自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

認識某父母手持香港3層樓, 個女外國大學畢業回來未找到工, 老豆幫她抽居屋, 抽到後放租

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

jadepearl 發表於 20-9-16 15:54
認識某父母手持香港3層樓, 個女外國大學畢業回來未找到工, 老豆幫她抽居屋, 抽到後放租 ...

咁易抽中? 記得前年,有一個係英國讀緊大學抽中左,即飛回港揀樓

一直都唔認同冇工作冇收入可以抽居屋,資助房屋理應提供有住屋需要人士,書都未讀完,或未有工作,都係跟父母,有幾急切住屋需要?

用戶要求終止服務

牛年勳章

MM2H 發表於 20-9-16 16:46
咁易抽中? 記得前年,有一個係英國讀緊大學抽中左,即飛回港揀樓

一直都唔認同冇工作冇收入可以抽居屋, ...

唔用年齡嚟分?咁嗰 d 滿18 歲唔讀大學,就有住屋需要?鼓勵為咗居屋唔讀大學,或者唔讀大學住?有 d 人為咗公屋,一直唔做嘢,或者搵低收入嘅工。樓價太貴,有人往下流。
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

大笨鐘 發表於 20-9-16 16:54
唔用年齡嚟分?咁嗰 d 滿18 歲唔讀大學,就有住屋需要?鼓勵為咗居屋唔讀大學,或者唔讀大學住?有 d 人為 ...

唔係太明你意思
讀書年齡較難一刀切,有人中學畢業就唔讀,有人讀幾個degree
但以資助房屋而言,係政府提供擁有物業嘅機會,咁從未返過工,冇收入,點解需要擁有物業? 公屋唔同,係以低價租用,條例上亦不可轉讓,冇投資/資產成份

珍珠宮

資產以申請人計,不過用單人白表申請九成九抽唔到。
個仔無工作都唔影響申請,但如果到時要申請按揭就要同銀行解釋喇。

用戶要求終止服務

牛年勳章

MM2H 發表於 20-9-16 17:05
唔係太明你意思
讀書年齡較難一刀切,有人中學畢業就唔讀,有人讀幾個degree
但以資助房屋而言,係政府提 ...

居屋原意係滿足住屋需要,唔係投資或轉讓,現時有限制,你可以話個限制唔夠。唔用18歲嚟分,咁咩人先應該有資格申請居屋?而家都係比家庭揀樓先,輪到單人申請人,中嘅機會近乎零,難過中六合彩,唔通唔比單人申請,先叫公平?定係唔比大學生申請,就叫合理?
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

大笨鐘 發表於 20-9-16 17:14
居屋原意係滿足住屋需要,唔係投資或轉讓,現時有限制,你可以話個限制唔夠。唔用18歲嚟分,咁咩人先應該 ...

所以我提嘅重點係工作同收入,有人18歲已努力工作,肯捱肯供,抽中就係大協助
但冇工作冇收入,抽中純屬好運,係有家人付出,同佢個人無關

大宅

MM2H 發表於 20-9-16 17:05
唔係太明你意思
但以資助房屋而言,係政府提 ...

對呀!抽中左父母比錢,就不是買唔起,何需抽呢,留比更有需要,抽中應該嚴謹處理,要有收入證明,資產證明囉!個個都一筆過比哂錢,資助既定義去左邊

首頁

尾頁

跳至