夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為兩個小朋友一間房、所以本身無鎖房門嘅習慣、就係尋晚突然個仔走入黎、撞到應一應、想知道大家會點同小朋友解釋(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Yaty 發表於 20-8-30 22:19
因為兩個小朋友一間房、所以本身無鎖房門嘅習慣、就係尋晚突然個仔走入黎、撞到應一應、想知道大家會點同小 ...

幾大先
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 20-8-30 22:30
幾大先

6歲

男爵府

Yaty 發表於 20-8-30 22:30
6歲

有冇同佢講過佢點嚟?未就好好上一課性教育

大宅

bsg 發表於 20-8-30 22:40
有冇同佢講過佢點嚟?未就好好上一課性教育

有俾過佢睇D兒童片、類似:精子係粒種子、入咗媽媽肚裡面就變咗BB...太正式嘅性教育未教呀!有咩簡單又易接受嘅方法嗎?

大宅

因為兩個小朋友一間房、所以本身無鎖房門嘅習慣、就係尋晚突然個仔走入黎、撞到應一應、想知道大家會點同小 ...

咁佢當時有咩反應? 之後有冇問你?

珍珠宮

回覆樓主:

6歲未必好care你地做緊咩啦
佢有無企定定望先?有無問咩先?
入黎搵你地做咩先?

咩都無,好難答喎

反而擔心下你老公有秒縮同有陰影好喎

大宅

bebichhichi0128 發表於 20-8-30 22:59
咁佢當時有咩反應? 之後有冇問你?

即時反應係喊、因為佢訓訓下話有monster黎捉佢、因為驚先走過黎搵我哋!當下我即刻已經挪張被遮住自己、我老公就即刻著返條褲陪佢返房!到今晚夠鐘訓覺時突然問我尋晚同爸爸係度做咩?點解會除晒衫

大宅

終極熊貓 發表於 20-8-30 23:16
6歲未必好care你地做緊咩啦
佢有無企定定望先?有無問咩先?
入黎搵貨地做咩先?

佢係發夢話有monster先開我哋房門、之後我老公陪佢返房就訓咗、到今晚上床訓覺時先問點解尋晚同佢爸爸兩個人除晒衫?我唔識答話佢睇錯!
你講得好啱呀,我老公真係嚇到秒縮lol

男爵府

Yaty 發表於 20-8-30 22:44
有俾過佢睇D兒童片、類似:精子係粒種子、入咗媽媽肚裡面就變咗BB...太正式嘅性教育未教呀!有咩簡單又易 ...

6歲小一可以正式開始同佢上性教育堂,慢慢講佢知,最近工作上先遇到個細路女5歲幾比人問可唔可以睇佢下體,佢即同家人講,之後妹妹講返學校老師同父母都有教佢哋性教育,所以6歲可以講解佢哋知,絕對有能力吸收同理解架啦!

大宅

bsg 發表於 20-8-30 23:35
6歲小一可以正式開始同佢上性教育堂,慢慢講佢知,最近工作上先遇到個細路女5歲幾比人問可唔可以睇佢下體 ...

明白、好多謝你嘅寶貴意見!但媽媽我還是需要D時間同心理上面嘅準備!想問多少少、有無話爸爸教好D還是媽媽教好D?

男爵府

Yaty 發表於 20-8-30 23:40
明白、好多謝你嘅寶貴意見!但媽媽我還是需要D時間同心理上面嘅準備!想問多少少、有無話爸爸教 ...

個妹妹父母講就一齊睇圖書教妹妹性教育,同問妹妹佢話老師就講故事教佢哋唔可以將私人部位被人睇,如果有人問得唔得一定要同大人講,社工都話妹妹佢好彩一早上性教育又識講比大人知,心理陰影唔大,所以都係時候教教小朋友

子爵府

Yaty 發表於 20-8-30 23:20
佢係發夢話有monster先開我哋房門、之後我老公陪佢返房就訓咗、到今晚上床訓覺時先問點解尋晚同佢爸爸兩個 ...

我女細細個時,都試過,當時小一,佢仲第二日同校車姨姨講,見到爸爸媽媽唔著衫玩打交。。。放學回來仲同我講已經講了比校車姨姨知,真系尷尬死呀,我幾唔想同佢去搭校車。真系無面見人 , 個次後我地每次行埋都會鎖門。

6 歲唔細,可以同小朋友講解簡單性教育,你可以同學校社工講,社工會教你和會借一些書本比你同小朋友一起睇,我當年都系請教學校社工,社工借了本書比我同小朋友睇,是性教育的書,同時同小朋友講,性行為是爸爸媽媽好愛對方的表達,但只可以結了婚的夫婦才可以用性行為去表達愛意。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

下次記得lock 門

大宅

小虎豬媽媽 發表於 20-8-30 23:49

我女細細個時,都試過,當時小一,佢仲第二日同校車姨姨 ...

「性行為是爸爸媽媽好愛對方的表達,但只可以結了婚的夫婦才可以用性行為去表達愛意。」呢個好呀!咁我大概知道可以點教!
其實學校有教唔可以將私密部位俾人睇或者俾人掂、我個仔係街或者公園換衫都話醜怪lol

大宅

bsg 發表於 20-8-30 23:48
個妹妹父母講就一齊睇圖書教妹妹性教育,同問妹妹佢話老師就講故事教佢哋唔可以將私人部位被人睇,如果有 ...

呢個學校有教、我自己都有教、唔可以俾人睇或者摸有衫遮住嘅地方、自己都唔可以睇人哋嘅!但俾佢見到曳曳嘅畫面都係第一次、有D不知所措

子爵府

Yaty 發表於 20-8-30 23:55
「性行為是爸爸媽媽好愛對方的表達,但只可以結了婚的夫婦才可以用性行為去表達愛意。」呢個好呀!咁我大 ...

但我印像中,當年社工借比我本書幾好,公仔好可愛,可以除衫,有性行為卡通圖片,有媽媽大肚,同BB出生。如小朋友一起睇,睇完再問下小朋友問題,小朋友又可以問下問題。幾互動。

大宅

lovebabyking 發表於 20-8-30 23:52
下次記得lock 門

收到!下次會醒目㗎啦最驚我老公有陰影、唔知下次係幾時

大宅

小虎豬媽媽 發表於 20-8-31 00:00
但我印像中,當年社工借比我本書幾好,公仔好可愛,可以除衫,有性行為卡通圖片,有媽媽大肚,同BB出生。 ...

明白、我上網查下有無呢類型嘅書!因為而家搵學校社工都唔知搵邊間學校lol、幼稚園草率畢業、小學又未開學!暈低

男爵府

令我諗起嗰陣我睇過蠟筆小新,小新又係撞到父母乜乜乜,父母又係好唔知點之際,小新問「做乜玩摔角唔預我?」

首頁

尾頁

跳至