跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係新手,講錯嘢請多多包含

我係香港出世,細個跟媽媽移民去澳洲住,攞咗澳洲公民。

老公係土生土長嘅香港人。

香港工作穩定,暫時唔會考慮返澳洲。同埋工種關係,返去人工會比而家少一半有多,而且老公英文唔叻,過去難搵工。

• 因為跟呀媽入籍(同一張cert 有我名),雖然有住夠2年,但唔知我生嘅bb 可唔可以申請到做公民。因為最近有同我差唔多背景嘅朋友,生咗個女,已經半年。但澳洲唔批佢個女入籍,佢哋仲要已經成家都住喺澳洲。

• 預產係12/2020, 如果返澳洲生。我膽心個Covid-19 未完,會唔會好大risk?

• 如果返澳洲生,最遲幾時要返去?
    可唔可以攞住香港醫生紙到3x 週返去生?同埋有啲咩要準備?

因為我係香港搵咗私家醫生生,如果要改就要係14/7前決定。希望有人可以指點迷津

公爵府

pang329 發表於 20-5-26 19:13

我係香港出世,細個跟媽媽移民去澳洲住,攞咗澳洲公民。老公係土生土長嘅香港 ...

香港生
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

洋房

pang329 發表於 20-5-26 19:13

我係香港出世,細個跟媽媽移民去澳洲住,攞咗澳洲公民。老公係土生土長嘅香港 ...

睇吓你想唔想送呢個澳洲藉嘅禮物比佢。

如果你係公民,係澳洲生一定攞到citizenship喎

複式洋房

回覆 Dougb 的帖子

香港生攞唔到?

公爵府

pang329 發表於 20-5-28 09:15
回覆 Dougb 的帖子

香港生攞唔到?

攞到
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

男爵府

香港生好,有香港和澳洲passport.
澳洲生,只有澳洲 passport.

複式洋房

你個澳洲朋友是唔批?定未批呀?你要搞清楚啊!可能只係 lockdown拖長哂

子爵府

回覆樓主:

https://immi.homeaffairs.gov.au/citizenship/become-a-citizen/by-descent

For baby:
You could be (not must) eligible for Australian citizenship by descent if you were born outside Australia and one (or both) of your parents at the time of your birth was also an Australian citizen at that time.

民房

回覆 Mrs.Kangaroo 的帖子

如果你係澳洲公民,你喺香港生嘅小朋友都可成citizen by decent

公爵府

kevinys 發表於 20-7-21 23:45
回覆 Mrs.Kangaroo 的帖子

如果你係澳洲公民,你喺香港生嘅小朋友都可成citizen by decent ...

如果你本身糸citizen by decent, 你要糸澳洲住返2年(好似)先,咁小朋友糸hk 出世先可以糸citizen by decent.

公爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 20-7-22 06:05
如果你本身糸citizen by decent, 你要糸澳洲住返2年(好似)先,咁小朋友糸hk 出世先可以糸citizen by dec ...

所以我細女citizen by decent, 佢由be已經返左黎澳洲,第時佢在香港或澳門生小朋友都冇問題?

公爵府

mandysio 發表於 20-9-8 17:12
所以我細女citizen by decent, 佢由be已經返左黎澳洲,第時佢在香港或澳門生小朋友都冇問題?
...

冇問題呀

子爵府

小心上飛機感染covid就吾係咁好
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

首頁

尾頁

跳至