時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

今日係正式登記政府 C U MASK 重用布口罩。當未正式宣怖嘅時侯 "聽聞"都已經令人反感。當疲情最緊張嗰段時間。民間個個周圍人心惶惶去仆到鼻崩佢地死左去邊?

好啦,到到宜家疫情去到半年你先派個霉過條底褲嘅口罩比我地?仲要登記煩復。(我相信呢刻仲會有啲蠢材衝出黎鬧,派又嘈唔派又嘈)無問題,你咪自己啉囉。反正攞唔攞係個人選擇。
但開心今朝見到有啲藍絲都覺得呢個擺到明係一個伏。要咁多個人資料真係為左個口罩咁簡單?唔好又做咁多嘢出黎轉移視線,細路D緩助金大把家長都嘈未收到。嗰一萬蚊呢?
地方選區功能畀別選舉。點解唔選舉前或後先攪啲咁嘅嘢?反正唔等都等左咁耐啦唔差在啦!

hungng    發表於 20-5-10 19:42

大宅

連袁國勇都話德政喎

登記幾分鐘都話 登記煩復

死曱甴反上腦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

太多錯別字!

侯爵府

http://news.tvb.com/local/5eae4fe134b0318b3e16803a/%E8%A2%81%E5%9C%8B%E5%8B%87%E6%8C%87%E5%85%B7%E6%A2%9D%E4%BB%B6%E9%80%90%E6%AD%A5%E6%94%BE%E5%AF%AC%E9%98%B2%E7%96%AB%E6%8E%AA%E6%96%BD-%E7%A8%B1%E7%95%B6%E5%B1%80%E5%B0%87%E5%90%91%E5%85%A8%E6%B0%91%E6%B4%BE%E5%8F%A3%E7%BD%A9

袁國勇指具條件逐步放寬防疫措施 稱當局將向全民派口罩

部分防疫措施有效期周四屆滿,政府專家、港大教授袁國勇認為,本港有條件逐步放寬包括「限聚令」在內的措施,又透露當局最快本周公布,向全民派可重用多次的口罩。

食肆「限業令」等防疫措施最終如何調整,預料政府本周會有宣布。港大教授袁國勇在本台節目《講清講楚》表示,雖然本地個案「零確診」只持續約兩周,但整體感染及死亡人數屬全球低水平之一,有條件可以放寬,「限聚令」亦是時候檢討。

港大微生物學系講座教授袁國勇表示:「這個病毒不會隨時間離開我們。我們不會再跟以前,要等28日(零確診才放寬),及最重要隨時間市民無辦法跟到防疫措施。無論郊野公園或商場,很多人聚集,限聚令基本難以執行。」

不過他認為「限聚令」要逐步放寬,確保如宗教聚會等有措施防交叉感染;而食肆等場所只要確保高危程序、有足夠防疫措施便可放寬。

他認為關鍵是市民繼續戴口罩注意衞生,透露政府最快未來一周宣布向全民派重用口罩。

袁國勇說:「可洗六十次,同時可更換過濾層,是一個德政,很感激政府願意做此事。」

至於邊境檢疫,袁國勇指要最後才可以放寬,建議市民今年內甚至明年上半年都不要旅行。對於當局豁免多兩類人士從內地返港後毋須檢疫,袁國勇指他們至少要在兩地做測試,確保無感染。

他又估計放寬限制後可能再出現零星個案,屆時要再收緊,這種情況會維持一兩年,提醒就算之後有疫苗,初期不要對成效期望太大。

袁國勇表示:「人類歷史中從來沒有大量為人類注射冠狀病毒疫苗,從來沒有試過。注射了有甚麼效果沒人知,所以我覺得你現在問我,有疫苗要我打,我就不肯,我仍然靠口罩好一些。」

對於多名確診者康復後測試再呈陽性,袁國勇指將其中六個樣本種菌逾五天都種不到,相信只是殘餘病毒,數量少而且有抗體包圍。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

個一萬蚊係班泛民人渣政棍阻住未通過囉,唔係唔知呀?唔快啲鬧下佢地?

子爵府

回覆樓主:

任何政府唔需要攞市民的個人資料,因為由你出世直至你死亡佢哋都會記錄。
口罩提供比香港巿民,政府有責任核實身份才派,唔通亞豬亞狗都派才對?!

