少年成長

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chingcat 發表於 21-1-19 17:38
無啦!呈一太差,呈二追上來都只能1C,2A。之前的師兄師姊考pre S1水準低,舊年强個班p6又無咗pre S1 ...
全級得十幾個入band 1 真係比一般小學少.... 一級有幾多人? 1C都唔錯.. 大抽獎無分 band 1 ABC, 係band 1 都可以揀...

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 17:40
全級得十幾個入band 1 真係比一般小學少.... 一級有幾多人? 1C都唔錯.. 大抽獎無分 band 1 ABC, 係band 1 ...

學校大多數去直資,所以唔在乎 pre s 1, 正所謂"我過咗海就係神仙,後面D人嘅嘢關我鬼事" 都唔知點解政府要搞個咁嘅嘢, 點解唔係跟自己成績要睇埋前面嗰啲人嘅成績。 但係佢話大抽獎1C使唔使諗,要 揀band2。只係自行搏1C有機會我覺得成績都唔係真係太差,得一科8X幾其他全部9X幾。 竟然話畀我聽…

翡翠宮

chingcat 發表於 21-1-19 17:45
學校大多數去直資,所以唔在乎 pre s 1, 正所謂"我過咗海就係神仙,後面D人嘅嘢關我鬼事" 都唔 ...
直資有無pre S1考呢? 我都唔係好記得... 當然, 師兄師姐唔會出力同小學考好個試... 不過呢個算係統一考試去衝量唔同小學的程度... 我揀小學比仔時就係睇中小學升band 1 率高.. 入左去讀, 唔洗太大壓力爭排名

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 17:52
直資有無pre S1考呢? 我都唔係好記得... 當然, 師兄師姐唔會出力同小學考好個試... 不過呢個算係統一考試去 ...
我嗰陣都有睇呀佢嗰個升中率好靚㗎!
但係原來係假像, 新小學政府係頭幾年會畀多啲percentage佢地嫁

翡翠宮

chingcat 發表於 21-1-19 17:56
我嗰陣都有睇呀佢嗰個升中率好靚㗎!
但係原來係假像, 新小學政府係頭幾年會畀多啲percentage佢地嫁:nothi ...
咁就真係無計... 還好依家仲係band 1C成績... 仲可以搏下.

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 17:52
直資有無pre S1考呢? 我都唔係好記得... 當然, 師兄師姐唔會出力同小學考好個試... 不過呢個算係統一考試去 ...
應該有pre s1校啩, 不過佢哋係有學校收咗之後完全放鬆,我見佢哋一日喺度玩, 仲要唔係好覺老師點教書。

翡翠宮

chingcat 發表於 21-1-19 17:58
應該有pre s1校啩, 不過佢哋係有學校收咗之後完全放鬆,我見佢哋一日喺度玩, 仲要唔係好覺老師點教書。
...
我仔當年小學都無谷佢地pre s1... 好多中學都用pre S1成績分班, 有D都會出下力考...不過相信好多都係hea考...

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 18:02
我仔當年小學都無谷佢地pre s1... 好多中學都用pre S1成績分班, 有D都會出下力考...不過相信好多都係hea考. ...
所以根本係個制度有問題

翡翠宮

chingcat 發表於 21-1-19 18:06
所以根本係個制度有問題
都無辦法, 除非呈分試變公開考試... 不過又無理由要小學生面對一鋪定生死嘅試...

男爵府

畀面勳章

lojo11 發表於 21-1-19 18:09
都無辦法, 除非呈分試變公開考試... 不過又無理由要小學生面對一鋪定生死嘅試...
...
記得我當年升少都唔係咁計

翡翠宮

chingcat 發表於 21-1-19 18:21
記得我當年升少都唔係咁計
我當年係學能測驗不過近年都有改善, 起碼自行收生會早通知... 我仔當年真係等到放榜...

大宅

chingcat 發表於 21-1-19 18:06
所以根本係個制度有問題

通常考完呈三又有offer的小朋友都一定比較hea, 你叫佢為咗pre s1温書係無可能,學校可以做嘅就係keep住比功課預備pre s1, 咁小朋友跟返學校要求交齊功課相信都唔會差太遠

首頁

尾頁

跳至