自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

伯爵府

littlehoneymum 發表於 21-4-26 09:56
做咗八年都係呢個價,唔怪得知佢想加人工!
呢個時勢你急,佢唔急!
你唔要,大把人要!

又系咼。

男爵府

木土土 發表於 21-4-26 10:28
完約,僱主不續約,才需要比長服。
僱主提出續約,工人拒絕續約,是不需要比長服。
...

係? 咁我比我個 agent 水咗...

不過唔緊要啦, 佢都幫咗我幾份約, 我啲小朋友都係佢湊大, 其實係唔係我都會照比, 我仲另外比多一萬佢當多謝佢咁多年嚟嘅照顧...

男爵府

Candylau138 發表於 21-4-26 09:36
正常價$4630

講真,正常你出呢個價,佢唔走算好,我朋友開頭出$7000請唔到,而家再加$1000,出到$8000都仲係好難請姐姐,你唔加俾佢,佢走都大把人爭住要。

水晶宮

畀面勳章

李豆豆 發表於 21-4-26 10:28
咁你可以加少少,佢唔制就由佢,唔需要照顧細路,工人要唔要都得,洗乜俾人威脅
...

係囉,我初時以為要打理成頭家

既然覺得佢無禮貌,我直頭無視佢要求,佢最好自己走

琥珀宮

Candylau138 發表於 21-4-26 10:10
其實佢可以同我商量只係我覺得佢呢個方式好似威脅我咁,條氣唔順

呢個方式係令你知道佢想你加佢人工,佢覺得咁比當面講易開口姐,你又唔洗當場回答,比時間你考慮。

其實唔算威脅。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

testher 發表於 21-4-26 10:32
講真,正常你出呢個價,佢唔走算好,我朋友開頭出$7000請唔到,而家再加$1000,出到$8000都仲係好難請姐姐 ...

$8000,好恐怖
如果加到$8000我真係食自己算了

水晶宮

做左8年, 佢都好安分,

會加俾佢,但唔係加到8千呢d 位.

伯爵府

其實佢可以同我商量只係我覺得佢呢個方式好似威脅我咁,條氣唔順
完全唔覺咩威脅

珍珠宮

Candylau138 發表於 21-4-26 09:52
我就係好鬼嬲,好似威脅我咁,

你仔女已大,如我是你一定不會給她威脅到,沒工人也可以!

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

如果仔女大晒,又唔係有必要一定有工人,咁加幾百就算,唔肯就直接唔用工人,自己做返家務

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

testher 發表於 21-4-26 10:32
講真,正常你出呢個價,佢唔走算好,我朋友開頭出$7000請唔到,而家再加$1000,出到$8000都仲係好難請姐姐 ...
支持樓主唔加人工等工人自己走, 放個工人俾工人出去搵多D
俾其他有需要工人既家庭
而家個長服都係2萬幾,
工人走去賺份8千既, 1年唔洗搵得返果8年長服有餘啦
真係識計既姐姐仲會希罕個長服咩, 直接走人

男爵府

Candylau138 發表於 21-4-26 10:00
我屋企個個都係大人,剩係做家務, 仔唔喺香港讀書,我兩公婆成日出街, 唔算多家務做,係我自己懶啫
...

得兩個大人就唔使請工人啦,疫情以來請海外工人要多使好多錢同時間,本地工人個個都揀工。你屋企少嘢做,但工人想搵多d都好正常。我識人類似情況,工人日頭去佢鄰居屋企做搵多一份我知違法但我都無告發,因為佢鄰居都好慘,單親要返工,小朋友唔復課,工人又走咗。好多家庭真係好需要工人,工人要加人工都要焗住加。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Candylau138 發表於 21-4-26 09:52
我就係好鬼嬲,好似威脅我咁,
炒佢啦~
自己做好過~

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-4-26 10:34
$8000,好恐怖
如果加到$8000我真係食自己算了

佢2公婆要返工,老婆同99唔啱,暫時仲99湊,但好大磨擦,所以請工人,但搵咗半年都未搵到最初公價請無人肯做,加到$7000都搵唔到啱,上個月再加$1000 仲搵緊

男爵府

littlefunpig 發表於 21-4-26 10:40
支持樓主唔加人工等工人自己走, 放個工人俾工人出去搵多D
俾其他有需要工人既家庭
而家個長服都係2萬 ...

其實收緊4千幾果啲工人扭加人工好正常。就好似打工咁,明知自己underpaid , 老闆唔識do , 你打工有好路數真係會走人,不過樓主case 又唔係一定要工人,咁咪由佢走囉,大把人爭住要

侯爵府

明呀,但唔好激氣,就當文化唔同
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

Candylau138 發表於 21-4-26 09:25
做左8年,今朝一早sent左兩張新聞訊息比我,我覺得佢好冇禮貌,要加人工可以親自同我講或者寫訊息給我,而 ...

俾我會等佢出聲先,態度好嘅可以加小小,但講明唔係因為報紙所講嘅嘢,係因為佢已經做咗八年。態度差我會問佢有乜嘢打算。就算被人威脅都未輪到佢(一個顧員)。我寧願出高價請過個,都唔會留一個威脅我嘅人在家中。

子爵府

好媽媽勳章

我屋企個個都係大人,剩係做家務, 仔唔喺香港讀書,我兩公婆成日出街, 唔算多家務做,係我自己懶啫
...

如果我係你就唔會請姐姐了,可以請鐘點做家務

大宅

...

請鐘點

子爵府

好媽媽勳章

PANCO 發表於 21-4-26 10:13
搭單問吓,我工人完左第9個約請返家鄉,係佢話唔續約的,請問我係咪一定要full paid長期服務金呢?只想知清 ...

佢自己唔續約, 跟法例你可以唔比, 但記得要black and while 確認係佢自己唔續約.
不過, 如果你覺得姐姐做左咁多年, 而又唔錯的話, 你都可以照比的.

首頁
23456...16

尾頁

跳至