想生BB

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

篇文有d長,始終有3年幾既經歷-

我同老公169月結婚,結婚前2個月先去做婚前檢查,發現老公精子差D同埋有乙肝,我要打乙肝抗體,最快半年後先可以試造人。我同奶奶講佢個仔有乙肝我要打針,佢話咁打啦,之後我話不過要半年後先可以試生仔,佢即刻話咁唔好打喇,乙肝好多人都有架喇! 我同佢解釋佢個仔會傳染比我 (經性行為),我有左會好大機會傳染比BB,佢都繼續話好閒者,有仔趁早生,生完幫我湊。果刻我覺得佢好自私。當然我最終有去打抗體。

半年多後開始試造人,試左幾次都唔得。我經期一向唔準,30-60日不等,加上我period紅色後keep住有啡色,10幾日先會清,所以去左睇中醫。睇左幾個月唔見有好轉,又去睇婦科,照到子宮有瘜肉,上網睇話瘜肉會影響著床,同埋會影響period後好似成日黎唔乾淨,所以我做手術切左佢,切完又係隔幾個月先再開工造人。果時18年差不多完結,後黎朋友介紹一個中醫比我睇話好多人睇佢成功左,我同埋老公一齊去睇,但佢D時間好難約,不過都睇左幾個月。同事叫我照下輸卵管,上網見到陳XX醫生果度有得照,約左去照,佢叫我老公做多次精子test。我地個report返左就上去見醫生,我左邊輸卵管積水,醫生叫我做手術一係夾住佢一係切左去,如果唔係就算有左,D積水會流出黎毒死或沖走個杯胎。2個手術我都唔想做,做左即係永遠廢左一邊。佢應該都知我唔想做,就話不過你仲後生,再試下用右邊先,試左一段時間唔得先做手術喇。而我老公個report今次好左。

老公叫我睇多個醫生先,同事介紹左個中環婦科醫生比我,公司有幾個女同事都係搵佢做婦科手術,諗住就算做手術都係搵佢。我帶埋report同佢講我個case,佢只係用陰超同肚超再睇埋我report話都唔係好嚴重者,比藥我食試下幫輸卵管消腫去水,同時食排卵藥同返去監察排卵,醫生話我左面輸卵管有改善。我睇左呢個醫生3個cycles,每次解答好詳盡,同埋真係好nice又funny,我最後一次睇佢時佢仲話”今晚返去要努力喇,如果今次得左我請你食飯睇戲!”我睇親佢都比到歡樂我! 但如果成日睇真係好貴,再加上呢次當我滿心期望時,點知我老公唔得。其實佢已經唔係第一次,前幾次我諗住佢攰所以我都冇勉強佢,冇辨法唯有等下一個cycle,但發生左幾次再加上今次比左幾千蚊睇醫生加食左好多藥,但佢唔得,我喊左好耐。我話佢其實一早有問題點解唔同中醫講,佢話以為休息下會冇事…..之後佢約左睇家計會,醫生話好普遍,有D男性緊張壓力大都會咁,開左D藥比佢,有時愛愛前佢要食藥,有時得有時都係唔得,我冇再比壓力佢,唔得就算,有時係佢自己比壓力自己。

之前已經同佢講過我地可能要試IVF,但香港好貴,要去台灣做。本身諗住試到今年去埋歐洲返黎先再搞IVF,結果疫情關係邊度都去唔到。二月果陣有個朋友同我報喜有左3個月,話想介紹個中醫比我,佢睇左1個月就中,佢家姐d frd睇左半年內左右都中左。

其實呢3年幾不斷見到好多遲過我拍拖或結婚既人都有左或生左,真係會好唔開心,奶奶又成日明催暗催我地生仔,我地已經壓力好大,令我更唔鍾意佢。我老公個堂細佬本身差D結唔成婚,因為比佢果時未婚妻知道佢出面食女,但個未婚妻原來有左先至話原諒佢。佢生完就成日催我地生,我心諗同輩就咪L嘈喇,成L日同埋D三姑六婆係度催。

我又係抱住一試無妨既心態帶埋老公去睇,由於呢個中醫易約同埋係食藥丸,我地差唔多keep住個個禮拜都有去睇,只係有時排卵後冇去。呢個中醫會根據你既週期教你幾時開工,其實我自己一向有睇app、用排卵試紙、睇有冇分泌物去判斷幾時排卵期,知道會有時遲/早左排卵。之前睇中環醫生時食左3個cycles排卵藥、黃體藥、荷爾蒙藥後,經期改善左維持35-40日就黎m,所以20幾日就會開始用紅d。我當然明白點會睇左一兩次就中,試左2個cycles都黎m,一黎m就好唔開心又喊,過左幾日自我鼓勵完又積極返。同時繼續睇IVF資料,已經同老公講可能要係香港做,佢話冇問題,仲已經講話約個醫生睇下

