自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

之前一年級時去養和見過心理學家,未能確定。

現在三年級因功課問題再去養和見心理學家,依家小朋友都講得出自己大意、唔專注,心理學家想拎埋班主任意見,才可出報告。

其實之前問過老師,佢上堂好安靜,但好似魂魄唔齊咁,上堂會拎自己帶的課外書看。
但問佢問題,佢係識答的。

心理學家話佢智力中上,係聰明的孩子,佢無咩脾氣,思想都好成熟。如果拎埋老師意見確診咗,食藥係其中一個方案。

我知道食藥會影響食慾,始終係中樞神經
藥物,心裏好忐忑。

有無有經驗的jm 可分享一下?

Ps. 老師無投訴過佢,因佢上堂好安靜,唔會嘈同影響到上堂。

伯爵府

佢係一線谷校讀精英班,功課好深但量唔多,只要專心做2個鐘都會做完,但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢改過,我放工後同佢對功課,往往要搞到晚上10點。例如手冊寫做11-12頁,佢做咗13-14頁,結果又要做過。或者做落數學簿,佢就咁做咗係書入面。

因為咁我成日打打駡駡,一家人都唔開心。但佢好識諗,每次打完佢都會原諒我。

我哋同小朋友講過,不如轉校或者唔好讀精英班,但佢好鐘意依間學校唔想轉。

其實佢學術上係ok,心理學家說佢自己都唔想咁樣,只係專注力不足。

男爵府

聽講好多谷嘅學校家長,子女冇問題都帶子女睇醫生,想子女真係Adhd, 就主動要求俾藥子女食,以為咁可以專心d上堂,就算唔係adhd 係其他sen, 總之想盡辦法要求考試可以調適,例如可能加時。在名校考試,我都想像到加時或其他調適真係好吸引嘅。

但adhd有不同程度,唔一定要食藥,同埋食左唔等如成績好,因為食左iq 唔會高左。

學校派位如果唔差,可能全校都派得好。都係嗰幾句,唔好影響父母子女身心,人比人,比死人。

伯爵府

ah-gu 發表於 20-10-25 12:58
聽講好多谷嘅學校家長,子女冇問題都帶子女睇醫生,想子女真係Adhd, 就主動要求俾藥子女食,以為咁可以專心 ...

其實專注力不足要斷症,開藥要精神科醫生開藥,試問唔係有問題,有邊個家長會比小朋友食藥?

你咁講,係你幸福,你未經歷過。

呢啲藥唔係聰明藥,食咗唔會變聰明,聰明係天生。

男爵府

只係想講一句,明知佢都唔想,咁何必打佢?

要記住:佢係做唔到,唔係唔肯做。

FrangipaniTulip    發表於 23-5-9 10:47
wcpcelia    發表於 20-10-28 10:55

伯爵府

ah-gu 發表於 20-10-25 12:58
聽講好多谷嘅學校家長,子女冇問題都帶子女睇醫生,想子女真係Adhd, 就主動要求俾藥子女食,以為咁可以專心 ...

佢成績試過考全級頭五名之內,基本上升中入band 1唔係問題。我點會因為想成績好而睇醫生食藥?

而心理學家話有可能食藥,我都好唔開心,你估無啦啦轉介比精神科仲要食藥,只係為成績?

伯爵府

omother 發表於 20-10-25 13:20
只係想講一句,明知佢都唔想,咁何必打佢?

要記住:佢係做唔到,唔係唔肯做。

就是一年級時, 心理學家話只係唔專心,未斷症,有時放工全晚都睇功課,做到晚上11點,我就唔明點解唔專心快快做完?

咁依家再睇,心理學家都話係好大機會(要睇埋學校上課表現),先知原來唔係佢唔做,係本身專心唔到

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

anniellm 發表於 20-10-25 12:28
佢係一線谷校讀精英班,功課好深但量唔多,只要專心做2個鐘都會做完,但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢 ...

唔知以為呢個post 係我出

我成日懷疑個仔係唔係讀寫和專注力不足,但佢時好時壞,搞到我的唔起肝睇醫生,因為呢d 評估好貴

珍珠宮

anniellm 發表於 20-10-25 12:12
之前一年級時去養和見過心理學家,未能確定。

現在三年級因功課問題再去養和見心理學家,依家小朋友都講得 ...

