家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

co1gi2 發表於 20-9-27 01:35
要交高稅的我認為年金好,起碼即時袋返d錢落袋先

我和老公都買扣稅的延期年金,我們不打算到期每月取小小,反而想供五年,整筆款項放一個長時間才一筆取。因為65歲時已有強積金,我們選了長年期的plan ,即係供三十萬,到時一次過取五十萬。真係留到七老八十才用。

複式洋房

回覆 kwctim 的帖子

其實買年金主要都係想扣稅。
yiyi

子爵府

中銀有10,15,20年取,我比較過15年,中銀回報較好

男爵府

Leung1280 發表於 20-9-27 12:35
冇 間間都差唔多
年金分兩種,第一樣叫即期年金,第二樣叫延期年金。延期年金先可以做到扣稅效果, 但要差 ...

其實主要想扣稅,每年交稅大約6萬,宜家先40出頭,等到退休先攞米放好多年?到時仲要逐少攞,宜家供緊n咁多樣嘢,諗緊做唔做,做邊隻好

複式洋房

喧嘩 發表於 20-9-27 23:12
其實主要想扣稅,每年交稅大約6萬,宜家先40出頭,等到退休先攞米放好多年?到時仲要逐少攞,宜家供緊n咁 ...

唔洗等退休呀,10年後攞到啦,攞既年期係自己揀。
yiyi

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小心、這裡面有agent.、有人想找水魚....
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

Leung1280 發表於 20-9-27 12:23
儲蓄越早做個複息滾存越靚,儲24個月或者60個月。
想扣稅個隻年金係叫延期年金,專為退休而設,無論幾歲儲 ...

咁深嘅,咁我宜家40,個女已經17,喺英國讀緊中學,我又供緊樓s, 咁係咪等佢讀完書先做會好d?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Leung1280 發表於 20-9-27 12:23
儲蓄越早做個複息滾存越靚,儲24個月或者60個月。
想扣稅個隻年金係叫延期年金,專為退休而設,無論幾歲儲 ...

十幾年滾大一倍~

80年代通脹十幾個%當然有、當年按揭利率17厘、現在有嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Leung1280 發表於 20-10-1 09:36
咁有咩方法可以年回報有至少5%回報率,同低風險,放錢係銀行輸息輸通脹,股票我覺得好高風險,日日要睇住 ...

盈富基金20年回報3倍
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%9B%88%E5%AF%8C%E5%9F%BA%E9%87%9120%E5%B9%B4%E5%9B%9E%E5%A0%B13%E5%80%8D-%E9%80%80%E4%BC%91%E6%8A%95%E8%B3%87%E8%B2%B7%E5%94%94%E8%B2%B7%E5%BE%97%E9%81%8E-035013621.html

仲有錢放在保險公司、沒有50萬投資保障~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

溫馨提示:這裡好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~

男爵府

大力大力 發表於 20-10-1 10:19
溫馨提示:這裡好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好 ...

我今年三月買咗, agent話回報不是理想的,叫我只買$300,000 ,供五年,每年$60,000 ,這樣就可以扣稅扣到盡,一年可以慳$10,000。

我夾過很多間公司,最後總結:間間都差唔多,最重要係開始時,第一年供款公司給你多少discount!

子爵府

喧嘩 發表於 20-9-28 19:20
咁深嘅,咁我宜家40,個女已經17,喺英國讀緊中學,我又供緊樓s, 咁係咪等佢讀完書先做會好d?
...

有能力緊係越早供越好, 錢滚錢嘅時間越長, 理論上回報應該會越多

大宅

喧嘩 發表於 20-9-28 19:20
...

如果經濟比較緊拙,當然可以唔供年金住,要自己取捨,但越早供完,越遲領取,所滾存的回報會比較豐厚

大宅

AhC 發表於 20-10-8 07:11
我今年三月買咗, agent話回報不是理想的,叫我只買$300,000 ,供五年,每年$60,000 ,這樣就可以扣稅扣到 ...

完全同意,回報間間差唔多,因為目的是"自制長糧",一定是"低風險"回報

大宅

小雲天使 發表於 20-9-24 17:05
請問幾歲才可買年金?

幾歲都可以買,但最早50歲才可以領取年金,目的是自制長糧

複式洋房

Kingkong66 發表於 20-10-10 23:37
幾歲都可以買,但最早50歲才可以領取年金,目的是自制長糧

係,我40歲都買左,十年後就開始派錢,派完大約可以拎double
yiyi

大宅

YiKim 發表於 20-10-11 01:26
係,我40歲都買左,十年後就開始派錢,派完大約可以拎double
...

如果你50歲仲做緊野,可以延後5年先開始領取,回報更加豐厚

大宅

AhC 發表於 20-10-8 07:11
我今年三月買咗, agent話回報不是理想的,叫我只買$300,000 ,供五年,每年$60,000 ,這樣就可以扣稅扣到 ...

請問你買咗邊間?第一年供款公司回咗幾多%比你?

首頁

尾頁

跳至