自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

用得智能電話
好多資料都出賣曬

侯爵府

仲咩要停用呀?又唔係用黎做啲咩

子爵府

減齡達人勳章

無諗過停用喎

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 shayuyu 的帖子

我Whatsapp 冇乜秘密,又冇做衰嘢,冇需要怕

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-1-11 13:32
其實你只要用智能電話,已經冇乜私隱可言啦!自己行得正企得正咪得囉
...

非常同意啊。根本平時用gmail、用google search 野,又或者download 左任何user agreement 水蛇春咁長嘅app,我地都不可能有所謂「私隱」啦。

你 googled 過脫髮,好快你下一次search 第二樣野時有生髮用品廣告置頂。又例如男人今日上網睇過咸片,聽日就有大量成人玩具廣告比佢睇(呢個我估架咋)。

fb + ws 呢次互通某些用家數據,當然又係為錢啦,想feed 啲更針對用家的廣告牟利。而佢地呢種用大數據去賣廣告必然會人工智能去execute, 咁我地小市民用家的關注點,ie to protect privacy in front of AI, 都吾會咩option架嘞,除非吾用手機吾上網。

https://www.brookings.edu/research/protecting-privacy-in-an-ai-driven-world/?amp

Evilgrin    發表於 21-1-12 20:18

珍珠宮

照用whatsapp,唔會用黎send太私人既野。無咩問題。
只於其他軟件,朋友過咗去另一通訊軟件sigxxx, 佢係有多一點私隱,不過係群組傾計,自己無法控制del msg, 萬一唔小心send錯野,只可靠群組管理員,更改銷毀日期。呢點唔適合我,因為我間唔中會send錯咗

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咪由得班黃人去signal圍爐囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

whatsapp今次連相簿中的相片都要埋,
大家用手機影相, 就米影太“私人”的相片.

現在手機已常彈出廣告(eg.你去過的網站/買過甚麼), 遲下會不會狂彈?

用免費app,係預左有廣告, 但狂彈就十分討厭

珍珠宮

所有免費嘅通訊軟件都係要靠用戶海量嘅data 去搵錢,呢個世界無免費午餐。其實share data 都係想攞big data 做其他嘢,應該唔係針對某一用戶個別訊息。

伯爵府

牛年勳章

唔會住,隨左朋友,仲有公司whatsapp.
同d埋客戶whatsapp.

公爵府

2023年兔年勳章

s160656 發表於 21-1-12 00:37
唔會住,隨左朋友,仲有公司whatsapp.
同d埋客戶whatsapp.

其實大公司,保安理由,係明文規定唔可以去 whatsapp 轉資料。
如果真係 fb 同 ws 互通,有可能會回復原始,禁用 whatsapp。

最終 fb 只會令客戶流失,得不償失。我都打算刪除 fb 戶口,做法實在太討厭。

伯爵府

tinlong22 發表於 21-1-11 13:44
講真, 自己又唔係乜新鮮蘿白皮, 阿水有興趣偷睇我食乜野Tea, 乜拉面啫

除非諗起叫人一齊做埋d非法野就話驚 ...

完全同意!
我覺得有D人成日以為自己好重要,其實阿水想知你D嘢咩!
另一個可能係⋯⋯成日做埋D唔見得光嘅嘢。否則阿茂想理你咩?
行得正企得正的人真係無咁麻煩!

pswongaa    發表於 21-1-12 02:16

大宅

回覆樓主:

冇嘢會係絕對安全

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

用得freeware就預左喇
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我三個都用緊(WhatsApp香港朋友家人、WeChat大陸親戚朋友、line一班台灣朋友),好難轉會 唔用,

侯爵府

shayuyu 發表於 21-1-11 11:02
因為whatsapp 2月8號後會share d data去facebook, 我有朋友已經話轉用其他app (line, signal, etc), 但係wh ...

無咗大家嘅私隱又邊得黎大數據年代呀, 係做咗衰野嘅人至怕私隱被暴露啫. 正常地利用互聯網, 我嘅私隐應該無人有興趣囉.

子爵府

Amy1974 發表於 21-1-12 00:45
其實大公司,保安理由,係明文規定唔可以去 whatsapp 轉資料。
如果真係 fb 同 ws 互通,有可能會回復原始 ...

完全認同

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

唔會
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

首頁

尾頁

跳至