跳至

首頁

尾頁

複式洋房

隨老公回流溫哥華兩年,以前係香港結婚後一直用姐姐,來到要適應環境做家務,學買餸煮飯,物價比香港貴,初來到樣樣都要慳,之後經歷過考車牌的艱辛過程,自己車個仔返學放學。度過了溫哥華四季,這段日子充滿挑戰,現在已經適應得七七八八了。
有無JM準備過來,心理忐忑不安,想知多啲溫哥華真實生活情況,一齊來傾吓吖

大宅

tomobaby 發表於 20-5-5 13:23
隨老公回流溫哥華剛好一年,以前係香港結婚後一直用姐姐,來到要適應環境做家務,學買餸煮飯,物價比香港貴 ...

物價比香港還貴嗎?

子爵府

回覆 tomobaby 的帖子

我也準備過來,請問你而家住在溫哥華那裏?租盤易搵嗎?可否分享一下點樣報學校?

複式洋房

sfly97 發表於 20-5-6 10:03
物價比香港還貴嗎?

物價比香港貴10-20%, 但遇著減價時亦會減好多。
蔬菜水果會比香港貴,肉類比香港平。
日用品一定貴過香港,買支1L澳寶沖涼沐浴露,香港藥房below$30, 呢度係$7.79(未計税), 税後大約$8.8左右,即是約$50hkd. Dove 淋浴露呢度税前係$10-$13/支,視乎邊間超市。買返呢度品牌都要差不多$8-$10/1L裝,M巾 $7-9包/24片裝,最平嘅品牌$7.79/40片裝。主要食冰鮮魚/急凍魚,急凍倉魚$8-$10/條,活的游水魚最平都過$10/條。蛋牛奶肉類就比香港平。蛋$3-$4.5/打,奶最平$4.49/4L, 平時百佳買開嘅盒裝豆腐呢度$2.2-$3/盒
以上價錢係税前價格。加元x6等於香港價錢。
以前我係香港比錢姐姐買餸,我係無飯主婦。現多行超市,好熟價

複式洋房

物價比香港還貴嗎?

另外,出街食一定比香港貴,出街食飯同零售購物一樣要比GST(消售税), 另加12-15%小費。有些高級少少的餐廳要比20%小費。比得少個waiter會追住你問係咪服務唔好。

複式洋房

物價比香港還貴嗎?

税前計:老麥一個餐大約$9-$12,乾炒牛河$16/碟不包飲料, 珍珠奶茶$6-7/杯,飲茶點心最平由$6-7起跳。平時到普通茶記食個早餐大約$10-12, 午餐人均消費(税後+小費)大約$18-$23。所以一般人都會在家煮食。
買衫褲鞋襪,呢度無乜日韓款,搵到都貴同唔靚。呢度著衫多是function 性質,hoodie + leggings +風褸。遇著大減價可以好平,平到$5買件牛仔褸我都試過,不過款色一定不及香港。

整体說食物物價比香港貴少少,個質素高。日用品真係比香港貴,家用品香港隨時買到HKD$20-$30嘅嘢,呢度最平都要$6-$10(加元)起跳.
不過公平啲講,呢度冇乜娛樂,又無乜地方用錢消費,所以人工都係用哂落食同生活用品中。

複式洋房

aa06 發表於 20-5-6 13:51

我也準備過來,請問你而家住在溫哥華那裏?租盤易搵嗎?可否分享一下點樣報學校? ...

我住Vancouver 租盤難搵,通常租盤一放出來,不消兩週就有幾個準租客查問。業主會挑最穩陣的租客,所以租樓有點似搵工,唔知自己係咪幸運兒。一般有寵物的業主都不租,這點要留意一下。

私校應該係直接去該學校查詢。讀公校你要去嗰區嘅school board登記,按照你嘅住址證明分配最近你家的catchment 學校比你,假如該所學校無位就會派第二近。公校間間差不多,間間都有叻同唔叻嘅學生。若想行香港mode催谷式就建議讀私校。現時查得好緊,父母最好都同時在加拿大居住,學校會不時查詢下你的家庭狀況。好似話驚啲人扔低小孩比啲老人家 /媽媽湊,爸爸返香港搵錢,變相攞了福利又交稅不多。

複式洋房

tomobaby 發表於 20-5-6 14:53
我住Richmond. 租盤難搵,通常租盤一放出來,不消兩週就有幾個準租客查問。業主會挑最穩陣的租客,所以租 ...

