自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我都係係萬零換咗個Staub煲,當時工人唔肯攞嚟用,話太重,封咗塵。

到工人走咗,我攞嚟用,又真係堅重,炆嘢又會黐底,又要養煲,可能我唔識用,都漸漸放棄佢。

最近試過用燜燒鍋嚟炆牛肋條,就真係超正,又夠淋。

珍珠宮

我做左2O幾年煮飯婆,我認為煮得好吾好食同個煲關係不太大。你睇吓肥媽同鼎爺,廣告商俾個咩煲咩鑊佢哋都係咁煮,d拍擋都食得好滋味

珍珠宮

我c6話買到咁靚樣嘅煲通常都吾會入廚房,只用黎收藏

男爵府

loved 發表於 21-1-22 20:43
我做左2O幾年煮飯婆,我認為煮得好吾好食同個煲關係不太大。你睇吓肥媽同鼎爺,廣告商俾個咩煲咩鑊佢哋都係 ...

我都畀人慫恿咗換咗個大煲,以為用咗個煲就可以變廚神!

而家個煲響度又阻定,掉咗佢又有啲浪費。

侯爵府

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 21-1-22 17:09
Staub 煲湯,用左5年,啲湯好好味,值得買

我有個細號staub 炆餸好正!

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-1-22 19:56
我都係。我有個26定再大啲,幾年前朋友送,包裝拆都未拆放係櫃,就係嫌太重。
...

我2個人 用24煲湯都可以

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

LC,Staub都有用,講真 Staub
真係好用好多(emoji)好後悔買咗幾個LC!

珍珠宮

him-bb 發表於 21-1-22 20:58
我2個人 用24煲湯都可以

Same

男爵府

我萬寧換的24cm,staub, 用黎炆牛腩,整雞煲,無水蒸海鮮,最鐘意佢唔係易潔物料,又唔使點用洗潔精洗。

水晶宮

auhiyo 發表於 21-1-22 17:40
你要應付係太重問題,你唔怕重就得,我每次睇到好靚都有衝動去買,但一攞上手真係拎唔掂放棄。
...

靚係幾靚嘅,但實在太重真係唔啱我

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

兩樣都有, 基本上我係煮乜都用佢地(買左冇理由擺係到)
LC色靚, 但真係好易花晒(冇心機整靚返佢), staub就比較鎖水

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

okgoodla 發表於 21-1-22 20:54

我一個煲湯,一個係鑊咁炆野,兩個真係好夠

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

okgoodla 發表於 21-1-22 20:54

煲粥都快靚正,唔痴底

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我用staub, 少用因為好重! 但凍凍地用黎整煲仔飯一流 簡單方便

大宅

我有幾個LC 當初係貪佢粉紅色好靚用落都覺得值既
我有時唔記得㩒掣煲飯都係用LC煮 夠熱 快靚正
有時就用黎整煲仔飯
最多時間係用黎碌公仔麵成碗上枱

侯爵府

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 21-1-22 21:32
我一個煲湯,一個係鑊咁炆野,兩個真係好夠

我得一個,真係主力炆肉! 好用!

侯爵府

重!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

monsterparentss 發表於 21-1-22 20:38
我都係係萬零換咗個Staub煲,當時工人唔肯攞嚟用,話太重,封咗塵。

到工人走咗,我攞嚟用,又真係堅重, ...

要中火慢慢燒熱個鍋,用法同不銹鋼差不多,唔會黏底,我經常用嚟煎豬排整洋蔥豬排,肉汁保留得好好

男爵府

如果你鐘意又成日煮,咁就好值得入手。炆野煲湯一流又耐用,贵買平用。但我唔敢俾工人用,我驚打爛我個電磁爐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

TMC3012 發表於 21-1-22 21:13
兩樣都有, 基本上我係煮乜都用佢地(買左冇理由擺係到)
LC色靚, 但真係好易花晒(冇心機整靚返佢), st ...

我反而唔鐘意LC太靚,唔係我杯茶
Staub係超好用

首頁
12345...10

尾頁

跳至