自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔嚟緊考直私,已經停課咁耐,但講真無停過自己教/zoom 外補,但每日總覺得佢有野未做得好,好擔心佢無offer,雖然知道最終實有書讀,但坦白講都想考到一線直私(not神校)

每日心理狀態都好似上上落落咁,一時又覺得佢應該ok應對佢啲信心,一時又覺得佢完全唔掂技不如人,所以想請曾經考過直私嘅媽媽教路,可以點樣調節心態,今年面試都未開始已困難重重,又拍片交portfolio 先揀人入2nd in ,壓力真係爆燈

背景:學校/面試班老師都話阿仔各方面(學術、表達、禮儀)已係中上個批,唔擔心佢無offer,但做阿媽嘅依然成日eq低,擔心自己情緒會影響小朋友,所以上嚟求救

男爵府

熱血勳章

pizzafat 發表於 20-8-26 22:41
阿仔嚟緊考直私,已經停課咁耐,但講真無停過自己教/zoom 外補,但每日總覺得佢有野未做得好,好擔心佢無of ...

請問邊間係一線直私not 神校?

大宅

阿仔嚟緊考直私,已經停課咁耐,但講真無停過自己教/zoom 外補,但每日總覺得佢有野未做得好,好擔心佢無of ...

其實冇人幫到你,因為係你自己比壓力自己!
就算叫你放鬆啲睇開啲都冇用
真係要你自己做到先得!
你個仔本身係咪讀緊私幼?

珍珠宮

直資還是私校?其實是有不同的。

大宅

elainelph 發表於 20-8-26 22:46
請問邊間係一線直私not 神校?

我自己唔想搬屋,所以只考慮九龍新界,心儀英華、陳守仁、宣小、九龍塘小學、培僑呢啲

我諗神校應係男拔、聖保羅男女果啲...

大宅

littlepieces 發表於 20-8-26 22:47
其實冇人幫到你,因為係你自己比壓力自己!
就算叫你放鬆啲睇開啲都冇用
真係要你自己做到先得!

Yes ,算名幼

伯爵府

好媽媽勳章

Touchwood壓力應該係令件事唔成功嘅最大可能

放鬆啲啦媽媽,比多啲信任同支持阿仔

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

面試呢樣,幾時都講天時地利人和,間間都幾千人走漏眼真係唔出奇
準備左最好就算,其他交俾個天

大宅

pizzafat 發表於 20-8-26 22:49
Yes ,算名幼

我諗你可能因為讀名幼先會更加緊張!
其實控制權唔喺你度
真係擔心都冇用
我身邊都有朋友經歷過同埋有啲都係今年考

一係就有好似你咁緊張,因為自己控制唔到
一係就唔諗咁多,作最壞打算,始終就算你事前train幾多都好,果日唔係狀態又或者唔好彩
都冇辦法

建議你睇八字問師傅
我有朋友上年睇完
問阿仔搵學校點
師傅話過程辛苦但最終有好學校收

最終考直私得音小一個offer
但大抽獎中左第一志願!

朋友話好準!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有時講緣份,唔一定叻盡先有信心!技不如人係一定,因為總有超叻嘅小朋友!其實盡左力,隨緣,唔洗咁大壓力!唔一定讀直資/私校先有出路。

大宅

回覆 littlepieces 的帖子

師父點睇到是否好學校呢?

大宅

cathyangel 發表於 20-8-26 23:03
回覆 littlepieces 的帖子

師父點睇到是否好學校呢?

我都想知hahaha

水晶宮

回覆 pizzafat 的帖子

放鬆點啦,係你始終會係你,沒得強求。

男爵府

你就好,未考已經:唔擔心佢無offer

我當年係直私照報但打定輸數,預咗要玩到抽奬,in完後更肯定,因為in完十問九吾記得

男爵府

隨緣,不要給自己太大壓力
相信自己既小朋友
你地都已經好努力

伯爵府

pizzafat 發表於 20-8-26 22:48
我自己唔想搬屋,所以只考慮九龍新界,心儀英華、陳守仁、宣小、九龍塘小學、培僑呢啲

我諗神校應係男拔 ...

呢d 唔算難考,放輕鬆啦。

其實面試最忌係公式化, 面試班嘅例牌答案,有經驗嘅老師一聽就知。 反而真實嘅童真可能仲可取。

男爵府

熱血勳章

pizzafat 發表於 20-8-26 22:48

我諗神校應係男拔 ...

心得:不要高估或低估自己小朋友能力,人外有人 天外有天,直私除了小朋友應試技巧,家長面談及家庭背景都會係考慮因素之一,見完唔好追問考過咩,有時賽翁失馬焉知非福祝你好運!

伯爵府

lovedgs 發表於 20-8-26 23:06
你就好,未考已經:唔擔心佢無offer

我當年係直私照報但打定輸數,預咗要玩到抽奬,in完後更肯定,因為in ...

結果呢?

翡翠宮

牛年勳章

過來人,考直私身心俱疲,大人好大壓力,細路唔好俾佢壓力。
但一諗起考到間心儀既,唔洗抽獎,叩唔到門都得,考到龍校將來唔洗考呈分,升中仲癲,你就會好有動力加油作戰!

大宅

真係盡咗力已經ok, 要做已經做咗。比個天去安排吧,自己要懂得放鬆。
我回想起當年我仔仔考幾間直私,但全軍覆沒。小一派位又不理想,最後搵間近屋企街坊小學叩門,不過不失。好彩地仔仔小學成績不錯,派了brand 1 中學。中學階段好開心,也成功考入HKU。
所以樓主不要太緊張,放鬆吧!你已經是一位好媽媽啊!

首頁

尾頁

跳至