懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有偏頭痛,唔食藥又嘔幾次又痛到顛
醫生開左最普通panadol 比我
但真係食得好密,兩星期已經食左4次...
可能hormone 好影響
偏頭痛係訓幾多日都係無用

水晶宮

回覆樓主:

大肚食得panadol

民房

super_girl21 發表於 20-10-31 16:37

我孕初期個時都有食,睇醫生時叫左醫生開大肚都食得既止痛藥,係白色圓形個隻paracetamol
我都成日偏頭痛,痛起上黎唔係人咁品……可能一日食一次,直到孕中後期冇乜頭痛先冇食(touch wood) so far bb冇乜特別野,係唔知出左世會點,我諗到後期要盡量食多啲微涼既野清胎毒吧

大宅

super_girl21 發表於 20-10-31 16:37

唔使擔心呀
唔影響BB 㗎,當自己平時咁樣,唔食超過建議量就得㗎啦
本身懷孕初期頭痛會劇烈啲,過咗頭三個月頭痛應該會好好多,如果你有偏頭痛更加要食,當你發作嘅時候對BB仲唔好啊
我頭痛發作嘅時候一次食兩粒(1g)都係咁,兩星期食四次絕對唔過份!就算你一日一兩粒都唔怕㗎當然你擔心嘅話可以再問多次醫生啦

別墅

多謝你地呀,我係怕佢出世後反應遲緩,或有ADHD 個啲,止痛藥係好似係麻痺神經的藥?所以好擔心

別墅

你地都有偏頭痛?過左三個月係咪好啲?而家真係發作得好密...

複式洋房

例如打流感,醫生講明食普通必理痛,唔可以特效或特快

大宅

我個陣發燒,醫生都係開普通必理痛比我架咋

大宅

試過係公立產檢時傷風頭痛,問醫生佢話可以食普通止痛藥,唔過量就ok, 跟住我忍住無食好番,點知5~6個月時牙痛,真係好痛而且訓唔到,醫生話可以食止痛,都係普通果隻,果期我每日食半粒,食左一星期。 之後我見婦科產檢,醫生話就算日日食2粒都無問題,叫我唔洗擔心,更何況我食半粒。佢意思唔係max 2粒,而係止痛藥好安全既意思

子爵府

可以試下用按摩梳梳頭,唔係梳頭髮,而係梳頭皮

水晶宮

lenasaki 發表於 20-10-31 16:59
我孕初期個時都有食,睇醫生時叫左醫生開大肚都食得既止痛藥,係白色圓形個隻paracetamol
我都成日偏頭痛 ...

Paracetamol 即係普通 Panadol 藥名。大肚、餵人奶都食得,依照醫生吩咐份量。

水晶宮

super_girl21 發表於 20-10-31 19:21
多謝你地呀,我係怕佢出世後反應遲緩,或有ADHD 個啲,止痛藥係好似係麻痺神經的藥?所以好擔心
...

普通 Panadol (Paracetamol )食得。醫生開得都OK。我其他唔舒服 大肚同餵人奶時都食過。有需要時適量食並冇問題。

複式洋房

回覆 super_girl21 的帖子

我都係偏頭痛準媽媽依家12W 由有左開始一發作啲痛楚真係10倍放大 又暈又發冷
問過醫生可以話最普通嗰隻panadol
我so far都係盡量忍 真係好痛就攞一日半日假返屋企訓
同埋熱敷+按摩條頸加個頭
因為中醫話成日偏頭痛可能係因為啲筋塞左唔通
熱敷完通常會好少少 真係頂唔住我都會食粒藥

別墅

feimui5599 發表於 20-11-2 14:02
回覆 super_girl21 的帖子

我都係偏頭痛準媽媽依家12W 由有左開始一發作啲痛楚真係10倍放大 又暈又發冷

我偏頭痛唔食藥到最後會嘔~

別墅

我有食,因為頭痛到嘔,完全頂唔順,照醫生吩咐食冇問題

別墅

我有食,因為頭痛到嘔,完全頂唔順,照醫生吩咐食冇問題

複式洋房

瑞克太太 發表於 20-10-31 18:05
唔使擔心呀
唔影響BB 㗎,當自己平時咁樣,唔食超過建議量就得㗎啦
本身懷孕初期頭痛會劇烈啲,過 ...

點解我過左3個月就開始偏頭痛,仲有個胃頂到喉嚨度,好辛苦

男爵府

唔使擔心,我果時食得比你多得多,個仔好精靈

別墅

婦產科醫生都係開panadol,放心

大宅

Ngaihk 發表於 20-11-2 23:04
點解我過左3個月就開始偏頭痛,仲有個胃頂到喉嚨度,好辛苦

正常㗎,全部都係懷孕嘅症狀,捱多一陣啦
Panadol 500mg每日唔超過八粒都可以㗎,當然你要睇返自己嘅醫療歷史啦,問清楚醫生

首頁

尾頁

跳至