自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

剛收到一個自稱上海工商銀行電話,俾佢個全名同職員編號,信用卡號都講咗我知,講我欠咭數9千幾元未找數,我講十幾年都未上過大陸,佢講得出我身分證號碼及姓氏,叫我報警,我講叫佢俾上海浦東公安電話我,佢講冇電話,但佢銀行可以幫忙我轉吾知邊度報案,又叫我搵個安靜啲地方,幫我接過去有關部門報定案,其實點解會個我身分證號碼

男爵府

你想成為新聞版其中一人?

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

flashsilver 發表於 21-3-26 14:08
你想成為新聞版其中一人?

吾想,淨係想知各jm 有冇收過類似情況

男爵府

coo1068 發表於 21-3-26 14:03
剛收到一個自稱上海工商銀行電話,俾佢個全名同職員編號,信用卡號都講咗我知,講我欠咭數9千幾元未找數, ...

而家騙案真係層出不窮!
如果真係怕係真的,我會搵大陸商行的總機,打去問下

wcpcelia    發表於 21-3-26 15:59

男爵府

冇. 應該係你資料泄漏左或俾人賣左, 快D叫銀行停左張卡.

象牙宮

loveyou3000 發表於 21-3-26 14:11
而家騙案真係層出不窮!
如果真係怕係真的,我會搵大陸商行的總機,打去問下
...

但我只係覺得9千幾元,要唔要搵人追你

子爵府

coo1068 發表於 21-3-26 14:13

你最好重置你部手機,佢哋會黑入手機的,youtube 好多片有講

大宅

回覆樓主:

有埋你ID number咁堅

男爵府

coo1068 發表於 21-3-26 14:13

幫佢講埋下一步: 轉去相關部門, 聽左你個案件, 認為有可疑, 銀行將你電話轉駁到公安局, 公安局表示要調查, 會凍結你戶口, 叫你俾保證金, 過兩日就叫你俾調查費, 解凍費...

大宅

回覆 coo1068 的帖子

我幾個月前收到同樣電,不用理會,只係你資料外洩。香港人糸內地冇物業糸申請唔到信用卡,而且信用卡糸一定要本人到分行取。

象牙宮

kkbaby01 發表於 21-3-26 14:20

我幾個月前收到同樣電,不用理會,只係你資料外洩。香港人糸內地冇物業糸申請唔到信 ...

新招式但身分證號佢哋知就有啲擔心

象牙宮

kkbaby01 發表於 21-3-26 14:20

我幾個月前收到同樣電,不用理會,只係你資料外洩。香港人糸內地冇物業糸申請唔到信 ...

佢講我資料俾人盜用

珊瑚宮

你意思對方有你信用卡號碼同身分證號碼??

珊瑚宮

諗都唔使諗啦!見到呢個電話號碼就知係騙案啦!仲同佢講咁多我都收過 即刻cut線囉!

大宅

糸,同我接果個電話內容一樣。

象牙宮

chuiyeebird 發表於 21-3-26 14:25
你意思對方有你信用卡號碼同身分證號碼??

信用卡號碼係佢講,講我係上海申請,但身分證就係講中

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

coo1068 發表於 21-3-26 14:36
信用卡號碼係佢講,講我係上海申請,但身分證就係講中
應該資料外洩, 千其唔好理佢
有懷疑要報警

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

前二日有個好似長途電話號碼打黎話係電訊公司(普通話), 講出我全名 。 話有個大陸電話 131xxxxxx 打出好多違規電話 , 地點係北京 , 仲講出我身份證號碼 , 我之後一輪咀講咗自創 bb 話 , 佢問我你講咩話 ? 我跟手收線

最近我只登記過普檢 + 打疫苗+ 回鄉証 , 咁都泄漏咗

好得人驚

大宅

請真而家個人資料已經不是秘密,所以收到電話講欠銀行錢唔好理佢,自己打去銀行確認最穩陣。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

coo1068 發表於 21-3-26 14:03
剛收到一個自稱上海工商銀行電話,俾佢個全名同職員編號,信用卡號都講咗我知,講我欠咭數9千幾元未找數, ...

登記做任何會員, 都有機會洩漏個人資料, 由其是免費送禮物的廣告/抽獎

首頁

尾頁

跳至