到步搞掂居所和報學校後,應盡快學車。呢度考牌比香港複雜。我係香港有揸開車,來到都要從筆試考過。
分別在於:
香港無車牌/車牌2年或以下: 筆試+2次路試
香港有車牌2年牌以上: 筆試+ 1次路試

搭巴士唔係唔得,但是:
巴士站未必近你家門口,或是
可能要轉車先到目的地。在這個站落車可能要行一個block先到另一個站轉車,一個block大約行8-10分鐘。班次通常15分鐘,轉車又要夾時間。落雪日子更加想死行,步行極艱辛。
我去99家揸車8分鐘,未考到牌前,要行2個block後搭巴士,車程10分鐘,但計埋步行同等車,落車又要行少少,卻要50分鐘。之前未考到車牌,足不出戶,因為好怕搭巴士,好鬼煩。

複式洋房

回覆樓主:

頭半年比較辛苦要適應環境。
好多人怕悶,唔呃你,對香港人來說,加拿大生活平淡乏味。呢度無乜商場,店舖擺設唔吸引貨品十年如一日,無乜街行。出街買野去邊都要揸車,呢度買餸買嘢係bulk purchase , 次次都幾大袋,無車搞唔掂。或者對習慣方便嘅香港人來說這裡好唔方便。

若你愛大自然喜歡寧靜,溫哥華生活真的不錯。生活是平淡,但小朋友上學好開心,食同住質素都比香港好。
四季分明,春天賞櫻,夏天到water park玩,秋天楓葉超靚,冬天滑雪。

生活模式跟香港完全不同,有些人一直不能適應(怕悶,太靜)所以又回流香港.但適應後會喜歡這裡生活,空氣好,環境好。
大家要加油啊!

子爵府

你小朋友讀的學校有幾多percent 是華人?我本來諗住在Richmond 住,但朋友話Richmond太多華人。你住condo 還是townhouse? 如果未有車牌,是否住downtown 比較方便?

複式洋房

aa06 發表於 20-5-6 17:36

你小朋友讀的學校有幾多percent 是華人?我本來諗住在Richmond 住,但朋友話Richmon ...

90%係華人。溫哥華生活好難避免華人,想少啲華人可能要住得偏遠少少和環境僻靜一啲區份,因為白人都怕了華人嘈搬哂去較偏僻嘅地區。不過那些地方無乜超市,可能只有一間外國人超市,少少店舖,又會覺得好難適應。

未有車牌就算住downtown 都解決唔到問題。一來downtown 啲樓係天價,住落Vancouver 都比Richmond 租金/樓價貴好多,Richmond 又比Burnaby 貴一些。其實主要係加拿大地方大,唔同香港咁方便集中埋一齊。就算住downtown 可能都要走幾噠地方先買得齊,對腳頂唔順

大宅

aa06 發表於 20-5-6 17:36

你小朋友讀的學校有幾多percent 是華人?我本來諗住在Richmond 住,但朋友話Richmon ...

Richmond四隻角落頭相對華人比例低啲,我女個班得4成係。其實唔好太戒懷華人比例,大家係學校都係英文溝通,小朋友好快融入到。

你要華人少既地方就要去ladner、port moody、south Surrey、north van同delta,不過學樓主話齋,呢啲地方交通唔方便,揸車出入Vancouver同Richmond買嘢會晒好多時間,你要睇你點取捨。

未有車牌我強烈建議你住burnaby Metrotown附近,你買grocery、shopping、睇戲行路絕對okay,有skytrain可以出downtown。唔好處就係品流複雜,租金都唔平,亦都唔係非常小朋友friendly

大宅

tomobaby 發表於 20-5-6 14:39
日用品一定貴過香港 ...

