過自己最合適既生活。

加油!

首頁

尾頁

跳至