懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Pudilei 發表於 20-6-21 02:38
但其實係啲小朋友住喺兒童之家期間,佢哋嘅父母都可以同到自己嘅小朋友聯絡,只係大家住嘅地方係分開,有 ...

而我有個朋友佢個小朋友係寄養家庭成長,寄養家庭嘅屋企人其實係好錫好錫佢個小朋友,當然係小朋友成長過程中,佢父母都可以約個小朋友出嚟食個飯,或者去玩,依一個方法都係可以令你同小朋友保持良好嘅關係。

而當時我朋友喺小朋友小學五年級嘅時候,都接咗佢嘅小朋友返返屋企住。係呢段期間,我朋友都爭取時間自己進修自己,為自己經濟打好基礎同準備,再接返個小朋友一齊住,so far依家佢哋嘅關係都好好。

複式洋房

Pudilei 發表於 20-6-21 02:42
而我有個朋友佢個小朋友係寄養家庭成長,寄養家庭嘅屋企人其實係好錫好錫佢個小朋友,當然係小朋友成長過 ...

以我所知,即係我朋友同我講,寄養家庭嘅家長其實好多都好錫小朋友,所以佢先就算自己屋企都有小朋友,都會想比其他小朋友寄養喺自己屋企。當然有好多唔同嘅情況可能係預料之外。

但一個都可以令到你同小朋友保持聯絡嘅方法,因為佢哋都好歡迎本身嘅家長同返自己啲小朋友聯絡。

大宅

回覆樓主:

睇到le d post真係會唔太開心!樓主真係好愛小朋友的話,其實有好多方法去改變,網上都有見過有個女仔同你case差唔多,但佢好努力搵協助,最終現在有自己事業同埋家庭! 如果你唔係鍾意小朋友,我覺得你真係想生的話,你比人拎養啦,bb始終仲細唔識分邊個係爸爸媽媽,就算係知都應該大個吧!叫你落,老實講都唔建議,胎大,落左有陰影加身體會仲差! 不過最後一點就係,如果將來組織家庭,要生小朋友的話,每一次產檢都會問你係第幾胎同埋有無生過,le d係無得厄人!樓主要有心理準備,去同留都係自己決定,決定左就唔好後悔!小朋友係你既,即使我地有人幫手湊,都唔會話無難題!

大宅

樓主, 知道你面對O既問題唔係一事三刻可以解決 亦有好多現實O既問題要面對,
好多事身邊O既人會比意見你, 但冇人真係會明白你O既感受, 比意見好容易, 但你一定要諗你自己係想點
唔好覺得拎綜援有問題, 因為你真係有須要同幫到你, 同時間大把冇須要拎綜援O既人都一路拎緊
如果你而家已經唔捨得, 到你生O左出黎見完一眼之後就冇得見, 你一定會喊到死...
做你唔想做O既決定其實已經好影響你心情, 而如果送走O左 你又放唔開, 呢個結只會一世都打唔番開
平有平養 而且你而家冇能力 唔代表你之後冇, 唔好諗太多, 人生就係咁, 冇O野會完美, 所以要向住你心入面O既目標努力!!!
無論你最後決定係點 你都要加油!!

大宅

做左人媽媽頭幾年一定係會俾哂時間BB,好消息係媽媽你仲好後生,BB係早生早甩身呀哈哈哈
到時你年紀仲好年輕,但BB已經大個,不知幾爽呢。
政府應該有資源幫到你,你問多幾個社工,搵多啲支援!
最緊要識搵人幫~願你順順利利,BB健康平安!

大宅

SharleneMama 發表於 20-6-20 04:08
我預產期係黎緊嘅9月頭,但其實我發現有bb係5月尾嘅事,當時已經同男朋友分開左。不過實在發現得太遲,過左 ...

你問十萬個人,就有十萬個意見,就緊要睇你自己貼睇。今日攞综援,唔係問題,應該你真係需要,到你有能力做返嘢,一樣可以回饋社會,幫助D有需要嘅人,你仲好年青,世界仲有好多新事物等緊你。真正要明白,當你自己決定扶養BB後,要有信念,就係一定要好好養育佢,教育佢,不要怕苦,因為一定會苦盡甘來。如果你求求其其,就真係害咗佢。工作可以穩定後就揾,講真你有呢個问題,工作可能真係難揾D,但一定會揾到,好嘅僱主唔會因為呢個問題唔請你,差嘅僱主就算你無呢個問題請咗你,你可能都有日自己辭職。至於感情問題,唔知你兩個為咩分手,或者有日你哋會復合又唔定

大宅

SharleneMama 發表於 20-6-20 04:08
我預產期係黎緊嘅9月頭,但其實我發現有bb係5月尾嘅事,當時已經同男朋友分開左。不過實在發現得太遲,過左 ...

btw, 祝福BB健康快樂地成長!你一定要勇敢面對,知道大家講容易,做就真係難!但深信只要有信念,就可以排除萬難。有問題,一定要揾社工傾,凡事都有解決方案。講真,將一個健康嘅BB帶來世界,決不容易,你睇下上面果個"想生BB", 就知道此時此刻有幾多jm為可以生到一個BB係度不停努力煩惱傷心。希望你可以珍惜下你個BB,好好養大佢教育佢。good lucky(emoji)

洋房

媽媽年紀應該都仲好細?我想同您講我既故事 我16歲有左 男友走佬 記者上門 新聞報晒出黎 冇晒面子 親朋戚友指指點點 (emoji)我當時覺得屎係自己踩返黎 自己必需要負責 係種種既壓力下 生左bb 聽到bb第一把咸聲真係好開心既事 我院都未出 當時有醫院社工勸我放低bb比保良局 又同我講带住個b將來好難識男仔 下一任未必接受到 講左好多好多 最後我決定自己湊 醫院社工見我咁堅持 佢地先放棄同我傾 而我就帶住bb同媽媽一齊住 係屋企人支持下 我申請綜緩直到bb未夠三歲 我自己出黎做野 取消綜緩 一直捱 回頭看 寶貝已經係成年人了 仲好乖好聽話 成日攞獎 我覺得係值得的 而我仲結埋婚生多左個女

複式洋房

evaniki2004 發表於 20-6-23 00:45
媽媽年紀應該都仲好細?我想同您講我既故事 我16歲有左 男友走佬 記者上門 新聞報晒出黎 冇晒面子 親朋戚友 ...

