自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今日我仔在迪士尼家庭洗手間失控尖叫,突然有人問入面有無人?我同先生已處理着仔的問題疲憊不堪,出來時那男士很質疑說我們在洗手間虐待仔,勇士上身話點知我地系入面做咩?話屯門有女仔俾人強姦……
我同先生同佢理論講明我仔自閉加智障,有自殘。我仔也因為現場太吵而拍頭尖叫,但有位女士出現說我們必須禮貌同那誣衊我們的男人道歉……指着她坐在輪椅上的女兒說她也是sen,又話sen唔系點點點……我當下覺得很崩潰。她的sen女兒情況是怎樣並不代表所有sen,但她說她很了解。
結果,報左警,那女士還說一定要俾個教訓我地,但迪士尼工作人員就放走左那聲稱我們虐兒的人,我們和兒子就要等警察黎俾人抄資料。
系米想逼死我先安樂。
我又唔系罪犯…
就算有錯,只是我兒子在尖叫,我們也不想,已在安撫佢,最惨系果位同系sen媽的人。俾咩教訓我地,佢一定好安樂了。

水晶宮

回覆樓主:

Big hugs to you

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

抱抱!

Sen 有好多種,我相信你的辛苦與無奈。
加油,希望小朋友會慢慢改善。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Mar9b 發表於 21-5-2 18:01
今日我仔在迪士尼家庭洗手間失控尖叫,突然有人問入面有無人?我同先生已處理着仔的問題疲憊不堪,出來時那 ...

佢唔明白

不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

今日我仔在迪士尼家庭洗手間失控尖叫,突然有人問入面有無人?我同先生已處理着仔的問題疲憊不堪,出來時那 ...

冷靜, 唔好為d無謂人影響心情
放下自在

男爵府

回覆樓主:

樓主你可以注意一下帶小朋友外出既時間及地點。如果你話你小朋友比嘈音搞到失控。咁你試下閒日去。假日呢d 景點迫爆。正常人都失控。閒人體會唔到你既問題所在。有事發生就變左千夫所指。無奈。加油。祝你地生活愉快。

公爵府

牛年勳章

樓主唔好咁嫐,因為最近多左虐兒和侵犯兒童的個案,多左人關注兒童都係好事。當然另外那個SEN的家長唔明白點解你仔仔和她女兒的分別就指責你確實有不是的地方,可能佢冇接觸過你仔仔這類的孩子,因為每個SEN的孩子都不一樣。但多左人關注兒童對社會來講都係好事。清者自清,唔好俾咁大壓力自己,欣賞你咁錫仔仔,帶佢去迪士尼玩,希望你地有個歡樂的時光。

男爵府

回覆樓主:

樓主,唔好唔開心。真係唔係太多人明白 SEN 家長的苦況,盡咗力就得啦喇。唔好俾太大壓力自已。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Sen家長唔易做,加油
人生路上一定會遇著d阿茂阿壽,過咗去就過咗去,唔好因為呢d小風波影響心情
始終對方都係怕你傷害小朋友,你就當遇上個想保護小朋友嘅人吧

珍珠宮

回覆樓主:

明白媽媽想帶去小朋友去製造回憶,但無奈你都清楚仔仔情況,人多嘈吵會影響失控,下次真係取捨避免去這些地方。但都好明白你的辛苦,我相信你係好努力和愛你小朋友,加油

伯爵府

lambxxx 發表於 21-5-2 18:14
樓主你可以注意一下帶小朋友外出既時間及地點。如果你話你小朋友比嘈音搞到失控。咁你試下閒日去。假日呢d ...
我仔在洗手間系因為唔想離開樂園有情緒……
出來尖叫拍頭因為我們同對方大聲爭執……
我承認當下我也有點失控地去和他辯論,影響了仔。

珍珠宮

戥你們慘,比人誤會仲要報警,不要唔開心啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

樓主,明白你嘅難處,但亦請你體諒嗰位男士,佢都係緊張入面嘅小朋友,可能當時係多事咗啲,但係又諗吓,如果臨臨學校嘅老師多事一啲,佢就唔會死。希望你平心靜氣落嚟,要知道嗰位男士嘅出發點都係驚小朋友有事啫。
仲有,如果小朋友有情緒問題,你何必要大聲同人嘈呢?所有嘢都係會一環扣一環,互相影響嘅。

girlbear    發表於 21-5-3 13:32
Haz-mama    發表於 21-5-2 19:04

伯爵府

DIMDIM2011 發表於 21-5-2 18:18
明白媽媽想帶去小朋友去製造回憶,但無奈你都清楚仔仔情況,人多嘈吵會影響失控,下次真係取捨避免去這些地 ...
我仔除左手機,最鐘意去迪士尼,也經常去的,以往去到都開心的,但今日,有扭計,好多要求,所以當時我們在園外的家庭洗手間打算離開,但仔唔想,就發脾氣了。

琥珀宮

那男士開頭既懷疑並非無理,確實有機會幫到被虐兒童。其實你出來解釋一下就無事,只是誤會,唔算係人地誣衊你。

珍珠宮

Mar9b 發表於 21-5-2 18:26
我仔除左手機,最鐘意去迪士尼,也經常去的,以往去到都開心的,但今日,有扭計,好多要求,所以當時我們在 ...

那真係辛苦媽媽了

伯爵府

麟媽媽 發表於 21-5-2 18:26
樓主,明白你嘅難處,但亦請你體諒嗰位男士,佢都係緊張入面嘅小朋友,可能當時係多事咗啲,但係又諗吓,如 ...
我有同警員講我明白那男士的原意,但我想起俾人當罪犯又因為兒子這段時間情緒的變化,我真的很痛……

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

或者用柔和少少嘅語氣慢慢解釋事情結果可能會變得不一樣

瑪瑙宮

个男人点解唔等埋差人黎先走

伯爵府

木土土 發表於 21-5-2 18:28
那男士開頭既懷疑並非無理,確實有機會幫到被虐兒童。其實你出來解釋一下就無事,只是誤會,唔算係人地誣 ...
解釋了,當然我必須說的是佢當時俾我的感覺是好像我們系洗手間阻住佢,所以我覺得好騷擾。當然,他知道了也打算離去,但有1位女士加入了,說我們不好,佢系好意,我們必須同佢道歉。

首頁

尾頁

跳至