期間繼續睇住中醫先,2個cycles我地都有跟中醫所講係食同休息方面改進下,我老公就每日要飲保礦力,後來佢同我講佢仲買左樽zinc食。一星期有1-2日會跟老公去gym room做gym。到第3 cycle我好勤力,period後差不多每日自製芝麻黑豆漿(我老公都有飲),又會每朝整木瓜(有時加埋士多啤梨)鮮奶,食2隻烚蛋。以為未到排卵期之前自然地do左一次,點知第二日再checkd時深左d色,2日後同老公講聽晚要再試。我老公係家計會拎d藥食曬,未到覆診日佢要去藥房睇下有冇得配,比佢配到。佢配左一樣既藥,但唔知點解勁左好多,第一次勁到我叫攰。隔日中午黎多次後諗住休息,點知再隔日覆診中醫叫我地夜晚再補多次,聽到都攰。雖然之後3次老公都要食藥放鬆,但好彩佢都成功交功課。

排卵後一星期,我整左d sushi有青瓜,隔2日又食左涼拌青瓜,果個禮拜特別係頭幾日勁多尿痾,上網睇話青瓜利尿,所以由佢痾,後來先知尿頻係因為bingo左。期間個胸同個肚既感覺我覺得似黎m前d感覺,人地話有唔同,我就唔覺喇,再加上網上睇人地bingo徵狀都唔覺自己有。以前成日套徵狀,跟住一次又一次失望。今次我同老公都好似有放鬆左自己,我冇特別有期望。我個frd話要拜姻緣石叫我陪佢去,一齊上網睇介紹,話原來除左求姻緣仲可以求子。我本身偏向基督教,所以從來都冇去拜什麼什麼,既然陪左朋友黎咪又諗住一試無妨,但其實計返日子,陪朋友去姻緣石時其實已經bingo左,但既然我拜左,就要跟返習俗,出年成功生左就要去還神。

我一向排卵後12-13日就會黎m,從來唔會到第14日,但上一個cycle我patpat痕走去拎返之前睇中環醫生剩返既黃體藥黎食,食完變左第14日朝早黎。呢個cycle排卵後12-13日一feel到好似有野流就勁驚,成日去廁所睇,等到第13日晚未黎已經估自己中左,但都係諗住睇埋第14日朝早先,不過成晚失眠。到中午都未黎就更加確定,但我再等第二朝驗左先到老公講。第二朝用左條過期綠d驗,終於見到有淺印,我冇好似睇電視咁勁開心同彈起,可能因為本身都幾肯定,只係等驗完confirm。

如果問我邊個原因令我成功自然懷孕,睇中醫? 飲豆漿? 飲木瓜奶? 食蛋? 做運動? 飲保磺力?zinc? 老公食完西藥勁左令到d精子可以行入d? 真係唔知,感恩既係努力終於沒有白費,淚水過後終於得到微笑。仲有幾日bb就3個月喇!
希望大家好似我咁失望完好快又爬返起身,唔好放棄!

大宅

想要中醫資料,可以pm嗎

大宅

恭喜晒
BB會健健康康的

複式洋房

karenlook 發表於 20-9-2 17:25

我同老公16年9月結婚,結婚前2個月先去做婚前檢查,發現老公精子差D同埋 ...

想要中醫資料(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

丫an 發表於 20-9-2 22:15
想要中醫資料,可以pm嗎

可以呀,pm比你

別墅

回覆 Queenielee612 的帖子

多謝!

別墅

回覆 Maggie924 的帖子

可以呀,pm比你

大宅

我同老公16年9月結婚,結婚前2個月先去做婚前檢查,發現老公精子差D同埋 ...

恭喜恭喜,沾好孕

別墅

回覆 karenlook 的帖子

恭喜你,為你高興

大宅

Congrats 可以pm中醫資料?

別墅

可pm 中環醫生 同中醫資料嗎?🙏🏻🙏🏻🙏🏻
感謝

別墅

恭喜恭喜你,沾好孕

珍珠宮

恭喜你,祝你BB健康快樂成長

複式洋房

恭喜曬呀
我都係備孕兩年幾仲未有回音,請問可pm中醫資料嗎?

大宅

恭喜!可pm中醫嗎?

複式洋房

恭喜晒,希望我下個星期都有好消息啦

別墅

Nganbobo 發表於 20-9-3 10:11
恭喜恭喜,沾好孕

多謝! 祝你都好快成功!

別墅

CHERIE03 發表於 20-9-3 10:25
回覆 karenlook 的帖子

恭喜你,為你高興

多謝!

別墅

springchisham 發表於 20-9-3 10:53
Congrats 可以pm中醫資料?

可以呀,pm比你

別墅

Abc0209 發表於 20-9-3 11:12
可pm 中環醫生 同中醫資料嗎?🙏🏻🙏🏻🙏🏻
感謝 ...

可以呀,pm比你

首頁
12345...11

尾頁

跳至