好多謝你以過來人嘅身份同我分享!都好欣賞你好堅毅地養大左你嘅小朋友仲要教得好好!
我想問一問,申請綜援個個家庭單位,係會以自己同Bb作為一個單位?定係連埋自己本身同住嘅家人?

洋房

evaniki2004 發表於 20-6-23 00:45
媽媽年紀應該都仲好細?我想同您講我既故事 我16歲有左 男友走佬 記者上門 新聞報晒出黎 冇晒面子 親朋戚友 ...

希望樓主 諗清楚 bb選擇得您做媽媽 係您上一世修來既福氣 係親子王國呢度由想生直到bb讀書 都可以有好多參考 由咩都唔識到做虎媽 其實都係一種考驗 一種責任 不論您點選擇都好 您既人生您自己決擇 希望您生活愉快

洋房

SharleneMama 發表於 20-6-23 00:51
好多謝你以過來人嘅身份同我分享!都好欣賞你好堅毅地養大左你嘅小朋友仲要教得好好!
我想問一問,申請綜 ...

當年我同爸媽一齊住緊既單位 先除名 之後政府會批出您同bb既生活費 再安排您去租一間細屋 (都係政府幫您比)直到您上到樓 為止 如果您做出去野 您要話佢地知 佢會除左您果份出黎 淨比bb費 屋果度佢會睇您人工再決定交幾多租

複式洋房

evaniki2004 發表於 20-6-23 01:02
當年我同爸媽一齊住緊既單位 先除名 之後政府會批出您同bb既生活費 再安排您去租一間細屋 (都係政府幫您 ...

因為我屋企本身係4-6人單位,真係岩岩好4個人名。你知唔知道,如果我除左名會唔會影響到家人都要換過個單位?

洋房

SharleneMama 發表於 20-6-23 01:03
因為我屋企本身係4-6人單位,真係岩岩好4個人名。你知唔知道,如果我除左名會唔會影響到家人都要換過個單 ...

我當時就唔會 我覺得應該唔會有影響

複式洋房

evaniki2004 發表於 20-6-23 01:07
我當時就唔會 我覺得應該唔會有影響

但你當時都係岩岩好人數,然後你再除名嗎?

洋房

SharleneMama 發表於 20-6-23 01:07
但你當時都係岩岩好人數,然後你再除名嗎?

我當時係直接搵社會福利署攪 佢地一條龍咁樣 我屋企係4-6人單位 家裡得5個人 除左我出黎得4個人囉 所以我唔太清楚 但我覺得唔會被趕走 除左戶主有問題 或扣分

複式洋房

evaniki2004 發表於 20-6-23 01:12
我當時係直接搵社會福利署攪 佢地一條龍咁樣 我屋企係4-6人單位 家裡得5個人 除左我出黎得4個人囉 所以我 ...

咁你家人冇影響都正常,因為仍然係4-6人係呢個單位。但如果我嘅話,就會得番3個人名。我諗會影響到家人要搬

洋房

SharleneMama 發表於 20-6-23 01:14
咁你家人冇影響都正常,因為仍然係4-6人係呢個單位。但如果我嘅話,就會得番3個人名。我諗會影響到家人要 ...

您可以去問左區議員意見再決定嫁 同埋 唔好介意 如果您係單親 係另外一個講法嫁啦 佢未必會轉屋

複式洋房

evaniki2004 發表於 20-6-23 01:17
您可以去問左區議員意見再決定嫁 同埋 唔好介意 如果您係單親 係另外一個講法嫁啦 佢未必會轉屋
...

好啦唔該曬你嘅建議!我會再搵相關組織再深入啲咁傾!

大宅

見到你既故事,令我諗起我當年既事,同你一樣18 19歲,發現有左既時候已經無得唔要,一定要生出黎,我當時選擇領養,孕後期去左媽媽的決擇既宿舍住,住到生,生完可以見,但只有一至兩次,之後就簽紙,從此之前就無見過,但個到既社工有講過,bb18歲後可以選擇見唔見返自己親生父母,不過我就無期望過。
到21歲識左而家呢個老公,同佢拍拖時已經講左我所有經歷比佢知,好好彩,佢接受我既過去,我地而家有一個女,我仲陀緊細女5個月啦!
希望我既故事比到意見你,記住選擇左就係一世,要好好諗清楚,你有問題可以問我,我答到你一定答,因為我覺得你同當時既我太似。

複式洋房

Kala0203 發表於 20-6-23 02:56
見到你既故事,令我諗起我當年既事,同你一樣18 19歲,發現有左既時候已經無得唔要,一定要生出黎,我當時 ...

好好呀依家你有幸福嘅家庭!
比左領養之後,你嘅心情係點樣?我就係覺得自己會非常唔捨得,而依家我都已經因為呢種感覺而唔開心甚至有情緒。

首頁

尾頁

跳至