自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仲有2個月就3歲半,同我大女同期言行真係好唔同:
1. 言語遲緩,仲未識成句表達,單字為主
2. 成日尖叫,閙佢就喺度笑,以為玩緊
3. 成日擒sofa,台,跳sofa, 當彈床
4. 專登倒瀉台面d野,玩具玩玩下掉哂落地
5. 仲係要人幫佢刷牙,有時會飲哂d浪口既水
6. 木顏色crayon 畫畫下紙就專登畫落台面
7. 夜晚搞到夜一夜,癲到攰先肯訓
8. 開大時一坐就高射炮痾尿搞到成地都係,佢完全冇知覺
不能盡錄...
係咪仔都係咁? 我大女3歲已經好企理,仲可以同佢玩儲貼紙獎勵計劃,而我仔,晚晚都同佢鬥精力,救命

水晶宮

campbell 發表於 21-3-16 23:12
2. 成日尖叫 ...

我個仔好湊,好教過呀囡 好多
我囡湊和教都令我嘔血
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

係,淘氣d。要train多d。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

育兒性格勳章

2. 成日尖叫 ...

我個仔已經三歲半,情況同你個仔差唔多。
仲要用緊片,上堂成日俾老師投訴
最後帶咗佢睇醫生,有發展遲緩。

大宅

2. 成日尖叫 ...

唔好介意,有冇去評估?
你仔仔似過度活躍或自閉譜系。

快去參加訓練。

子爵府

2. 成日尖叫 ...

兩胎都係採用一樣的管教方法?咁真係辛苦媽媽了

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我大仔好好湊,聽話,細仔暫時得幾個月,未知

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

2. 成日尖叫 ...

健康院有無跟過?
放下自在

男爵府

bbchu0316 發表於 21-3-16 23:35
唔好介意,有冇去評估?
你仔仔似過度活躍或自閉譜系。

同意,親友兒子就係咁,一直逃避唔理直到上小學老師不停投訴,最後經社工轉介確診為過度活躍要食药,佢阿媽就睇精神科

同健康院姑娘講,轉介醫生評估,一係自費去協康會做評估,現在還細,如能早期介入,情況可能會有改善

伯爵府

有冇帶佢睇醫生評估一下。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有比較 ,男仔係麻煩啲,可能遲熟過女仔。
我兩女、阿仔就

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

就咁聽你講都覺得有啲徴像…
去評估吓好啲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

campbell 發表於 21-3-16 15:12
2. 成日尖叫 ...

我3個仔女,除左要幫佢地刷牙(無吞晒d 水),試過1~2次畫牆(話完後無再畫),無你小朋友d 問題呀。

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

男曳好多,不斷試你底線

水晶宮

emibaby 發表於 21-3-17 00:02
男曳好多,不斷試你底線

男爵府

男仔係百厭d,精力充沛,但我個就6歲都無你個咁嘅行為,你會唔會考慮帶小朋友去做下檢查?
不過的確疫情影響,小朋友無得放電係比較難湊。

禁止訪問

水晶宮

藴藴 發表於 21-3-17 00:06
男仔係百厭d,精力充沛,但我個就6歲都無你個咁嘅行為,你會唔會考慮帶小朋友去做下檢查?
不過的確疫情影 ...

我仔7歲前都乖、聽話。而家9歲 不停搵我黎蝦,知我唔會打佢(只會嫦娥),就成日駁嘴駁舌....開始反我!
我由好錫佢,變成怕左佢.....有衝動中學送佢去赤航等人教。

禁止訪問

用戶要求終止服務

牛年勳章

你講嘅嘢,我以為男仔都係咁嘅,我個仔 BB 到幼兒都好難湊,除咗佢講嘢唔錯,口仔仲好識氹人,我覺得大部分男仔都係咁,少部分乖乖合作。朋友安慰我難湊嘅大咗特別暖心,我個仔真係好窩心體貼㗎,捱住先,會有回報!
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至