自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就冇收埋姐姐本passport既,就咁擺係個櫃桶入面
佢都知擺係邊

之前聽佢講話係香港識左個男仔
仲問過我係香港結婚既野
於是我諗佢會唔會自己走左去註冊唔通知我
但我見佢本passport又一路擺係度冇攞走過
唔通佢淨係用佢身分證都註到冊結婚?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

跳躍精靈 發表於 20-8-3 20:58
佢都知擺係邊

點解要passport? 旅行証件黎
放下自在

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 cattz288 的帖子

即係工人姐姐個身分證都足夠做身分證明文件黎註冊嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

跳躍精靈 發表於 20-8-4 03:43
回覆 cattz288 的帖子

即係工人姐姐個身分證都足夠做身分證明文件黎註冊嗎? ...

應該夠。

https://www.immd.gov.hk/hkt/marriage/Registration_of_a_Marriage.html#a&secondTab

侯爵府

嘩!遲啲同你講幾時開始要放14星期產假!

侯爵府

回覆 ycmami 的帖子

如果佢變左香港人就 要俾返最低工資?

翡翠宮

牛年勳章

佢會唔會俾人呃?有啲擔心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

跳躍精靈 發表於 20-8-3 20:58
佢都知擺係邊
可以有人要,結左婚係香港人喇

侯爵府

homommy 發表於 20-8-4 10:44
回覆 ycmami 的帖子

如果佢變左香港人就 要俾返最低工資?
如果佢真係成功轉身做香港人,又願意繼續做家傭,而你又好想好想佢繼續幫你,咁真係最少要比最低工資,但聽聞要請一個本地全職家傭,市價起碼要兩、三萬,唔係一般家庭可以負擔!就算喺內地請個留宿家傭都要萬幾蚊一個月,莫講話香港!

男爵府

最後網上都係搵唔到答案
打左去入境處問
原來註冊當日係一定要出示埋passport的
因為要睇個visa當時仲係咪valid
就留返呢個資訊係度
比將來有需要的人search吧 :p

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

長見識

首頁

尾頁

跳至