蔬菜水果你試下夏天幫襯Richmond country farm,大部分新鮮蔬果價錢比超市低一截,freshco大部分蔬果價錢平過save on同Safeway

呢度蔬菜水果合時令我覺得抵食好多,夏天食多啲蕃茄青瓜黍米berries,秋天食多啲南瓜蘋果根莖類,加加埋埋grocery用少好多錢

大宅

tomobaby 發表於 20-5-6 14:39
日用品一定貴過香港 ...

好詳細! thanks!!

子爵府

多謝你的分享,請問找家庭醫生容易嗎?特別是華人醫生。

複式洋房

aa06 發表於 20-5-7 22:13

多謝你的分享,請問找家庭醫生容易嗎?特別是華人醫生。 ...

難啊,現在好多家庭醫生都不收新症,你要努力碰碰運氣。有經驗老一輩的華人醫生都收滿病人,新一輩較年輕的有些人嫌經驗不夠,不過我認為找到家庭醫生收新症已是幸運了。
我找到的是年輕華人醫生,不會說廣東話,會說普通話和英語。未搵到家庭醫生前,都可以walk in睇醫生,只是他不會存你的病歷紀錄。

一般傷風感冒醫生都未必有藥比你,通常都是叫你回家多休息,食多啲維他命C嘅食物補充。

找外藉家庭醫生會比較容易。

複式洋房

schokoladeheiss 發表於 20-5-7 15:11
蔬菜水果你試下夏天幫襯Richmond country farm,大部分新鮮蔬果價錢比超市低一截,freshco大部分蔬果價錢 ...

謝謝分享啊。Freshco 蕃茄比出面平,Richmond country farm我最愛那處的popcorn kettle

呢度買餸係好有趣,A超市疏菜比人平可惜肉類選擇少,B超市燒味靚啲但蔬菜貴,C超市罐頭日常用品最平但又無乜華人喜歡的菜類選擇肉類更是超大pack裝.......所以我地買餸若有時間會走渾幾間超市同其他farm格吓價,價錢可以差幾遠吓。亦會常常上網看Flyers睇睇那間超市有貨品做本週特價。
係香港,可能去一個wet market 一間超市就執齊所有嘢,非常方便。這裡可能要走幾處地方才買齊心水貨品,所以,有車確係重要。
當初來到我未考車牌時,就待weekend 老公放假,一家總動員去買餸,走渾幾間超市買哂一週要煮嘅餸菜。

複式洋房

schokoladeheiss 發表於 20-5-7 15:11
蔬菜水果你試下夏天幫襯Richmond country farm,大部分新鮮蔬果價錢比超市低一截,freshco大部分蔬果價錢 ...

哈哈,對啊對啊,我現在在花園種豆豆。如果自己能栽種,慳返唔少

大宅

tomobaby 發表於 20-5-7 23:38
謝謝分享啊。Freshco 蕃茄比出面平,Richmond country farm我最愛那處的popcorn kettle

呢度買 ...

係呀,佢啲爆谷真係好好味!我期待佢今年快啲開翻,我好掛住1蚊5條黍米同1蚊kale

我都覺得係呢度買餸好晒時間,有時買乾貨零食我會買多啲,費時走一星期去咁多間超市。

你有無發覺華人超市某啲蔬果價格仲貴過save on,最麻煩係佢係好多都無upload flyer,真係要好清醒先好入去。

宜家pandemic好難好似之前逐間超市慢慢行,T&T人多到我唔想再去,食簡單啲算數。

大宅

tomobaby 發表於 20-5-7 23:51
哈哈,對啊對啊,我現在在花園種豆豆。如果自己能栽種,慳返唔少
...

我係植物殺手今年都開始種啦,不過因為係悶得濟

首頁

尾頁

跳至