自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

一星期一個? 根本無可能接受,情願用啲cheap cheap 大陸印尼口罩或者布口罩

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我唔洗佢落街買餸,之前佢放假出去會自己拎1-2個
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

一星期1個,我覺得好多細菌
大家一齊住,姐姐又係直接照顧小朋友/家居/煮飯,佢有事,你哋都唔會幸免!

如果係我,我會大方啲分配一盒俾佢自用, 基本上1盒50個,當1日1個,都夠用1個半月....應該足夠了。但我會聲明,用曬就自己額外自備,當月唔會再額外供應...咁會唔會好啲?

男爵府

sip594 發表於 20-3-31 14:03
所以想聽下大家睇法。
你怎樣做呢?向大家取取經

我擺低喺大廳,有需要就拎。當然,我個姐姐一向好自律、手腳乾淨,唔會貪心亂拎或浪費。之前星期日佢放假仲有出街時我都擔心佢,所以醒幾個高質量口罩佢。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

如果係我自己,就可以一星期一個。但比工人,就唔會,比三個佢啦,始終佢係打工。

伯爵府

回覆樓主:

我比一盒佢.有需要便用.一盒佢用到2個月.因不是每天出街.

子爵府

叫佢一日行三次,買足一個星期既餸,我都係咁,買d可以雪既菜

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sip594 發表於 20-3-31 13:55
大家點樣分配工人既口罩?

我工人隔日落街市買餸,即一星期落街三次,每次1-1.5小時。如果每次落街後就換 ...

其實咁計一星期用盡都係三個,有冇需要咁呢?好奇一問你一個口罩又用幾耐?
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我老闆都無提供口罩, 樓主已經好好~

伯爵府

變態.. 搏鬧post?
好易交叉感染喎。
我都知口罩珍貴,所以講明一個禮拜只可出兩次買嘢。兩個口罩囉。

翡翠宮

牛年勳章

我放一盒出黎任佢用,見佢一個用兩日(只落街買餸)

伯爵府

回覆樓主:

有無刻薄d吖

侯爵府

畀面勳章

睇你自己存貨點,可以就一日一個
口罩少就一星期比4個佢,可以出去4次
應該乜都買夠啦

伯爵府

回覆樓主:

預一個用1-2日啦,一盒都係2百幾蚊咋

男爵府

回覆樓主:

去街市嘅話用完就即掉啦,街市始終多人比較迫。 可以佢出去街市之前問你攞口罩,唔好任佢攞

珍珠宮

畀面勳章

sip594 發表於 20-3-31 13:55
大家點樣分配工人既口罩?

我工人隔日落街市買餸,即一星期落街三次,每次1-1.5小時。如果每次落街後就換 ...

。。。。至少兩日一個吧

子爵府

我比姐姐足夠的口罩,每次落街都用一個新既,星期日預佢有兩個替換。佢同我地一齊,佢既健康非常重要

大宅

AJH 發表於 20-3-31 13:58
會唔會刻薄咗d呀?大家同一屋簷下,佢有咩事你都會受影響喎。

同意,唔好因小失大

大宅

回覆樓主:

每日一个
你可以一次過俾一個月份量

侯爵府

陪月勳章

有錢請姐姐,冇錢買口罩?
唔好刻薄個工人啦,
個工人同你地全家同一屋簷下起居飲食㗎,
佢有乜事中左,你估你哋全家會冇事

首頁