自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

爸爸之前因為耳塞、耳鳴同耳仔痛去左睇醫生, 食左藥打抗生素差唔多成個月都未見好, 驚佢唔係感染而係生野

醫生建議抽血驗抗體, 結果話發現到EB病毒抗體。

不過醫生話有抗體唔等於一定有事因為個假陽性好高, 建議爸爸隔一個月左右再抽多次血, 又或者直接入醫院做鼻鏡同磁力共振。

唔知因為爸爸怕入醫院定係因為覺得個醫生唔可信, 佢唔肯再去做檢查,

仲自己去睇中醫, 食完藥就成日話自己無事。
想問問做抽血驗抗體係咪好唔準? 定係應該搵多個醫生問下意見?

佢以前有食煙同飲酒既習慣, 不過戒左幾年, 唔知會唔會關事?

子爵府

回覆樓主:

鼻鏡會睇到

珍珠宮

唔明白點解做test會「好唔準」?唔準嘅,做嚟做咩?覺得醫生唔可靠咪搵第二個。香港仲有好多其他醫生喎。病向淺中醫,否則到時花更多嘅錢同時間都未必醫到。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

真利 發表於 21-5-11 00:27
爸爸之前因為耳塞、耳鳴同耳仔痛去左睇醫生, 食左藥打抗生素差唔多成個月都未見好, 驚佢唔係感染而係生野
...

如果驚入院, 可去醫生照鏡先喇, 有需要再照mri

放下自在

男爵府

...

抽血驗抗體衹是初步譣測,不能作準,你爸爸已有病徵,應聽醫生建議

很多鼻咽癌患者都沒有吸煙紀錄

子爵府

牛年勳章

...

反正醫生建議再抽多次血,可以轉另一醫生檢查。
另外每個人身體一定有癌症基因,只系活唔活躍而病變,所以之前醫生驗咗是假陽性。
之於你爸爸病情,同我C6一個月前一樣,
睇咗專科,醫生話系耳水不平衡所致,
有照耳鼻鏡,食咗葯仍未有改善,醫生話這情況因人而已,有人未食晒葯已好,亦有病人食完葯9個月後好番。
至於耳水不平衡成因有好多,中醫角度系肝腎虛導致,所以你爸爸食完中葯有改善。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

...
帶爸爸去私家睇耳鼻喉科,醫生照內窺鏡,一睇就知有冇事,唔好等驗血喇!快!唔好等!鼻咽癌早期好易醫,命存率高,唔好拖。

男爵府

回覆樓主:

快D看耳鼻喉專科
醫生照 內窺鏡,一看就知
仲有抽血報告部係準嘅
你爸爸有 症狀,仲快D看

wcpcelia    發表於 21-5-11 10:02

珍珠宮

回覆樓主:

唔好再等一個月驗血啦!夜長夢多浪費時間,直接約耳鼻喉科照鼻鏡啦,有無唔尋常一照就知

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

政府檢查/覆診排期太耐, 建議即去私家照鼻鏡.

複式洋房

肺炎檢測都有假陽性啦, 抽血有假陽性我覺得唔奇
最好搵多個醫生, 問問2nd opinion 比較好。
其實一般普通身體檢查都會抽血, 但好多病就咁抽血都未必搵到

男爵府

Moti 發表於 21-5-11 01:02
唔明白點解做test會「好唔準」?唔準嘅,做嚟做咩?覺得醫生唔可靠咪搵第二個。香港仲有好多其他醫生喎。病 ...

驗血係唔準,驗血都有分幾種,驗DNA 果隻會準啲但要幾千蚊,驗幾百蚊果啲係驗EB病毒抗體,好似得6成準,最準係驗鼻咽鏡,如果見到有唔正常組織,醫生會再抽組織化驗,然後先會確診,驗血係最初步。

所以樓主,你捉你爸爸做一次鼻鏡,應該2千幾蚊做到

男爵府

...

仲有,如果爸爸唔想入院,其實照鼻咽鏡係唔洗入院,耳鼻喉科門診做就得,我上個月先做完,埋單$2700 保險claim 足,$1都唔洗俾

珍珠宮

testher 發表於 21-5-11 10:51
驗血係唔準,驗血都有分幾種,驗DNA 果隻會準啲但要幾千蚊,驗幾百蚊果啲係驗EB病毒抗體,好似得6成準,最 ...

係囉,就係話如果唔準;點解要嘥錢嘥時間做,做完都係無意義嘅。不如一開始就做啲真係有用嘅檢查。

男爵府

Moti 發表於 21-5-11 11:11
係囉,就係話如果唔準;點解要嘥錢嘥時間做,做完都係無意義嘅。不如一開始就做啲真係有用嘅檢查。
...

都唔係既,正常醫生唔會即刻叫你照鏡,因為隊支鏡落鼻咽都算入侵性手術,所以先驗血都ok既,但既然驗到有問題就更加要做進一步檢查。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我試過抽血幾次都係positive, 不過指數唔高。照過鼻咽無事。

醫生話positive 唔代表有鼻咽癌,曾經發炎,或長期鼻敏感鼻竇唔好都會。

珊瑚宮

照鼻鏡千幾至二三千
抽組織五千上下
驗血吾知$ 以上診所計
其实都幾痛
怕老人吾合作
入院麻醉做好D
玩具萬歲!

珍珠宮

testher 發表於 21-5-11 11:13
都唔係既,正常醫生唔會即刻叫你照鏡,因為隊支鏡落鼻咽都算入侵性手術,所以先驗血都ok既,但既然驗到有 ...

同意,所以樓主父親唔好再拖了,搵個好醫生follow up啦。

男爵府

fitfish 發表於 21-5-11 11:19
照鼻鏡千幾至二三千
抽組織五千上下
驗血吾知$ 以上診所計

照鼻鏡真係唔洗入院做,入院貴好多,但如果照到有事,要抽組織先再入院啦,我未試過抽組織,但照鼻鏡照過3次,都唔痛,其中有一次連麻醉都無落

大宅

去私家照照啦

首頁

尾頁

跳至