嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近帶小朋友去游泳池, 游完水D皮膚比較易紅同有少少敏感,
好似有少少濕疹返發, 係唔係唔應該帶佢去游泳池玩呢?

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

納蘭小主 發表於 23-2-7 14:38
早排BB又突然敏感起來, 真係唔知接觸到咩致敏源, 又係查左保濕之後慢慢退, 所以都無帶佢去睇醫生.
...

突發性敏感一定係唔知接觸左什麼物件或致敏源, 要留意佢摸過咩下次避免.
下次睇醫生時可以順便問問醫生, 有需要可以影相比醫生睇, 叫佢開定一D過敏藥比小朋友有需要時有.

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

紫淇 發表於 23-8-2 17:42
最近帶小朋友去游泳池, 游完水D皮膚比較易紅同有少少敏感,
好似有少少濕疹返發, 係唔係唔應該帶佢去游泳池 ...

我覺得如果濕疹發作時最好都係避免, 等皮膚情況穩定先去.

侯爵府

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:30
今日同佢換片時發現大脾位起曬蚊爛, 同佢拍左D爽身粉好了些.

唔知係咩原因起敏感, 要唔要同佢睇下醫生? ...

之前我朋友個BB都無啦啦起風爛, 佢分享左可以用治敏加速Zyrtec (無糖香蕉味) 2歲以上可以服用的.

朋友講呢隻係兒科醫生開比佢小朋友用, 我上網搵唔到藥水圖片, 但搵到藥丸圖片, 可參考一下.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