時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

提出「真攬炒十步」 戴耀廷話係「香港宿命」

https://hkgpao.com/articles/1011840

戴耀廷喺玩死香港方面,真係冇乜對手。戴耀廷昨在《蘋果日報》發表題為《真攬炒十步 這是香港宿命》的文章。文中,戴耀廷有晒玩死香港的路線圖,「推算」得非常具體,連準確時間都有埋,總共十步:

第一步:政府DQ黃政客,黃營派Plan B參選;

第二步:因港澳辦、中聯辦「干預」及DQ,令更多人投票給黃政客,令黃營成功取得35席或以上;

第三步:政府就DQ黃議員,司法需時,故續由黃政客主導立會;

第四步:政府提出的撥款申請都被立法會否決,只能維持一般運作;

第五步:預算案被否決,特首解散立會,以臨時撥款方式維持政府運作;

第六步:立會重選,黃營仍取得35席或以上;

第七步:預算案再被否決,特首辭職,政府停擺;

第八步:人大常委會宣佈香港進入緊急狀態,國安法直接適用於香港,立法會解散,改為成立臨立會,特首改由協商產生,「大舉拘押民主派領袖」;

第九步:街頭抗爭更激烈,「鎮壓也非常血腥」,香港人發動三罷,香港社會停頓;

第十步:西方國家對中共實行政治經濟制裁。

而這個第十步,在戴耀廷眼中,在20221月後便會到來,真係非常快。如果香港真的是短短幾年間便變成人間地獄,大家係咪多得戴耀廷唔少呢?

戴耀廷形容,「這十步是一步扣一步」,呼籲自己友做好準備應對。他寫下每一步可以構成的影響,並形容到了第十步時,「我們已攬着中共一起跳出懸崖」,之後發生甚麼已不能預見。文末,他引述「抗爭名曲」《Do you hear the people sing》的歌詞,問自己友:「你想見到一個新的世界嗎?來吧!加入這抗爭,去為你的自由去爭戰吧!」

慫恿年輕一代走上不歸路

縱觀整篇文章,戴耀廷極力描繪一場偉大的抗爭事業,一切都講到似層層,極盡煽動之能事,力求吸引更多自家及潛在支持者走上玩死香港的大業。看到戴耀廷如此慫恿年輕一代走上不歸路,你有乜嘢想同佢講?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

janice_cat 發表於 20-7-16 10:19
https://hkgpao.com/articles/1011840

坐監坐到佢失心慌

子爵府

pooh仔 發表於 20-7-16 10:36
坐監坐到佢失心慌

佢簡直痴線!!! 希望中央可盡快整治佢!

翡翠宮

畀面勳章

書生論政,不堪一擊。而家已經有國安法,有邊一度跟佢的劇本?
期待佢成為國安法後第一嚿被拉上大陸審的垃圾

日日是好日

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

國安法拉佢上北京審就最好!嚇窒班真係唔識驁、以為國安法流料嘅人!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

去到第四、五步,故意癱瘓政府運作,已經用國安法啦。

第八嘅血腥鎮壓,更加吾會出現,最近示威少見左汽油彈,泛民領袖亦宣布收山,好多勇武怕死吾敢出來,和理非亦吾敢參加非法集會。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

第十步的政治經濟制裁已經做左,所以大陸已經 nothing to loss, 咁當然就係繼續依法緝捕滋事者啦。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

rayhong9 發表於 20-7-16 11:02
第十步的政治經濟制裁已經做左,所以大陸已經 nothing to loss, 咁當然就係繼續依法緝捕滋事者啦。
...

因為西方國家無諗到中國吾怕西方制裁,而堅持推行國安法,計錯左數。

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我就睇到戴妖嘅宿命:喺獄中人生更精彩

子爵府

rayhong9 發表於 20-7-16 10:59
去到第四、五步,故意癱瘓政府運作,已經用國安法啦。

第八嘅血腥鎮壓,更加吾會出現,最近示威少見左汽 ...

但又真係有班腦殘嘅人信佢講嘢先最恐怖!

男爵府

要泛民搞事者及其他國家對香港收聲,我想只會立法會建制派多數人入席,黃人已經做足準備同有行動力,支持和平的人還吾去投票,香港真系有排俾佢地玩

子爵府

rayhong9 發表於 20-7-16 11:02
...

依家都只係美國攪攪震,仲喺以香港的為中心,未攪到內地。佢意思係英美澳加日韓,全個歐盟,咁去經濟制裁中國吖

子爵府

bbq1232 發表於 20-7-16 11:37
要泛民搞事者及其他國家對香港收聲,我想只會立法會建制派多數人入席,黃人已經做足準備同有行動力,支持和平 ...

依樣就最悲哀,黃人真係好團結好齊心。但非黃呢?投票真係咁難?

大宅

佢真係痴得咁交關,以為自己係(瘟)神?樣樣嘢照足佢嘅預設發生?樓上jm都有講,有國安法係唔會比佢咁易得逞架,一早斷纜啦!班黃人貪生怕死,唔會去到要血腥鎮壓嘅,又攪大三罷都冇可能成功啦,佢估班黃人而家仲覺得攬炒好好玩咩?佢哋冇份捱㗎?!

洋房

祝戴耀廷送中啦!佢煽動人作反,已經犯左國安法啦!

補充內容 (20-7-16 13:24):
係「捉」唔係「祝」,寫錯字。

大宅

日月報都又助攻了

子爵府

janice_cat 發表於 20-7-16 11:33
但又真係有班腦殘嘅人信佢講嘢先最恐怖!

信佢都唔止,仲要支持佢先恐怖

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

戴妖天生一條漢奸命,人死後都遺臭萬年。
淡淡的來, 好好的去 ....

子爵府

回覆樓主:

狐狸終於露出尾巴,佢公然講十步曲係好事,呢年來好多被洗腦嘅人,唔相信會有港獨,佢哋一方面支持黑暴,另一方面就話沒有港獨,亦不相信港獨會成功,而家戴妖講到明了,唔知嗰啲和理非點諗呢?

男爵府

fayefa 發表於 20-7-16 12:29
依樣就最悲哀,黃人真係好團結好齊心。但非黃呢?投票真係咁難?
...
我几個朋友都支持政府,不喜歡黑暴,個時講區選去投,但最后都冇個去,結果佢地個區都選左黃人,家下好不滿.話立法會去投,但就吾知系吾系真系會去

首頁

尾頁

跳至