如果只係小問題,睇下會唔會用行動支援佢,咁就可以避免食藥,始終藥有副作用。例如上eclass睇功課表防止抄錯

伯爵府

mike89 發表於 20-10-25 13:32

如果只係小問題,睇下會唔會用行動支援佢,咁就可以避免食藥, ...

我都問咗有無其方案,首先想試咗唔駛食藥的方法先,如確診咗會介紹合適方案。

我又問過遊戲治療可唔可以,心理學家又話唔係for專注力不足。

除咗功課問題,仲有佢會好呢啡,成日唔見嘢,書枱好亂,學校書枱櫃桶我估應該係堆滿垃圾。不過呢啲三年級情況有改善,會自己執拾下。亦影響唔到日常生活,我由得佢。

但功課問題影響到佢日常作息,佢星期一至五基本上係做功課,無時間玩,又夜瞓唔夠瞓。依家已經係返半日,返全日情況仲怡。

伯爵府

如果只係小問題,睇下會唔會用行動支援佢,咁就可以避免食藥, ...

回錯

伯爵府

sunnymama2 發表於 20-10-25 13:31
唔知以為呢個post 係我出

我成日懷疑個仔係唔係讀寫和專注力不足,但佢時好時壞,搞到我的唔 ...

係好貴,我睇養和,貪佢唔洗排期唔駛等,收費係$2000/1小時。

今次見一次面用咗$3500。

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-25 13:26
就是一年級時, 心理學家話只係唔專心,未斷症,有時放工全晚都睇功課,做到晚上11點,我就唔明點解唔專心 ...

成績冇問題,又識答老師問題,冇騷擾同學,點解要食藥? 食藥只係為左做好份功課?

我女d功課一直都多甩漏,做錯頁、做錯簿做錯題、計啱但抄錯,又做得慢,又帶埋d虛擬隱形朋友返學,成日自言自語笑,貌似遊魂,但佢識答老師問題,成績又冇問題,我從來冇諗過俾佢食葯。

俾小朋友每日多d運動時間,放學後放電再做功課,並且停止同佢對功課,等佢對功課負責,慢慢功課上會有改善(改善即係由C-變B,但唔好同別人比較一定要拎A)。

你仔可以專心閱讀,即係可以有專注力,只係對「唔上心」嘅事唔專注。每個細路都唔一樣,做功課只係學習嘅其中一種方法,不是全部。

伯爵府

無功課表,佢學校講求自律,小一開始已經無功課表比家長睇,全靠小朋友自己抄手冊。

伯爵府

Elenalan 發表於 20-10-25 13:44
成績冇問題,又識答老師問題,冇騷擾同學,點解要食藥? 食藥只係為左做好份功課?

我女d功課一直都多甩漏 ...

係,佢可以睇書睇幾小時。但心理學家話舉例話,專注力不足都可以專心不停咁打機。

佢話食藥唔係為成績,而係影響到日常生活,而食藥幫到佢嘅好處大過副作用,就可能要考慮食藥

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-25 13:51
係,佢可以睇書睇幾小時。但心理學家話舉例話,專注力不足都可以專心不停咁打機。

佢話食藥唔係為成績, ...

「改善日常生活」在你仔情況你期望係改善啲乜嘢呢? 除了功課,有幾影響佢日常生活? 醫生講得啱,「好處」要大過「副作用」先好考慮食葯。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果他長時間(一小時)玩佢鐘意的遊戲或睇卡通, 有冇遊魂?

如果冇, 就不是專注力不足, 是佢對佢有興趣做的事才肯專注做, 冇興趣做的事就遊魂. 咁食藥都冇用, 因食藥不能改變人的喜好/性格.

珍珠宮

anniellm 發表於 20-10-25 13:51

佢話食藥唔係為成績, ...

想食就食吧,到時要停同醫生講

伯爵府

Elenalan 發表於 20-10-25 13:55
「改善日常生活」在你仔情況你期望係改善啲乜嘢呢? 除了功課,有幾影響佢日常生活? 醫生講得啱,「好處」 ...

我仔有ADHD, 醫生成日話輕微唔需要食藥,雖然我成日諗佢食藥我會教得冇咁辛苦,但醫生話暫時唔需要食,我會信醫生。
我仔係經常俾老師投訴,佢上堂唔會騷擾同學,但唔專心,會上堂睇課外書。每次見到學校電話我就頭痛。
樓主仔仔比起我小朋友真係好小事,食藥亦未必對小朋友好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

做功課不如外判吧, 佢唔洗等你放工後才做改正, 可以早點睡.

首頁
12345...8

尾頁

跳至