婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛抽左針,等報告中
忐忑不安

21/5 update
Imaging Centre 打嚟,嚇死
原來佢係問份報告 send 去我個醫生嘅邊一個診所。。。多口問左句,佢哋話未有報告

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Natdrew 發表於 21-5-20 08:20
剛抽左針,等報告中
忐忑不安

始終都係要睇報告先可以知結果,聽吓音樂、做吓平時鐘意嘅嘢,分散注意力,唔好比自己,亂諗嘢啦。

複式洋房

kaheiboy 發表於 21-5-20 14:50
始終都係要睇報告先可以知結果,聽吓音樂、做吓平時鐘意嘅嘢,分散注意力,唔好比自己,亂諗嘢啦。
...

知道。。。真係好難
等係最辛苦,中間又隔咗日公眾假期,又可能遲一日先有報告。
化驗所姑娘話 no news is good news
但願如此

珍珠宮

Natdrew 發表於 21-5-20 15:58
知道。。。真係好難
等係最辛苦,中間又隔咗日公眾假期,又可能遲一日先有報告。
化驗所姑娘話 no news is ...

祝願你冇事(emoji)

複式洋房

kaheiboy 發表於 21-5-20 17:44

多謝你

複式洋房

kaheiboy 發表於 21-5-20 17:44

今日醫生返診所,有報告會打俾我,內心真係好淆底。想知又唔想知

珍珠宮

Natdrew 發表於 21-5-21 08:45
今日醫生返診所,有報告會打俾我,內心真係好淆底。想知又唔想知

咁快有報告?平常心啦,自己做定心理準備,結果係點都唔會反應過大,知道結果,唔洗估估吓,咁咪仲好,凡事向好看(emoji)

複式洋房

kaheiboy 發表於 21-5-21 09:22
咁快有報告?平常心啦,自己做定心理準備,結果係點都唔會反應過大,知道結果,唔洗估估吓,咁咪仲好,凡 ...

我星期一抽針嘅
化驗所姑娘話如果 urgent 會打俾我醫生

複式洋房

星期一抽針,如果有事,正常兩三日你已收到電話的了,今日都星期六。抽針報告係好快出到,兩三日就有㗎。
我係乳癌過來人,真心想同大家講,多啲上網睇吓乳癌/子宮癌嘅資料,就算冇事嘅都要了解啊,因為女人真係好慘,唔係上面就下面有事
而家乳癌係越嚟越普遍,可能太多基因改造食物又多激素,再加上香港人工作壓力真係好大好忙,另外如果從未喂過母乳嘅亦都係高危,所以香港越來越多女性有乳癌。所以先了解定乳癌嘅資料,到萬一將來不幸自己或家人有事,都可以知道點樣應付、有咩治療方案考慮,講真,私家醫生都有好同非常唔好…

複式洋房

yoyosis 發表於 21-5-22 07:10
星期一抽針,如果有事,正常兩三日你已收到電話的了,今日都星期六。抽針報告係好快出到,兩三日就有㗎。
...

多謝你,我琴日黃昏時間收到報告了,良性。
已約左馬國權醫生星期三,拎個專業意見。
你都要加油,女人真係要注意身體,唔好怕檢查就拖。

複式洋房

Natdrew 發表於 21-5-22 12:29
多謝你,我琴日黃昏時間收到報告了,良性。
已約左馬國權醫生星期三,拎個專業意見。
你都要加油,女人真 ...

恭喜你呀!而且你咁快約到馬醫生,太好了,有佢意見就最好了!
我聽日係電療最後一次喇,我都好開心,完成哂治療,可以恢復返正常生活了,真係好開心

複式洋房

yoyosis 發表於 21-5-23 07:06
恭喜你呀!而且你咁快約到馬醫生,太好了,有佢意見就最好了!
我聽日係電療最後一次喇,我都好開心,完成 ...

你好快捱過左啦,以後小心身體,揾馬醫生 follow up 得唔得?
我係有左 mammogram report 之後即約架

複式洋房

Natdrew 發表於 21-5-23 12:25
你好快捱過左啦,以後小心身體,揾馬醫生 follow up 得唔得?
我係有左 mammogram report 之後即約架

咁係咪由打去約,到下星期三見馬醫生,都係3星期左右?咁好快喎,聽人講約馬醫生要兩個月嘅….

複式洋房

yoyosis 發表於 21-5-23 13:34
咁係咪由打去約,到下星期三見馬醫生,都係3星期左右?咁好快喎,聽人講約馬醫生要兩個月嘅….
...

你打去問吓
急嘅會快啲
我上星期五 mammogram 出咗係 4A, 要抽針,send 左報告俾姑娘,姑娘俾醫生睇,呢個星期一就有得睇。不過我星期一又突然有期抽針,所以改左嚟緊星期三,有晒報告先睇。

複式洋房

Natdrew 發表於 21-5-23 18:33
你打去問吓
急嘅會快啲
我上星期五 mammogram 出咗係 4A, 要抽針,send 左報告俾姑娘,姑娘俾醫生睇,呢個 ...

咁點解你唔直接搵馬醫生抽針嘅?
唔該晒你,我好多問題問,哈哈。我應該半年後都轉馬醫生follow up

首頁

尾頁

跳至