自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

feifei_baby 發表於 20-5-19 18:23
我又咁諗,我生兩個小朋友,除咗因為喜歡小朋友,也是因為覺得兩個小朋友一起成長係一件好事,親生有時心底 ...

香港申請領養嘅家庭比等待領養嘅小孩多,所以對申請者精挑細選,唔係小孩求家庭,係父母求子女。
所以唔洗擔心,事實樓主並非最適合當領養家長。小朋友要找一個最適合佢哋嘅家,要以小朋友利益為依歸。
(我係領養媽媽,不過我並唔係咩咁偉大,我應該多謝我仔成為我家庭成員)

男爵府

Carmen8080 發表於 20-5-19 17:04
我想領養呀 年紀大 唔想再生 我個仔先得歲半 想揾多個伴陪下佢玩

唔好意思,我覺得領養返來的小朋友,並不是用來做你仔的伴。

男爵府

MoooVoo 發表於 20-5-19 20:43
agree 其實d人成日話想生多個陪個大既咪又係咁

所以我好反感呢D說話。

侯爵府

Carmen8080 發表於 20-5-19 17:04
我想領養呀 年紀大 唔想再生 我個仔先得歲半 想揾多個伴陪下佢玩

你估買玩具陪細路仔咩,請你諗清楚先,遲啲你覺得自己小朋友唔悶,個領養兒童冇得退㗎

侯爵府

carama 發表於 20-6-27 16:04
唔好意思,我覺得領養返來的小朋友,並不是用來做你仔的伴。

好似古時候搵個書童陪主人

禁止訪問

禁止訪問

大宅

wan_sosin 發表於 20-6-27 08:59
jm唔好意思,請留心用詞,不是"拎"或"攞",是領養,是接回家。
孩子們要被尊重!
...

可能想打”領”

珍珠宮

Pig公主 發表於 20-6-27 17:19
可能想打”領”

我都有感覺可能只係打錯。
平常我對BK打錯字覺得無所謂,不過對於某些容易令人敏感嘅字詞,才覺得要留心少少。
舉個例,我唔會同個仔講,我「當」佢親生仔,我一向同佢講:「你係我個仔,我係你媽媽,一世都係!」
根本就係我個仔,無話當唔當的。

男爵府

睛靈勳章

lilysun123 發表於 20-6-27 15:43
係,我朋友小產左6次,
兩公婆成功領養左個bb女。
兩個都係高薪人士。

我朋友睇過醫生,唔想用試管,確定自然生育冇可能,才行領養呢步。佢地兩公婆之前做咗好多功夫,家訪、上堂等。又請定工人,自己全職湊bb.

男爵府

睛靈勳章

wan_sosin 發表於 20-6-27 16:03
香港申請領養嘅家庭比等待領養嘅小孩多,所以對申請者精挑細選,唔係小孩求家庭,係父母求子女。
所以唔洗 ...

係,呢句真。我朋友話母親的決擇,當義工也不容易,大把人爭住做,義工隊-人滿之患

珍珠宮

rhung 發表於 20-6-27 19:14
係,呢句真。我朋友話母親的決擇,當義工也不容易,大把人爭住做,義工隊-人滿之患
...

係㗎,義工之間都有啲鬥爭,做義工都會受氣。
不過唔關申請領養嗰邊。

伯爵府

回覆樓主:

身邊聽過兩個領養,都係手抱幾個月就拎回家。

第一個而家已19歲,同爸媽感情好好,成日同媽媽去街,但一睇就知不是親生,因係有少少中東樣。聽説親生媽媽係高材生,好似話讀書時比人搞大咗。

第二個17歲,同父母關係好差,父母成日話因本身個基因差。聽説親生媽媽係壞女孩,都係好細個比人搞大。

自己生點都硬食,領養既其實個心態點都會有點不同,樓主想清楚先。

子爵府

Carmen8080 發表於 20-5-19 17:18
可能直頭要不育先有機會批

朋友之前好似問過, 領養得既多數有缺陷

禁止訪問

用戶要求終止服務

認識一位長輩原本的生活環境不太好,所以只生育了一個兒子,可是他意外去世,之後和丈夫一起努力做生意,很成功,在中半山區居住。到了四十多歲時覺得想再要個孩子,但不成功。她問過香港領養小孩比較難,後來在內地領養了一個女孩子。

那時候,那位小女孩大概三歲,智力正常不過有小許的身體缺陷。很多人都問她為什麼不選一個外貌美麗可愛的孩子,她說一個外表美的女孩子將來會有很多人對她好,她是故意選擇她的女兒的,一定會用心栽培改變她的命運。

她對小女孩好到沒有人知道是領養的,只是我們比較親近的朋友才知道。供她去很好的學校,帶她周遊列國,讓她學習任何喜歡的事,她用的,吃的,穿的什麼都是最好的。

也許很多人會說因為她富有才能這樣,但我們見到她是真正用心教育、陪伴和愛她的。女孩的一次重病,她哭得死去活來,不停說著我的女兒啊,我們更加肯定這位女孩子不是代替品。

女孩子一直孝順懂事,對養父母敬愛。成年後,為了陪伴他們,不肯去國外唸書,大學畢業後在很好的公司工作,很快樂。

個人認為樓主本是有心幫助一位小朋友,但是畢竟自己也有個兒子了,我也是只有一個兒子,絕對明白獨生子女可能會孤單。但小朋友最重要的是父母的愛,他們會有自己的朋友,大家可以互相扶持,互相陪伴。祝福大家。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 20-6-27 08:57

咁對父母有問題,香港領養,如果小朋友已十多歲,必定是 ...

社署會要求學校/老師也知道領養關係嗎?

珍珠宮

asweetmom 發表於 20-6-27 23:49
社署會要求學校/老師也知道領養關係嗎?

社署無對於這方面有指示。
其實學校好難唔知,因為小朋友的身份証明文件並非出世紙,登記時就會見到文件顯示係領養。
在於我,我無特別去同學校講,嚟緊仔升中學,因為已可以用兒童身份証,學校就唔會知,無必要我無需刻意去講,最重要係個小朋友自己清楚。到中學都大個了,佢想唔想別人知就由佢決定。

侯爵府

bybewong 發表於 20-6-27 22:08
好恐怖思想,陪佢小朋友,當領養係咩?肯定可以做到公平??唔偏心?唔好害咗其他小朋友
...

樓主個BB如果係男嘅,佢應該娶返個童養媳可以又培又湊佢個仔

子爵府

Carmen8080 發表於 20-5-19 16:55
我想領養一個 但怕手續麻煩

我想知有無得㨂邊個小朋友 或者知唔知道個小朋友背景

唔可以揀小朋友,但可以表達你既取向,例如男或女,年紀等

首頁

尾頁

跳至