自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

Chowying 發表於 20-11-3 12:30
原來要植牙,咁你 普通假牙咪平啲囉
因為個時佢無咁既選擇比我... ...
我再問下個牙醫有無其他辦法先

侯爵府

環保接龍勳章

回覆 C.yan110 的帖子

https://www.epochtimes.com/b5/20/6/18/n12195857.htm
油漱口拔出細菌 每天5分鐘遠離牙病和口臭文/安娜.傅雷克(預防與營養醫學專家、內科醫師)油拔法就是用油漱口,拔出口腔內細菌,從而預防和改善牙齦發炎、口臭等許多口腔疾病。(Shutterstock)

人氣: 8459

【字號】    

更新: 2020-06-19 2:14 AM    標籤: 油拔法, 油漱口, 漱口, 牙齦發炎, 口臭, 椰子油

【編者按】油拔法」通過用油漱口,把口腔裡的細菌「拔」出,從而預防牙齦發炎口臭、牙周病等口腔疾病。油拔法應該怎麼做?

油拔法:用油漱口,帶走口腔細菌

病從口入。在早上可以預防性地把一湯匙植物油放在嘴裡,像漱口水一樣來回在齒間鼓動幾分鐘。「油拔法」聽起來像是奧祕的宗教儀式。但是這個古老的治療傳統後面藏著一個你一定要利用的潛能!

「啜飲」油在德國不被看重,卻是一種可以把口腔裡有害細菌趕走並預防疾病的方法。因為嘴巴是進入身體的門戶,有位牙醫也曾說過,嘴是全身「最髒的」地方。含有碳水化合物和糖卻逐漸變質的食物殘渣是給有害微生物的絕佳養料,把口腔內健康的生態環境搞得一塌糊塗。如果口腔黏膜的抵抗力因為細菌長期存在而負擔過重,整個情況會惡化:造成疾病的病原體會接手指揮台,可能會出現牙齦發炎、牙菌斑和口臭

口腔發炎不是局部性的緊急事故,而會威脅整個身體的健康。我們不僅要防範孩子的「牙齒長洞」,也不容忽視口腔的衛生。完美的健康預防措施也要兼顧口腔黏膜。

價錢實惠又有效的油拔法可以派上用場:油拔法原始來自印度的傳統療法,是清潔口腔的有效方法,可以改善牙齒和口腔健康。用油來漱洗口腔能提供抗菌的保護層,把有害的細菌從嘴巴裡「拔」出來,並強化口腔黏膜和穩固牙齦,對整個口腔/咽喉以及鼻竇有療效(甚至對慢性鼻竇炎有驚人的療效)。

老實說,我一開始對這個療法存疑。但是現在因為病人無數鼓舞人心的經驗,以及深入研究這個主題之後,我的懷疑已不復存在。油拔法還有幾個優點:簡單,到處都可以做,無害,實惠沒有副作用。就讓我們開始吧!

油拔法怎麼做?

油拔法很簡單,但是絕對不能取代刷牙。在刷牙前,大約放一茶匙的油在嘴裡,然後用力漱洗口腔,並且不斷把油吸過牙間區。接著一定要把油吐掉,它已經成為黃白色泡沫狀的黏液。絕對不要把油吞下去,因為它充滿了有害物質。

油拔法絕對無害,但是要保證油在口中流動,並且不會吞下去。因此我推薦小孩最早在到達入學年齡後才做油拔法。

如果你沒有齲齒或是牙齦的問題,並且健康情況良好,那每天大約油拔一次五分鐘就足夠。如果口腔內已經出現問題,而你想用油拔法治療,那我推薦你做較長的十五分鐘。

開始時先「拔」幾分鐘。一般人一開始會覺得很不習慣。如果你覺得不舒服,請把油吐在一個小杯子裡或是衛生紙裡,基本上將它們丟進垃圾桶,而不要吐進水槽。之後用一些水把嘴漱乾淨。油拔法適合當晨間儀式。你可以利用在浴室的時間,或是煮咖啡,做早餐等例行公事的時候。吃完晚飯是適合做第二次油拔的時間。

適合用哪種油呢?

在印度用芝麻油做油拔法已經有很長的傳統。其它適合漱口的油類還有椰子油、脫臭的葵花籽油。(Shutterstock)

在印度用芝麻油做油拔已經有很長的傳統。值得推薦的還有口味好的椰子油和脫臭過(口味中立)的葵花籽油。因為你會在漱口後把油吐出來,所以原則上甚至可以用提煉過的油。

當然油拔法不是萬靈丹,但是能跟你強調脂肪均衡的新飲食相結合,有很大的潛力能改善你的健康狀況。比起其他的改變,你可能可以更快感受到對牙齒健康的效果:口氣清新,牙齦較少出血,較乾淨的

yeung_ma    發表於 20-11-5 20:49
wcpcelia    發表於 20-11-3 15:36
C.yan110    發表於 20-11-3 13:02

伯爵府

crystal媽咪 發表於 20-11-3 12:32
如果你有嚴重牙周病
其實不適合植牙

Agree, 植完又會甩,又要再攪過。所以一定要處理好牙周病先。

男爵府

crt1234 發表於 20-11-3 12:48
咁要預幾多錢?
人人情況同程度唔同, 如果你都有牙既問題, 建議你問返你睇開個牙醫好D... ...

