懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家17week, 公家和私家醫院兩邊都去產檢,我覺得好似有D太密,健康院雖然轉介我去公家做產假,但都係無超聲波,淨係初頭第一次去登記果時俾左一次32w的超聲波。已經做過的檢查記錄和已經book好的記錄:

8w第一次產檢私家醫院超聲波、確定宮內孕和BB心跳
11w唐氏篩查公立醫院超聲波度頸皮、抽血
12wT21私家醫院超聲波、T21
13w第一次公家產檢健康院抽血、身高體重血壓、驗尿
16w例行檢查私家醫院超聲波、身高體重血壓、驗尿
17w例行檢查公立醫院身高體重血壓、驗尿、聽BB心跳
21w照結構私家醫院
23w例行檢查私家醫院
24w例行檢查公立醫院
32w例行檢查公立醫院超聲波

公司全薪病假有限,得12日,所以我係度念緊邊D可以skip左?大家可唔可以俾D意見呀?
BTW,公立醫院現在又百日咳疫苗打,26w-32w可以接種,這個可以排在產檢表裡面。

複式洋房

Wong-mama 發表於 20-7-17 12:05
依家17week, 公家和私家醫院兩邊都去產檢,我覺得好似有D太密,健康院雖然轉介我去公家做產假,但都係無超 ...

Hello, 我公司做法就産檢係計4/5人工, 唔係計12日full paid sick leave的。勞工處網站都有寫,你睇睇張圖啊。你喺公司做多過一年,就會累積病假,詳情又係可以望望張圖,或者click入呢度睇睇: https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57g_whole.htm

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57h_whole.htm

複式洋房

lunamama 發表於 20-7-17 12:49
Hello, 我公司做法就産檢係計4/5人工, 唔係計12日full paid sick leave的。勞工處網站都有寫,你睇睇張圖 ...

唔該嗮~~
岩問返公司HR,12日以內當普通病假可以full pay, 13-120日用懷孕證明可以4/5 pay.

大宅

回覆 Wong-mama 的帖子

如果我係你23W果次C+唔使去, 結構已當一次, 可以21WK後的4WK再去

複式洋房

lunamama 發表於 20-7-17 12:49
Hello, 我公司做法就産檢係計4/5人工, 唔係計12日full paid sick leave的。勞工處網站都有寫,你睇睇張圖 ...

我公司也是扣1/5, 好慘

首頁

尾頁

跳至