自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果家中有人用緊焗爐焗嘢,已經Set 左 timer 計時 (唔係用焗爐個 timer, 係另外用alarm 計時)。當alarm 響後,咁岩當時人唔得閒處理,咁你會:

A. 由個焗爐繼續開,件食物繼續喺入面;
B. 熄左個焗爐

重點唔喺點解當時人唔得閒理又或者點解唔問當時人點處理,純粹想探討下大部份人會點做

水晶宮

回覆樓主:

B,開門跟住攞出嚟

珍珠宮

A會焗到過哂火候
B又會將高溫燜到過哂火候
但如果一定要二揀一
我會揀B

大宅

muimui2 發表於 20-4-18 12:58
如果家中有人用緊焗爐焗嘢,已經Set 左 timer 計時 (唔係用焗爐個 timer, 係另外用alarm 計時)。當alarm ...

點解唔揀 C 呢?
同當「事」人講聲,知佢唔得閒,問佢要點做。

侯爵府

回覆樓主:

問當事人想點,有d人唔想其他人攪佢d嘢,覺得焗多陣ok.有d人好守rules,夠鐘一定要攞出嚟。
不過,我覺得樓主想知嘅,係想問,關係唔好嘅話,係唔係會唔理當睇唔到聽唔到。

大宅

佬一名 發表於 20-4-18 13:02
點解唔揀 C 呢?
同當「事」人講聲,知佢唔得閒,問佢要點做。

我都想問我家姐姐...
係我衰,開著焗爐較好alarm走入房瞓,以為自己實聽到,又太指意佢,諗住我聽唔到佢都會拍門叫一叫我,點知...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁緊係c,問當事人點做啦
夠鐘唔一定等於熄架wor,可能轉溫度呢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

muimui2 發表於 20-4-18 13:06

我都想問我家姐姐...

大佬火燭都有份呀

珍珠宮

畀面勳章

muimui2 發表於 20-4-18 13:06

我都想問我家姐姐...

太指意佢?你瞓覺前有冇同佢講定,聽到alarm 如果你唔醒要點做?

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-4-18 13:13
咁緊係c,問當事人點做啦
夠鐘唔一定等於熄架wor,可能轉溫度呢

如果佢有問,我唔駛咁嬲,我都唔明點解佢唔出聲,佢個人喺廚房架,重驚死個alarm 嘈到我,一響即熄,所以我聽唔到。

但我唔明,alarm 響,就算你唔想嘈醒我,係咪都應該熄左個爐呢?由佢繼續焗係咩邏輯?

大宅

banbanmm 發表於 20-4-18 13:21
太指意佢?你瞓覺前有冇同佢講定,聽到alarm 如果你唔醒要點做?
...

其實一直喺屋企煮飯焗嘢,alarm 響佢都會叫一叫我。就當佢見我瞓覺唔想嘈醒我啦,但由啲食物喺個焗爐入面繼續焗係咩玩法?

子爵府

虎到金來勳章

muimui2 發表於 20-4-18 13:29
其實一直喺屋企煮飯焗嘢,alarm 響佢都會叫一叫我。就當佢見我瞓覺唔想嘈醒我啦,但由啲食物喺個焗爐入面 ...

好明顯樓主有問題, 明知焗緊野仲走去訓, 仲要鬧人唔叫你, 唔幫你處理

下次唔好訓, 或行開前同人講聲

侯爵府

2023年兔年勳章

只有開爐個位人士才知道自己想整乜嘢,開門轉位置、返轉底面、塗汁料再焗、調較温度......
旁人在附近都冇「責任」去做任何動作,只是「義務」去睇吓、問吓、或提醒之類。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

princessgw 發表於 20-4-18 13:38
好明顯樓主有問題, 明知焗緊野仲走去訓, 仲要鬧人唔叫你, 唔幫你處理

下次唔好訓, 或行開前同 ...

我無話自己無問題,只係我喺度諗,正常遇到咁嘅情況,係咪應該熄左個爐先呢?繼續焗會燶架bor? 而且當時佢係喺廚房架,咁係咪點都應該做啲嘢呢?

我知我有責任,唔應該大安指意,下次會學乖

wcpcelia    發表於 20-4-18 15:48

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

用開焗爐,所以我一定會問返當事人點處理

但樓主個case , 自己都要負返d責任,點會焗住野去瞓覺又唔交帶先架,而且要熄的話又點解唔用焗爐timer 咁反常理呢!?中途要返要加野我都係用返焗爐timer, 因為要攞出黎,何必要空焗。

都唔好咁嬲工人喇,一來唔係咁多工人係話頭醒尾,二來始終你係boss, 要唔要叫醒你,佢都會有d 心理負擔。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

若果只可以2 揀1 , 我會睇吓係乜野食物,焗左幾耐,再決定熄唔熄爐。

大宅

Strawberrys 發表於 20-4-18 13:51
只有開爐個位人士才知道自己想整乜嘢,開門轉位置、返轉底面、塗汁料再焗、調較温度......
旁人在附近都冇 ...

我都明最大責任嗰個係我,但亞姐姐當時坐喺廚房熄左個alarm又乜都唔做,其實我都好frustrate。 個alarm 一響佢即熄,就算我唔瞓覺都未必聽得切啦,咁佢熄左我個alarm, 係咪都要講聲呢?當然我走左去瞓覺係好唔岩,但我喺度諗,如果我萬一真係唔小心恰一恰著嘅話,其實佢都應該叫一叫我架bor, 畢竟呢份係佢嘅工作,不是義工嘛。

大宅

魚兒小寶貝 發表於 20-4-18 13:56
若果只可以2 揀1 , 我會睇吓係乜野食物,焗左幾耐,再決定熄唔熄爐。

太難喇,對象係姐姐,其實我唔期望佢會諗咁多嘢。的確係我唔岩無留意時間,我只係諗,最簡單嘅option, 熄爐定繼續焗,係咪都應該揀前者呢?繼續焗會著火架喎

大宅

魚兒小寶貝 發表於 20-4-18 13:54
用開焗爐,所以我一定會問返當事人點處理

但樓主個case , 自己都要負返d責任,點會焗住野去瞓覺又唔交帶先 ...

呢輪喺屋企home office, 對得姐姐耐真係腎上腺指數標升架,佢做左7年喇,但係煮飯越唻越無heart。冰封三尺非一日之寒,所以我先忟忟地。

珍珠宮

畀面勳章

muimui2 發表於 20-4-18 13:29
其實一直喺屋企煮飯焗嘢,alarm 響佢都會叫一叫我。就當佢見我瞓覺唔想嘈醒我啦,但由啲食物喺個焗爐入面 ...

瞓之前應該同人講一聲,如果唔係,人哋唔知你想點喎。
一個正常姐姐,冇事前吩咐,都唔敢隨意叫醒人。

首頁

尾頁

跳至