如果大約咁講:
深層洗牙 - 萬幾左右
要植牙 - 2-4萬一隻左右(視乎要否加牙骨粉等)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

twc729 發表於 20-11-3 12:13
有無問過工聯會牙科?

強烈唔推薦去工聯會..
我以前就係貪平去工聯會脫智慧齒.
搞到我牙較都 .... 移位..

最後都係要去私家慢慢托番好個位

珊瑚宮

番大陸整牙
有D人幫襯賣行廣告但未必合規格牙医
但正規國家級牙医医院
吾會亂黎卦?

窮起上來
維一可考慮

我反為不信賣廣告個D

如果北京領導人去睇個D

我都吾怕去

搭飛機來回都抵過香港郁下幾萬幾萬

玩具萬歲!

男爵府

C.yan110 發表於 20-11-3 12:09
有隻牙唔要得話植返要成3萬幾4萬

我樓下植牙16000,我朋友上年暑假先植完,但地點未必方便你

子爵府

ohmygosh 發表於 20-11-3 12:41
回覆 amandadog 的帖子

不容忽視我哥近年已經有咁嘅情況

謝謝你!我有問醫生應該奌様處理?佢又冇叫我做任可嘢,只係叫我自己注意多淸潔牙齒,多用牙線同漱口水。

伯爵府

想生BB熱投

C.yan110 發表於 20-11-3 12:09
有隻牙唔要得話植返要成3萬幾4萬

無錢人,一般唔係植,係帶假牙。假牙齊晒都唔洗兩萬。

你唔好諗高級治療,試下由平價治療著手。
I am Agent P

大宅

龍慶堂我仔而家做緊深層洗牙,說他有牙周病,分三次洗,每次牙周病洗牙診金$1000
洗牙會幫你搽麻醉藥,全程洗牙過程不痛苦,但脫智慧牙每隻$5000都好貴下,窮人來說吃力

C.yan110    發表於 20-11-3 14:05

男爵府

hedhed 發表於 20-11-3 13:06
無錢人,一般唔係植,係帶假牙。假牙齊晒都唔洗兩萬。

你唔好諗高級治療,試下由平價治療著手。
我無諗高級治療吖, 係睇牙醫時佢無提平D既方案比我, 但我會再問下佢的

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我唔知我有冇。
但我都唔捨得用咁多錢去洗牙。(一年一次果D有,但深層果D貴我冇洗過)
我以前有排都成日流牙血,仲好似有D鬆,我的起心肝淘左水牙線,仲有超聲波撩牙石支野,日日沖涼時好比心機係咁洗,係咁了,仲乾淨過出去洗牙,過左一兩星期之前,就冇再流牙血。牙都實淨番。而家只係一兩個星期會再咁整自己一次,直到現在牙都仲好健康,你又試下啦。幾舊水,就算唔得都唔肉痛啫。

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

C.yan110 發表於 20-11-3 15:30
我無諗高級治療吖, 係睇牙醫時佢無提平D既方案比我, 但我會再問下佢的

我以前係牙醫診所姑娘(不過冇牙醫介紹)

你去睇多個牙醫問意見吖

C.yan110    發表於 20-11-3 16:38
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

C.yan110 發表於 20-11-3 11:54
話我好嚴重同埋搞會複雜, 唔岩教學

仲以為嚴重先收, 你除左牙周病仲有無要補牙 ?之前有POST話牙周病深層洗一次要$8000, 有D又話要2萬幾

侯爵府

seaman1982 發表於 20-11-3 15:38
我唔知我有冇。
但我都唔捨得用咁多錢去洗牙。(一年一次果D有,但深層果D貴我冇洗過)
我以前有排都成日流 ...
我C6最近用水牙線都覺好有效。

伯爵府

seaman1982 發表於 20-11-3 15:38
我唔知我有冇。
我以前有排都成日流 ...

請問可以PM我link? 謝謝。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

trendy007 發表於 20-11-3 16:13

7.0fu置该句(emoji)wrZScQsOmB7(emoji)打кǎI(emoji)τa0寶(emoji)或坫击炼接 https://m.tb.cn/h.4XopjOF?sm=3964ac 至浏.览览.器【冲牙器正畸专用洗牙器家用牙齿清洗工具口腔清洁洗牙神器水牙线】

大宅

fitfish 發表於 20-11-3 12:06
又咁講
大陸一樣有正規牙科醫院
廣州有間好出名

都唔使去咁遠,返深圳,去正規的政府醫院就得啦!,經濟實惠,好多年前上去治牙周都係2000元左右。

水晶宮

trendy007 發表於 20-11-3 16:13

3(emoji)fu致这一行(emoji)6jfecQsnLZo(emoji)回(emoji)木/兆宝(emoji)或点几连结 https://m.tb.cn/h.4XoK0Sb?sm=42e14a 至流览器【超声波牙结石去除器洗牙齿污垢除牙石神器洗牙器家用速效溶解牙石】

首頁
12345...15

尾頁

跳至