3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢就黎4歲,近呢2個月,事無大小咩都要自己做

所有自己既野都要自己攞,就算佢整污糟幫佢攞張紙巾都唔得,如果幫左佢就會大喊,然後迫你還完番,自己再重新做一次。

可以一整日都因為人地幫左佢而爆喊!其實佢係咪有情緒病?唉

男爵府

我個3歲前後就開始係咁. 例如無俾佢鋪枱布, 拎筷子就大發脾氣. 佢一定要從頭做一次.
有擔心過佢係自閉, 不過帶去睇過專家又話唔係.

就快4歲收斂左少少

水晶宮

回覆樓主:

嘩正常到不得了啦
我女要自己着衫除衫,如果你掂咗佢一下(例如整一整件衫),所有都要重頭開始,除咗嘅衫要着返再除.
而家連去廁所,由開廁所板到抹妹妹到沖廁到洗手全部要自己做而且關埋門唔俾我哋睇。擦牙都係。
我當佢大個女要獨立喇,佢做唔到的自會ask for help 。

tpyjasmine    發表於 20-12-24 14:41

別墅

覺得自己大個女,想事事親力親為,可以乘機教佢做家務

大宅

回覆樓主:

我女下星期4歲,都偶爾會咁。但唔係事無大小都發癲。

別墅

但係佢有啲嘢真係執着得好緊要。我俾啲例子:

-房門一定要係佢開或者關(無論邊個出入)
-朝早瞓醒張被如果同琴日瞓覺個「形態」唔同佢就會問返你琴晚係點樣擺
-去公園玩佢要記住邊條滑梯滑左,邊條未滑,然後再搵返你確認一下
-佢嘅玩具、拖鞋如果俾人郁咗少少,佢發現咗都會爆喊

實在有太多奇奇怪怪嘅嘢,但係我又唔覺得佢係自閉,因為佢好鍾意同其他小朋友玩,出街又會同陌生人打招呼,但係就係有好多奇怪嘢囉,成日因為小事發脾氣

我有安慰自己,佢會長大,唔會成世都係咁,如果佢要自己做,我就比佢自己學習獨立地去做。不過有時一日喊得多,我都有啲懷疑人生

別墅

beautyB 發表於 20-12-8 11:06
覺得自己大個女,想事事親力親為,可以乘機教佢做家務

係呀佢好鍾意幫手,依家已經自己刷牙着衫,有時有啲簡單野,例如幫我攞啲嘢,收拾屋企,晾衫我都會叫佢參與下(既然佢咁想做)

大宅

lindamanlp 發表於 20-12-8 20:52

我個3歳都係咁⋯少少野就發脾氣喊,湊得好辛苦!希望大啲會好啲

男爵府

開心吸收勳章

FilifalaW 發表於 20-12-8 21:14
我個3歳都係咁⋯少少野就發脾氣喊,湊得好辛苦!希望大啲會好啲

點解我個女咁似你個女嘅

我女都係少少事發脾氣,但係又唔係全部都係壞事⋯⋯例如表姐做功課,佢又話要做,冇得做又喊,係婆婆屋企想洗碗,冇得洗又喊⋯⋯剪完手甲,冇得剪腳甲因為未夠長,又可以喊⋯⋯

之後大部分時間喊係因為要做家務冇得陪佢做佢想做嘅野、同埋夠時間開飯但仲想玩。每日無限loop。

有時真係唔知好嬲定好笑⋯⋯

男爵府

開心吸收勳章

有呀,我女三歲多d,一定要幫手吸塵、洗碗、開燈關燈,晾衣服、開洗衣機,唔比佢參與就會喊

仲有佢d玩具同書如果改左d位置,佢搵唔到又係會發癲⋯⋯

複式洋房

lindamanlp 發表於 20-12-7 23:29

所有自己既野都要自己攞,就算佢整污糟幫佢攞張紙巾都唔得, ...

同我仔一模一樣,我都曾經懷疑個仔有情緒病,後來喺抖音見到啲媽媽話係“固執期”過一排就會好返

複式洋房

唔知以為講緊我仔(emoji)(emoji)(emoji)

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

記性好好,叻叻
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

阿女未夠 3 歲咩都搞
掃地
拎野
開同關門
而家 4 歲
我地話佢係管家婆

複式洋房

lindamanlp 發表於 20-12-7 23:29

所有自己既野都要自己攞,就算佢整污糟幫佢攞張紙巾都唔得, ...

我個仔都係,事事都要親力親為,可能小朋友係要分擔任務,先有成功感...

男爵府

有無做啲重複行為, 例如開門關門玩一個半個鐘? 或者一路轉車碌?
又或者將玩具車排成一行?

別墅

fasola 發表於 20-12-9 20:01
有無做啲重複行為, 例如開門關門玩一個半個鐘? 或者一路轉車碌?
又或者將玩具車排成一行?
...

咁又好似無(好彩)。佢只係勁執著,自己既野一定要自己一個做。誇張到例如,坐上張凳,之後落地,佢會要你確定頭先係左邊上定右邊上,落地又係邊一邊落....

別墅

一舊番薯 發表於 20-12-9 01:19
同我仔一模一樣,我都曾經懷疑個仔有情緒病,後來喺抖音見到啲媽媽話係“固執期”過一排就會好返
...

我唔知有「固執期」呢樣野,又長知識了,多謝你!我曾經頂唔順去到一個點,打左電話番學校向老師求救,老師都好好,之後不停同我囡強調「互相幫助」呢個concept, 等佢知道有時係需要人地幫手...雖然佢既固執仍然持續,但起碼係喊少左dd,叫有d進步

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

lindamanlp 發表於 20-12-9 23:24
我唔知有「固執期」呢樣野,又長知識了,多謝你!我曾經頂唔順去到一個點,打左電話番學校向老師求救,老 ...
係咪屋企得一個小朋友會係咁呢?

首頁

尾頁

跳至