Ben2003    發表於 20-5-6 12:21
hphpphph    發表於 20-5-6 12:05

子爵府

回覆樓主:

專家一直提醒疫苗未出,都要提高警覺

伯爵府

孤獨旅人 發表於 20-5-6 11:41
連袁國勇都話德政喎

登記幾分鐘都話 登記煩復

係啦,今朝一上網唔使等,填左2分鐘就攪掂,樓主打咁大段野仲繁複啦!

大宅

測試口罩的質量不用花時間?造制幾百萬隻口罩不用時間?制造後QC不用時間?要認真處理必須花上一段時間。你估條賤種王維基果d,為賺錢鬥快出次貨,不過下價次貨都啱你堆黃垃圾用,你咪唔好攞,拎啲骨氣出嚟啦。發個毒誓,你攞就死全家,知唔知呀。

loved    發表於 20-5-7 13:23
water2002    發表於 20-5-6 12:27

大宅

lihomahk 發表於 20-5-6 11:59
任何政府唔需要攞市民的個人資料,因為由你出世直至你死亡佢哋都會記錄。
口罩提供比香港巿民,政府有責任 ...
為反而反 反上腦

男爵府

KittyBlue 發表於 20-5-6 11:36
今日係正式登記政府 C U MASK 重用布口罩。當未正式宣怖嘅時侯 "聽聞"都已經令人反感。當疲情最緊張嗰段時 ...

咁多錯字,表達能力差,唔該讀多幾年書先啦!

water2002    發表於 20-5-6 12:27

伯爵府

omekmh 發表於 20-5-6 12:14
咁多錯字,表達能力差,唔該讀多幾年書先啦!

你睇哂,我睇兩句無心機

大妹妹    發表於 20-5-7 13:20
唉瘋    發表於 20-5-7 01:28

伯爵府

孤獨旅人 發表於 20-5-6 12:10
為反而反 反上腦

今朝報章及身邊黃屍空群而出踩政府口罩,睇得出唔抵得政府得好,笑死人

補充內容 (20-5-6 12:17):
做得好

侯爵府

PacoMum 發表於 20-5-6 12:17
今朝報章及身邊黃屍空群而出踩政府口罩,睇得出唔抵得政府得好,笑死人

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

政府派重用口罩 薛永恒:已收逾17萬個網上登記

政府向市民免費派發的可重用口罩,今早7時起接受網上登記。

創新及科技局局長薛永恒在本台節目《千禧年代》表示,今早網上登記過程順暢,已收到超過17萬個登記,涵蓋大約50萬名市民,現時登記一般需時幾分鐘,最長也只需10多分鐘。

他說,一名市民可以為另外5名親友登記,登記人需填上姓名、身份證號碼、出生日期、手提電話號碼等個人資料,避免重覆登記。登記後會有短訊通知,口罩開始派送時,市民會再收到短訊,由登記到收到口罩,約需兩星期。

薛永恒表示,登記時如果在網頁揀選「願意以同一資料再收取其他抗疫物品」這一選項,稍後若政府再派發口罩濾芯時,市民就會自動收到濾芯,但即使現時沒有揀選這一選項,稍後亦可重新登記。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

一個正常嘅人都應該知道政府係擁有全香港市民好多資料㗎喇!
我諗話政府借機攞市民資料嘅人,純屬搞笑嘅啫

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

又驚又嫌煩就唔好登記喇,代政府多謝你一聲,嘥返d資源可以分配俾多d有需要嘅人!

珍珠宮

lihomahk 發表於 20-5-6 11:59
口罩提供比香港巿民,政府有責任 ...

同牠們講道理等於對曱彈琴

janice_cat    發表於 20-5-6 13:57

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有攞過身分證 政府已有記錄 , 洗鬼靠比個口罩昆你資料
今早係街市聽到個生果叔鬼咁大聲講: 比都唔戴佢個口罩 , 費事瀨野 忍住笑快速行過

子爵府

有幾伏???咁多個人資料??? 有乜高見認定唔係派口罩咁簡單???

身份証,護照,車牌,MPF,報/交稅,政府已經有齊晒個人資料,仲未計保安牌,商業登記,總之所有由政府發出嘅牌照.......等等。
仲驚政府攞乜資料???

首頁
12345...8

尾頁

跳至