自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

試下啦~ 冇壞既, 不過過了幾個月預了唔得。
同埋要提下細佬, 信用卡, 要CHECK 單喎! 如果每月有CHECK 單, 就唔會發生咁情況!
雖則話現在碌卡會收SMS 通知, 但始終都驚突然被盜用了, 自己唔知架嘛!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

hphp720 發表於 20-5-15 11:41
所以我覺得而家用電子月結單,佢收咗年費都大把人唔知

SAVING 戶口唔知就唔奇....
但信用卡, 唔係一定會CHECK 單咩?
而且現在啲信用卡年費唔平, 好多都1800, 2000 咁....
突然找多了2K, 應該會知吧?!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

hphp720 發表於 20-5-15 11:48
電子月結單加自動轉帳,有時真係唔發現

咁AUTOPAY 又真係未必知, 如果個個月都碌唔少就更加。
可能我冇SET AUTOPAY , 習慣自己PPS 找, 同埋我會MARK RECORD , 自己碌了咩,找之前會對STATEMENT, 所以未找數前已經知道有ANNUAL FEE。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

hphp720 發表於 20-5-15 11:53
就係因為電子月結單成日忘記交

SET REMINDER 提自己。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

ling426 發表於 20-5-15 13:45
年費唔會有sms,我張卡之前同我講每年簽夠5萬就自動免年費,所以我冇理。點知有次收我年費$1800,我打去問佢 ...

我不是指年費有SMS通知。
我意思係要CHECK STATEMENT, 驚信用卡被盜用。
有時碌了卡,會有SMS通知,咁如果冇碌到都會知被盜用佐,但好似唔係張張卡都有SMS 通知你碌了卡,銀行亦唔係次次都會覺得可疑通知你。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Annyiu 發表於 20-5-15 16:45
多謝各位回覆,已經叫細佬打咗去銀行,雖然已過了半年但亦都可以退款成功

我細佬 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

小星星1 發表於 20-5-16 00:46
普通卡幾百元啫

我都係用普通卡,但渣打都2000喎。

首頁

尾頁

跳至